Hlavní obsah
Lidé a společnost

Had Tsukán se stal ochráncem kmene Mayů. K lidem je přívětivý, jeho úkolem je zajišťovat vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Kmen Mayů je pro nás dodnes jednou velkou neznámou. Kromě toho, že mají svou vlastní kulturu a civilizaci zcela odlišnou od té naší, žije s nimi také had Tsukán, bájný živočich, který se k lidem chová přátelsky. Alespoň tak to tvrdí jejich mýty.

Článek

Začneme však pěkně popořádku. Kdo jsou vlastně Mayové? Mayský lid, známý také jako Mayové, je již od starověku velmi zvláštní civilizací, která pravidelně obývá střední a jižní Ameriku. Tento kmen je velmi specifický, protože do své kultury nikoho nevpustí. Vyskytují se především na území dnešního Mexika, Guatemaly, Belize, Hondurasu a Salvadoru. Mayové byli známí především svým vyspělým písemnictvím, matematikou, astronomií, architekturou a uměním.

Kultura tohoto kmenu se rozvíjela od přibližně 2000 let před naším letopočtem do přibližně 16. století, kdy přišli do kontaktu s prvními evropskými dobyvateli, což vedlo ke kolonizaci a úpadku mayské civilizace. Samotné slovo Tsukán v jejich významu znamená kůň nebo také had. V některých mýtech se o tomto stvoření někdy mluví jako o hadovi, který má velkou hlavu jako kůň.

Význam koně má vyšší spojení s hadem

Význam koně, který má nějaké spojení s hadem, může odkazovat přinejmenším také na kukuřici. Když se totiž na ostrov Yucatán jako první dostali koně, tak si Mayové mysleli, že koňská hříva a ocas jsou stejně podobné, jako střapce hedvábných vláken, které má podobné i kukuřice. Tsukán může být podle dostupných informací starý více než desítky milionů let. Jeho příběh, ani původní místo zrodu, není dodnes známo. Zajímavostí však je, že i dnes existují svědecké výpovědi o tom, že tohoto velkého hada lidé viděli.

Had jako strážce jeskyní

O Tsukánovi se navíc traduje, že je to odjakživa střážce jeskyní. Dnes se jim říká cenotes. To jsou dnes zatopené vápencové vrty, jejichž původ můžeme zařadit až k dopadu slavného asteroidu před téměř 70 miliony let. Tsukán přitom není pro Maye bohem nebo mocným duchem, ale spíše magickým tvorem obdařeným určitou mocí a zvláštními vlastnostmi. Podle dostupných informací má tento had za úkol zajistit, aby byl v jeskyních neustálý pořádek a lidé na zemi, aby měli stále dostatek vody. Vůči lidem není nebezpečný a nechová se k nim ani nepřátelsky. Podle všeho mu je lidská přítomnost naprosto lhostejná.

Mezi místními lidmi existuje jistá legenda. Had Tsukán má od pradávna ochraňovat lidi, kteří žijí v blízkosti jeskyní. On je jako starý strážce jeskyň pověřen tím, aby zajistili pro lidi dostetk vody. Když je Tsukán naživu a v jeskyních dohlíží na hladký chod koloběhu, nesmí se nikomu stát, že by zůstal bez vody. Především obyvatelé Mexika hodně bojují s nedostatky vody, když sem však poprvé přišel tento mocný had, kvalita vody a její množství se výrazně zlepšilo. Alespoň tak vám to dnes odvypráví místní legendy, které si tohoto hada považují jako boží stvoření.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz