Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vídeňské monstrum: Josef Fritzl znásilňoval svou dceru a zplodil s ní sedm dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bigstock.com/zakoupená licence autora

Případ Josefa Fritzla především v 80. letech otřásl celým světem. Muž, který se zapsal do historie kriminality, se ale po dvaceti letech chystá na svobodu. Několik let zneužíval svou dceru, se kterou zplodil sedm dětí. Nyní se chystá na svobodu.

Článek

Josef Fritzl byl samotář, který žil v rakouském městečku Amstetten. Na první pohled milý pán, který by podle sousedů neublížil ani mouše. Za jeho milou tváří se však skrýval krutý tyran, který navíc ubližoval vlastní dceři. Od dceřiných osmnácti let ji věznil ve sklepě, a to po dobu 24 let. Celou tu dobu mladou Elizabeth nikdo nehledal. Fritzl totiž všem tvrdil, že jeho dcera odcestovala do zahraničí. Po celou tu dobu ji však brutálně znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí.

Muž, který se zapsal do historie kriminality

V roce 1984 byla unesena Fritzova dcera Elisabeht, kterou však sám její otec věznil ve sklepě rodinného domu. Stejně tak tam nakonec skončily i všechny jejich společné děti. Otec svou dceru zneužíval již od svých sedmi let. Sám Fritzl jako malý kluk vyrůstal v neúplné rodině. Vychovávala ho pouze jeho matka, která ho opravdu držela zkrátka. Možná právě proto začal ženy nenávidět. Na svět přišel do Rakouska zmítaného nacismem v roce 1935. Otec rodinu opustil o čtyři roky později, přičemž se synem už nepřišel do kontaktu. Po dokončení střední školy se rozhodl studovat na vysoké škole technické. Právě tam se následně zakoukal do své budoucí ženy.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Dům, ve kterém Fritzl se svou rodinou bydlel.

Vystudoval a stal se sadistou

Poté, co vystudoval, a získal inženýrské vzdělání, získal svou vysněnou práci v Liberci. Zde začala jeho kriminální minulost. V roce 1967 se dopustil znásilnění pouze 24leté zdravotní sestry, které se vloupal do domu, zatímco byla sama doma. Poté, co si odpykal roční trest za znásilnění, se následně vrátil do svého rodného Amstettenu. Jenže se svým jednáním nepřestal, a v roce 1977 znásilnil svou teprve 11letou dceru Elizabeth. Když se dcera chystala odejít z domu, rozhodl se ji uvěznit. Pod záminkou, že potřebuje pomoci s opravami, svou dceru nalákal do sklepa, kde ji uvěznil. Následně jí přiložil na ústa ručník nasáklý éterem, aby dceru omráčil. Jakmile upadla do bezvědomí, zamkl ji v komoře. Nutno podotknout, že matka neměla o ničem ani potuchy.

Nikdo si ničeho nevšiml

To, že jejich dcera najednou zmizela, své ženě vysvětloval tím, že už jich měla plné zuby. Svou dceru dokonce několikrát přinutil k tomu, aby své matce napsala dopis, že se má dobře, ale domů už se nechtěl vrátit. Všichni tomu věřili, proto Elisabeth přestali hledat. Nikdo si však nevšiml toho, že je celou dobu vězněna ve sklepě. Fritz ji tam navštěvoval několikrát týdně, donesl jí jídlo, pití, měla svou televizi i toaletu. Během toho s ní pokaždé stihl ještě souložit. Nejhorší na tom je fakt, že v domě bydleli i nájemníci, kteří si sice stěžovali na zvuky vycházející ze sklepa, Fritz však řekl, že za to může staré potrubí. Poté, co Elisabeth porodila první tři děti, je Fritz přinesl domů. Se svou ženou je pak vychovávali, protože si vymyslel příběh, že je za dveřmi nechala jejich dcera, která se o ně nechce starat.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Místnost, kde několik let věznil svou dceru. Měla k dispozici vlastní toaletu, umyvadlo i vanu. Na první pohled pěkně zařízený pokoj, který v sobě ukrývá mnoho bolesti.

Kdyby dítě neonemocnělo, na nic by se nepřišlo

Jeho hrůzné činy se však dostaly na povrch tehdy, kdy jejich dcera Kerstin upadla do bezvědomí. Kerstin byla nakonec převezena sanitkou do místní nemocnice, kde ji přijali se selháním ledvin. Nemocniční personál samozřejmě zajímalo, kde je její matka, respektive, kde dívku našel. Když se dcera Elisabeth vydala za svou dcerou do nemocnice, čekala zde i policie. Elisabeth následně prozradila vše, co se jí dělo. Josef Fritzl byl ve věku 73 let okamžitě po její výpovědi zadržen a obviněn z obzvlášť závažných zločinů.

O tři roky později se s ním jeho žena rozvedla

Jeho žena se po šokujícím zjištění zhroutila. Následně se s ním rozvedla. Fritzl si změnil jméno a nyní čeká na to, zda mu bude zbytek trestu, jako starobnímu důchodci odpuštěn. Také jeho dcera a matka jeho dětí, Elizabeth, žije v Německu pod novým jménem. Nese si však celoživotní následky a posttraumatickou stresovou poruchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz