Hlavní obsah
Věda

Jak maminky s malými dětmi zvládají nedostatek spánku, který je navíc přerušovaný?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Isaac Quesada, Unsplash

Spánek u maminek s malými dětmi (dotaz č. 503)

Konečně je tu zase pátek, což znamená… víkend na dospání spánkového deficitu! No, kéž by si tohle mohli říct rodiče malých dětí. O tom už více s Vendulou.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Jak je to se spánkem u maminek s malým dítětem, které spí i několik let přerušovaně a málo? Slyšela jsem, že díky hormonům, které se uvolňují díky kojení, zvládáme nespaní lépe. Je to tak?

Minutová odpověď

  • Matky, které kojí, spí prokazatelně déle než nekojící ženy, přesto také trpí spánkovým deficitem.
  • Hormony, které se uvolňují kojením a mazlením s miminkem, mohou mít pozitivní dopad na spánek matek.
  • Jiné hormony však zase spánek narušují.
  • Nezdá se, že by matky byly nějak významně chráněny před spánkovým deficitem.

Odpověď

Spánková deprivace postihuje v podstatě všechny rodiče, nejvíce zasaženy jsou především ženy v prvních měsících po porodu [1]. Nedostatek spánku vede často k depresím, únavě, poruchám soustředění a bohužel není moc cest, jak se mu vyvarovat [2]. Nicméně ukazuje se, že některé typy péče o novorozence vedou k lepšímu spánku matek.

Když matky kojí, lépe spí

Ze studií vyplývá, že v prvním roce života dítěte se matky lépe vyspí, pokud kojí. Délka spánku v několika studiích vyšla v průměru na noc o 15 minut delší v případě plně kojených dětí. Vysvětlení je na několika úrovních.

Pokud maminky kojí, spí často s dítětem v jedné posteli nebo alespoň ve stejné místnosti, takže to k němu mají blíž, a navíc mu nemusí připravovat jídlo [3]. Obě skutečnosti snižují čas, po který musí být matka vzhůru. Přestože se kojené děti budí většinou častěji [4], jelikož kojení není jen prostředek k zahnání hladu, ženy u kojení v noci většinou leží a často u něj usnou.

Umělé mléko

Příprava umělého mléka navíc zahrnuje použití osvětlení, což vede k poklesu hladiny melatoninu, hormonu, jenž se uvolňuje, pokud spíme v pro nás vhodnou dobu, a který zlepšuje kvalitu spánku. Jeho pokles tudíž vede k horšímu spánku [5].

V důsledku silnějšího probuzení a poklesu melatoninu tak žena připravující jídlo poté usíná déle. Nicméně i přes tyto skutečnosti se obě skupiny žen vyspí prokazatelně méně než před porodem a mají tudíž spánkový deficit [3].

Hormonální koktejl

Co se v dotazu zmiňovaných hormonů týče, dalším z důvodů pro lepší spánek kojících matek je hormon prolaktin, který se při kojení uvolňuje a který má vliv na kvalitu spánku [6].

Oxytocin je popisován jako hormon, který pomáhá navozovat spánek [7]. Tohoto hormonu se novopečeným maminkám dostává vrchovatou měrou díky mazlení s miminkem. Nicméně zároveň mají matky v prvních týdnech po porodu vysoké hladiny kortizolu, stresového hormonu, který naopak spánku moc nepřeje [8].

Psychická nepohoda, která někdy může vést až k poporodním depresím novopečených matek, s sebou často nese i pokles serotoninu, hormonu štěstí [9], který je nezbytný pro tvorbu melatoninu. Zde je tedy možné hledat další z příčin poklesu kvality spánku u vyčerpaných rodičů.

Již z výše uvedeného je patrné, že čerstvé mateřství je doprovázeno poměrně velkým hormonální koktejlem. Navíc, vedle prolaktinu a oxytocinu, které se objevují po porodu, prudce klesají hladiny hormonů, na které si žena postupně zvykla během těhotenství – estrogenu a progesteronu [10]. To vše vede k poměrně masivní hormonální zátěži rodiček. Kromě toho, efekty hormonů, které v těle matky kolují po porodu, jsou často protichůdné a nenaznačují větší odolnost vůči nedostatku spánku.

Závěrem

Přestože nedostatek spánku je jednou z hlavních příčin mateřské nepohody, nezdá se, že by matky, zvláště z dlouhodobého hlediska, byly nějak speciálně chráněny před spánkovým deficitem a jeho dopady. Nezbývá tedy, než tuto zátěž rozložit mezi více osob – spoléhat na pomoc partnera a rodiny, spát přes den, když spí miminko, a ideálně kojit.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Vendula

Mgr. Vendula Lužná, Ph.D., 2. lékařská fakulta. Autorka má doktorát z chronobiologie. Momentálně je na rodičovské dovolené.

Zdroje

[1] https://doi.org/10.1177/1099800403262142

[2] https://doi.org/10.1111/j.0730-7659.2005.00368.x

[3] https://doi.org/10.1111/jsr.13625

[4] https://doi.org/10.1080/02739615.2012.685038

[5] https://doi.org/10.1016/j.neuchi.2015.03.002

[6] https://doi.org/10.1007/BF00367451

[7] https://doi.org/10.1093/sleep/zsad112

[8] https://doi.org/10.1186/s12884-016-0915-y

[9] https://doi.org/10.1007/s00737-018-0887-1

[10] https://doi.org/10.4103/0300-1652.107549

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz