Hlavní obsah
Lidé a společnost

Liesabeth Otto: Od svých sedmi let žila jako vlčí dítě. Dokázala se vdát a založit rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Co všechno zažila Liesabeth Ottová, Němka z Východních Prus, která se po válce v sedmi letech ztratila své rodině? Ocitla se v Litvě, toulala se po kraji, žebrala, kradla nebo vypomáhala u sedláků. Od té doby se jí neřekne jinak, než Vlčí dítě.

Článek

Opravdu silný příběh mě před nedávnou dobou oslovil při poslechu jednoho dokumentu. Týká se východopruského děvčete pocházejícího z Německa. Jedná se o skutečný příběh, který se na veřejnost dostal pomocí rozhovoru, který vedla německá reportérka Ingeborg Jacobsová s Liesabeth Otto.

V sedmi letech se ztratila

Liesabeht Otto se narodila v roce 1938 ve Východním Prusku. To bývalo kdysi německé území, které bylo po druhé světové válce přivlastněné ruskou armádou. Jednoho se malá dívka potulovala po poli a hrála si s panenkami. Její rodina se jí vzdálila z dohledu a děvčátko se ztratilo na pustém poli. Svou rodinu nenašla. Proto se rozhodla jít za svým nosem a svou rodinu za každou cenu najít. Malá Liesabeth se po válce, přibližně od svých 7 let, začala sama protloukat životem, bez rodiny. Žila na ulici, spala v lese. Kradla, žebrala a potulovala se. „24. dubna 1945 moje matka umřela hlady a já jsem tenkrát měla ještě bratra a sestru, sestra pak taky umřela hlady. Šla jsem do Litvy, a pak jsem se do roku 1953 tak potulovala, někde žebrala, někde kradla,“ přiznala skutečná Liesabeth.

Foto: Ze života/Vlastní foto

Příběh této dívky je natolik silný, že o ní vyšla i kniha. Je to silný a velmi emotivní příběh, který ukazuje skutečnou událost.

Ruská armáda ji zavřela do vězení

Jednoho dne však narazila na dva ruské vojáky, kteří si všimli malé, potulující se dívky, která v obchodě kradla potraviny. Ihned dívku zadrželi a ona podstoupila přísný výslech. Nedokázala však s ruskou armádou komunikovat, neuměla rusky a jen stěží dokázala popsat, co vlastně chtěla. Za to své potulování a krádeže se dostala do dětského kárného tábora, ale svou rodinu stále neměla. Nakonec z tohoto zařízení utekla a zase se začala potloukat ulicemi. Dva roky byla ve Kinešma, čtyři roky v Archangelsku. Jako dospělou ji však zadrželi a umístili do vězeňského tábora pro dospělé. Zde se také naučila pořádně mluvit, číst, psát, vařit a uklízet. Do té doby neměla žádné hygienické návyky. Sociální kontakt jí nic neříkal. Když jí propustili, stala se zcela civilizovanou ženou.

Následoval návrat do civilizace

Po všem utrpení, po propuštění z kárných a nápravných zařízení, se Liesabeth Otto usadila v místech, odkud pocházela. Postupem času začala hledat svou rodinu a to se jí alespoň částečně povedlo. Nalezla svého otce, který žil v Německu. Ona si tam našla manžela, vdala se, porodila syna a dočkala se i několika vnoučat. „Spoustu let jsem vedla jiný život - vždycky jsem se dokázala postarat sama o sebe. A jak říkají Rusové, člověk jen tak nevymění kožich,“ prozradila v jednom ze svých rozhovorů.

Zdroje:

Vlčí dítě: Neuvěřitelný životní příběh východopruského děvčete Liesabeth Otto. ISBN: 978-80-200-2339-1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz