Hlavní obsah
Aktuální dění

Perličky volebních lístků: vítěz AZ kvízu, comeback Špidly i „japonské kalkulačky“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeňka z Babic

Do českých domácností se dostává jedinečné vydání hlasovacích lístků pro volby do Evropského parlamentu. Pokud jste tento skvost ještě nestačili prolistovat, neváhejte ani minutu.

Článek

Hlasovací lístky jsou jako loď TARDIS, zvenku obyčejné, běžné, ale po obsahové stránce velkolepé, skrývající mnohá tajemství. Nejstarší kandidát, nejbizarnější povolání, nejpřekvapivější pokus o návrat na výsluní. Pojďme společně objevit skryté perly šedých listů. Začneme pěkně zlehka.

Nejmladší kandidát

Věk nejmladších uchazečů znalé občany jistě nepřekvapí. Kandidovat totiž mohou osoby starší 21 let. Na třiceti stranách můžeme najít rovnou devět osob tohoto věku, 7 mužů a 2 ženy. Jmény vás zatěžovat nebudu, šance na jejich zvolení je asi stejně vysoká jako šance trefit jackpot v loterii.

Nejstarší kandidát

To, že vyšší věk není v politice překážkou, nám dokazuje nejen primátor hlavního města doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc (narozený 8. února 1944, 80 let), ale i ombudsman JUDr. Stanislav Křeček (narozený 20. 5. 1938, 86 let). Proto se s tipováním věku nejstarších kandidátů nemusíte držet při zemi. Chvíle napětí, fanfáry, vyhlašujeme vítěze! O prvenství se dělí dva muži - Ing. Pavel Stulík (strojní inženýr) a Jan Kůrka (trenér, olympijský vítěz a zastupitel), oba ve věku 81 let. Blahopřejeme!

Největší životní úspěch

Propojit tři strany, překlikat soupeře, vyzrát na bankomat. To je AZ kvíz. Oblíbený pořad, který skoro beze změn proplouvá programem České televize. A trojnásobným vítězstvím se může pochlubit Mgr. Šimon Hlinovský, lídr Liberální aliance nezávislých občanů. A je to pro něj tak velký úspěch, že zazní i v předvolebním klipu. Jaké částky vyhrál, je záhadou, snad měl větší štěstí než Petr níže ve videu. Nutno ale dodat, že ti největší borci vyhrávají pětkrát a odnášejí si z pořadu pamětní triko, takže je tu určitá rezerva ke zlepšení…

Nejbizarnější politické hnutí

Úspěchem politického hnutí ANO, vytrollíme Europarlament se zřejmě inspirovalo hnutí ANO, lepší EU s mimozemšťany. Zatímco první zmíněné recesistické hnutí dokázalo pobavit programem, například: zavedení aut na dřevoplyn, emisních povolenek na čočku a fazole, návrat pořadu Rande; mimozemšťané jsou vážní a nudní a víceméně vsadili pouze na jedinou kartu - kostýmy. Nápad dobrý, provedení bídné.

Političtí dinosauři

Ing. Jiří Paroubek v roce 2013 opustil poslaneckou sněmovnu a od té doby o něm tu a tam vyšlo několik článků. Spíše než o politice v nich byla řeč o rozvodu, manželství, rozvodu a naposledy v roce 2023 o zatím posledním manželství. Politicky se nepřestal angažovat, ale dobýt vrchol vysoké politiky se mu nedaří. Zatím bivakuje v základním táboře.

Není tam ale sám, společnost mu dělá jen o dva roky starší PhDr. Vladimír Špidla. Ten proslul tím, že když byl prvně zvolen do Evropského parlamentu, byl s angličtinou hodně na štíru. Ale politika mu evidentně chybí, neboť v roce 2021 neúspěšně kandidoval do PS, v roce 2022 do Senátu, tak třeba to teď do třetice vyjde.

Sběratel funkcí

Po usvědčení ze lži zmizel v roce 2013 ze scény i JUDr. Michal Hašek, LL.M., MBA, právník a emeritní (= bývalý) hejtman jihomoravského kraje. V době své největší slávy se mu přezdívalo „japonská kalkulačka,“ neboť stíhal vykonávat 29 funkcí! Ano, některé byly reprezentativní, ale jiné byly důležité - poslanec, hejtman, zastupitel, stínový ministr, člen výboru,… Ještě si chcete stěžovat, že máte málo času?

Do třetice Okamura

Mgr. Hayato Okamura, Tomio Okamura a Ing. arch. MgA. Osamu Okamura. Tři bratři, tři politici s více či méně rozdílnými názory. První je členem KDU-ČSL, druhý předsedou SPD a na kandidátkách do Evropského parlamentu je nenajdete, zato třetí a nejmladší z nich kandiduje za Stranu zelených. Dobrá zpráva pro všechny - dalšího sourozence už bratři nemají.

Sportovec na konec

Co by to bylo za volby, kdyby v nich nefiguroval známý sportovec? Největšími sportovními úspěchy se bezpochyby může pochlubit Vladimír Růžička, kandidující za koalici PRO - Jindřicha Rajchla. Zlatý medailista z Nagana, následně v roli trenéra dovedl českou reprezentaci ke dvěma zlatým medailím MS. Po konci sportovní kariéry čeřil vody bulváru jeho sňatek s téměř o čtvrtstoletí mladší Marií a odsouzení za dvojnásobnou zpronevěru. Nyní v 61 letech pokouší štěstěnu v politické ruletě.

A kteří z kandidátů zaujali vás? Podělte se o své dojmy v diskuzi!

- - -

Zdroje:

Sada hlasovacích lístků pro volby do Evropského parlamentu konané ve dnech 7. a 8. června 2024

https://cs.wikipedia.org/wiki/ANO,_vytroll%C3%ADme_europarlament

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_%C5%A0pidla

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/51370/to-nedokaze-nikdo-socialista-hasek-je-superman-ktery-ma-29-funkci-a-zadnou-nedela-poradne.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_R%C5%AF%C5%BEi%C4%8Dka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz