Hlavní obsah
Zdraví

Jaký je rozdíl mezi celiakií, lepkovou intolerancí a alergií na lepek?

Foto: mohamed hassouna, Unsplash

Rozdíl mezi celiakií, lepkovou intolerancí a alergií na lepek (dotaz č. (948)

Nadechnete se venku – pyly! Nadechnete se doma – roztoči! Nadechnete se v pekárně – lepek! Tyto problémy trápí na světě tolik lidí, až si vysloužily dnešní Světový den alergie a astmatu, který si připomeneme v sobotu. Dáša se zaměřila právě na lepek.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Prosím, vedeli by ste mi vysvetliť, aký je rozdiel, a či vôbec je, medzi celiakiou, lepkovou intoleranciou a alergiou na lepok?

Minutová odpověď

  • Intolerance neboli nesnášenlivost lepku má tři formy označované jako celiakie, alergie na lepek a neceliakální citlivost na lepek.
  • Každá z nich má jiné příčiny, ale u všech je nutná bezlepková dieta.
  • Celiakie je dědičné onemocnění, diagnostikuje se na základě přítomnosti specifických protilátek z krve pacienta a vyšetřením tenkého střeva (po odebrání vzorku tkáně).
  • Alergie na lepek může v dětském věku vymizet, její projevy mohou souviset s trávicím traktem, ale také s kožními ekzémy nebo dýchacím traktem.
  • Neceliakální citlivost na lepek je soubor obtíží s prokázanou souvislostí s konzumací lepku. Symptomy jsou do jisté míry podobné jako u onemocnění celiakií a alergie na lepek, které však nejsou prokázány.

Odpověď

Celiakie, alergie na lepek a neceliakální citlivost na lepek nebo syndrom nesnášenlivosti pšenice jsou různé formy intolerance/nesnášenlivosti lepku. Všechny označují stavy související s konzumací potravin obsahujících lepek nebo pšenici. Tato onemocnění bývají velmi často zaměňována, avšak mají jedno společné řešení – bezlepková dieta.

Celiakie

Celiakie je charakterizována nepřiměřenou autoimunitní reakcí na konzumaci lepku (imunitní systém napadá a poškozuje vlastní buňky a tkáně). U geneticky predisponovaných jedinců (lidé s dědičnou zvýšenou pravděpodobností určitého onemocnění) způsobuje opakující se zánětlivé poškození tenkého střeva a dalších orgánů a řadu dalších obtíží.

Mezi příznaky související s trávicím traktem patří průjem, úbytek hmotnosti, nadýmání, zvracení nebo zácpa. Mezi další (více či méně) časté projevy patří zpomalení růstu, anémie z nedostatku železa, chronická únava, zánět dutiny ústní, opožděná puberta či snížená hustota kostních minerálů.

Celkově se jedná o soubor kožních, neurologických i psychických poruch. Projevy se mohou vyskytnout již v kojeneckém věku nebo kdykoliv až do dospělosti. Příznaky přichází většinou pozvolna, týdny až roky po vystavení se lepku, přičemž se u dospělých a dětí v mnohém liší.

Kromě toho může být toto onemocnění diagnostikováno i bez výskytu typických příznaků, např. při plošném vyšetření rodinných příslušníků pacienta. Obecně platí, že nejbližší rodinní příslušníci pacientů tzv. prvního typu (např. otec, syn) mají zvýšené riziko onemocnění (v rozmezí od 2 % do 20 %).

Alergie na lepek

Alergie na lepek patří mezi potravinové alergie a nastává, když imunitní systém těla reaguje na jeden nebo více proteinů nacházejících se v pšenici. Vyskytuje se u dětí i dospělých, ale obvykle z ní jedinec vyroste již v kojeneckém věku, nejdéle do 12 let.

Klinické příznaky se u tohoto typu potravní alergie rozvinou během několika minut až hodin po požití lepku. Může ale nastat i opožděná reakce. Specifické buňky imunitního systému v tomto případě reagují na přítomnost některých částí pšeničných bílkovin. Tato reakce vzniká řádově až několik hodin po konzumaci lepku a může být jednou z mnoha příčin vyvolání atopického ekzému/dermatitidy.

Klinické projevy související s trávicím traktem jsou nevolnost, křeče, nadýmání a průjem. Mohou se objevit i svědění a otoky v ústech, nose, očích a krku, kožní vyrážka nebo otok, sípání v dýchacích cestách nebo až život ohrožující anafylaxe (nepřiměřená reakce na alergen, která může vést k nadměrnému otoku dýchacích cest, zvracení a zástavě krevního oběhu). Při alergické reakci však nedochází k autoimunitnímu poškození sliznice tenkého střeva, jako je tomu u celiakie.

Nesnášenlivost pšenice

Neceliakální citlivost na lepek neboli syndrom nesnášenlivosti pšenice bývá označován jako třetí typ intolerance lepku. Takto se označuje klinický stav pacienta, při kterém střevní a mimostřevní příznaky souvisejí s požitím lepku. Tyto symptomy se zlepšují nebo mizí během několika hodin nebo několika dní po vysazení lepku. U těchto pacientů jsou zcela vyloučeny celiakie i potravní alergie. Příznaky se obvykle vrací po opětovném zavedení lepku.

Toto onemocnění postihuje až 5–10 % západní populace, je tedy častější než celiakie (1 %) i potravní alergie (1 %). Vyskytuje se většinou u dospělých, zejména u žen ve věkové skupině 30–50 let, vzácně u dětí. Příznaky tohoto onemocnění jsou nespecifické, včetně bolesti břicha, nadýmání a průjmu. Mimostřevní příznaky, méně časté u dětí, jsou únava, bolest hlavy, bolesti kloubů a/nebo svalů, úbytek hmotnosti, anémie (nedostatek červených krvinek), dermatitida a poruchy chování.

U pacientů s tímto onemocněním nedochází k zánětu střevní sliznice, jak bylo prokázáno u celiakie. V diagnostice neexistuje žádný specifický ukazatel pro tento syndrom (tzv. biologické markery). Diagnóza se opírá o popis symptomů před a po zavedení bezlepkové diety s vyloučením celiakie a alergického onemocnění.

Pro Zeptej se vědce odpovídala Dáša

RNDr. Dagmar Šrůtková, Ph.D., Laboratoř gnotobiologie, Mikrobiologický ústav AV ČR

Odbornou revizi poskytla Ing. Olga Maťátková, Ph.D., Ústav biotechnologie, VŠCHT Praha

Odpověď editovali Luděk Vašta a Ing. Kristýna Kantnerová, Dr. sc. ETH Zürich, University of Colorado Boulder, Geological Sciences & Institute of Arctic and Alpine Research

Tabulka: Vybrané typické charakteristiky rozlišující celiakii, alergii na lepek a neceliakální citlivost na lepek.

Foto: Zeptej se vědce!

Tab. 1 – Upraveno z: Simona Valenti, Domenico Corica, Luisa Ricciardi & Claudio Romano (2017) Gluten-related disorders: certainties, questions and doubts, Annals of Medicine, 49:7, 569-581, https://doi.org/10.1080/07853890.2017.1325968

Zdroje

[1] https://doi.org/10.1080/07853890.2017.1325968

[2] https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i23.7110

[3] https://doi.org/10.1001/jama.2017.9730

[4] https://doi.org/10.3389/fmed.2017.00137

Další čtení prověřené autorkou

Anketa

Jak to máte s lepkem?
Lepek? Neřeším, moje tělo ho zvládá bez problémů.
50 %
Bezlepková dieta je pro mě nutnost, držím ji poctivě.
50 %
Nevím, avšak někdy se po jídlech s obilninami cítím divně.
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Budeme rádi, když podpoříte naši činnost: darujme.cz/projekt/1209422

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz