Hlavní obsah
Lidé a společnost

Leni Riefenstahl: Hitlerova posluhovačka, která propadla jeho kouzlu, doplatila na posedlost mocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Německá filmařka Leni Riefenhstahl byla v té době velmi úspěšná. Nikdo však netušil, že její srdce tlouklo pro jediného muže. Tím byl vůdce nacistů Adolf Hitler.

Článek

Německá filmařka a fotografka Leni Riefenstahlová sice zemřela 8. září 2003, ale do světové historie se navždy zapsala jako Hitlerova posluhovačka. Stala se významnou osobností německé kinematografie v dobách, kdy svět zmítala druhá světová válka. Nejslavnější část její kariéry byla spojena s nacistickou Třetí říší.

Jako malá chtěla být tanečnicí

Jako malá se chtěla stát tanečnicí. Její matka ji v tom naplno podporovala, ale její otec byl silně proti tomu. Proto se Leni rozhodla svého otce obejít. Začala tancovat potají. Následně se v šestnácti letech začala věnovat tanci, plavání i atletice. Když to její otec zjistil, okamžitě ji poslal do internátní školy. Ani to ji však nedonutilo se svého koníčku vzdát. Naopak se do tancování ponořila naplno, aby svému otci dokázala, že je mnohem lepší.

Následně navázala spolupráci s divadelním režisérem Maxem Reinhardtem a stala se jeho chráněnkyní. Když si však zranila koleno, musela s tancem navždy přestat. Ale ani to ji neomezilo v jejím životě. Pro nadanou Leni nebyl problém si najít novou práci. Začala pracovat jako herečka, kde plně propadla této branži. První kontakt s budoucím říšským kancléřem se odehrál v únoru 1932 na politickém shromáždění v berlínském Sportovním paláci, kde měl Hitler projev. Právě zde poznala člověka, který se jí navždy vepsal do života.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Milovala Hitlera

Jak se o několik let později potvrdilo, byla velmi zamilovaná do Adolfa Hitlera. O tom také natočila několik dokumentů, které byly napsané přesně na míru nacistickému vůdci. Několikrát o něm prohlásila, že když ho viděla z blízka, byl ještě mnohem hezčí než na historických fotografií. Ve svých pamětech dokonce několikrát přiznala, že v prvních dnech propadla kouzlu vůdce. Po dobu trvání druhé světové války si nakonec užívala veškeré výhody nacistické elity.

Navždy se stala nacistkou

Leni během svého působení u filmu začala ve velkém stylu propagovat Třetí říši. Následně byla zadržena spojenci a uvězněna v zajateckém táboře. Ani to ji však nedonutilo se své lásky k nacistickému Německu vzdát. Po zbytek svého života byla ovšem vnímána jako pobočnice Adolfa Hitlera a režisérka jeho propagandistických filmů. Hitler o ní dokonce rád říkával, že je to jeho dokonalá německá žena.

Po válce se nakonec stala fotografkou. V roce 1973 se začala věnovat potápění. Zfalšovala k tomu přihlášku. Vydala také sérii kritikou oceňovaných obrázkových knih o núbijských domorodcích v Jižním Súdánu a o životě pod mořskou hladinou. Leni Riefenstahl zemřela 8. září 2003 krátce poté, co oslavila své 101. narozeniny.

Zdroje: Welt, MDR, SRF

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz