Hlavní obsah
Lidé a společnost

Papuánský kmen Dani žije izolovaně. Jejich zvyky jsou k nepochopení, místní vláda s tím marně bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/public domain

Papuánská kultura je neuvěřitelná. Obnáší mnoho příběhů, zvyků a tradic, které se velmi často zdají jako z dávných dob. Mezi všemi těmito kmeny však výrazně vyniká kmen Dani, který nalezneme v malebném údolí Baliem. To se nachází na Nové Guineji.

Článek

Způsob života tohoto kmene nepřestává fascinovat cestovatele a dobrodruhy z celého světa. Navíc nás utvrzují o tom, že svět je mnohem pestřejší a bohatší, než si dokážeme na první pohled představit. Přibližně od 20. století byla kovbojská příroda západní Papuy považována za jednu z nejtajemnějších. Všichni se navíc mylně domnívali, že je neobydlená. A to až do doby, kdy pilot Richard Archbolt v roce 1938 objevil první známky lidského bydlení.

Nečekaný objev

Právě tím se započal nečekaný objev nového kmene, který se nazývá Dani. Dani se ukrývají za mohutnými hřebeny a byl chráněný především tajuplnou přírodou, do které si jen tak nikdo netroufl. Místní domorodci našli svůj domov a vytvořili si zde specifický způsob života, do kterého se jen tak nikdo nedostane. Navíc si své území velmi přísně chrání. Jedním z nejzajímavějších prvků danijské kultury je jejich architektura. Domy zvané „honai“ vytvářejí příslušníci kmene vlastnoručně vyrobenými nástroji a ke stavbě využívají pouze přírodní materiály.

Strava kmene je velmi specifická

Tito lidé navíc dokáží postavit vlastníma rukama dvoupatrové domy bez oken, které dokáží odolat divokým zvířatům i nepříznivému počasí. Kmen Dani žije v údolí, které je lemováno krásnou zelenou půdou a velmi bohatými zdroji úrody. Jejich hlavními potravinami jsou sladké brambory, prasata, banány a maniok. Prasata mají v jejich kultuře zvláštní význam, a dokonce jim věnují svátek. Vepřové maso funguje jako spojovací prvek, který umí zpečetit vazby mezi lidmi. A jaké jsou vlastně jejich zvyky? Dani velice často nosí neobvyklé spodní prádlo. Například koketa vyrobená ze sušené tykve slouží jako symbol sexuální zdatnosti. Muži ji používají především ke svému zahalování. I když indonéská vláda v 70. letech 20. století zkusila domorodce modernizovat a přimět je nosit šortky, tato snaha byla neúspěšná. Daniové si dodnes uchovávají svůj tradiční oděv, který nechtějí vůbec měnit.

Sekání ženských prstů

Některé z jejich tradic se naprosto vymykají běžnému lidskému životu. Jendou z nich je například iki palim neboli sekání prstů. Tuto tradici praktikují především na ženách. Při rituálu se část prstu odstraní, a to většinou pomocí kamenné čepele. Aby tento proces ženy vůbec nebolel, je nutné jim půl hodiny předtím, než se jim prst usekne, pod sekanou část pevně uvázat provázek, aby se následně zastavil průtok krve. Pro nás něco zcela nepochopitelného, ale pro danijce má opravdu významnou hodnotu.

JAHODA, Petr. Nazí a divocí: nejdivočejší místa světa : expedice z let 1997-2001. Praha: Mladá fronta, 2001. ISBN 80-204-0921-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz