Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz: Jak dobře znáte politiky devadesátých let. Otestuje si své znalosti historie naší země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Dnes pro vás máme trochu jiný odvar. Vyzkoušíme si vaše znalosti z české politiky. Pamatujete si na 90. léta, která byla v naší zemi opravdu bohatá? A víte, kdo stál v čele toho nejvyššího segmentu?

Článek

Devadesátky neboli devadesátá léta. Doba nezapomenutelného prezidenta Havla, premiéra Klause, slovenského předsedy Mečiara, ale i celé řady politických matadorů, kteří už možná trochu upadli do skříněk naší paměti. Otestujte se v našem kvízu, zda podle fotek poznáte někdejší politické elity.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain; Fotokoláž: Ze života-vlastní tvorba

Víte, kdo jsou následující osobnosti?

Řešení:

1) Jiří Dienstbier

V letech 1989–1992 působil jako československý ministr zahraničí a místopředseda federální vlády. Později byl i senátorem. Mezi lidmi byl velmi oblíbený a zasloužil se o mnoho změn.

2) Miroslav Macek

Působil ve vládě v roce 1992. Jeho jméno se do paměti lidí zaspalo zřejmě až během jeho konfliktu s tehdejším ministrem zdravoznictví Davidem Rathem. Toho totiž fyzicky napadl.

3) Jan Stráský

V roce 1992 byl posledním předsedou vlády Československa, v letech 2011–2012 pak zase ředitelem správy Národního parku Šumava. Od té doby jeho politická kariéra začala postupem času upadat.

4) Ján Čarnogurský

Disident, co v roce 1990 zastával post místopředsedy federální česko-slovenské vlády, později předsedy vlády Slovenské republiky i ministra spravedlnosti Slovenska. Mezi tehdejším lidem nebyl vůbec oblíbený.

5) Josef Lux

Velká legenda devadesátek, která působila jako předseda lidovců, místopředseda a ministr zemědělství v několika vládách České republiky. V roce 1999 však podlehl leukémii.

6) Petr Pithart

Byl to významný historik a také spisovatel, který se stal předsedou Senátu. Lidé ho také označovali jako otce a zakladatele české politiky a ústavnosti země.

7) Vladimír Mečiar

Tento člověk přes 20 let vedl politickou stranu Hnut za demokratické Slovensko. Byl i slovenským premiérem a blízkou osobou pro Václava Klause. V dobách rozpadu Československé republiky stál při tomto velkém kroku v čele.

8) Ján Langoš

V roce 1989 spoluzakládal hnutí Verejnost proti násiliu, v letech 1998 až 2002 byl místopředsedou hnutí Slovenská demokratická koalícia. V roce 2006 zahynul během podivné autonehody, když se svým vozem narazil do kamionu plného štěrku. Od té doby se spekuluje o sebevraždě.

Zdroje: Autorský text, Deník, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz