Hlavní obsah
Zdraví

Jaký je vliv hormonální antikoncepce na psychiku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jcomp, Freepik

Vliv hormonální antikoncepce na psychiku (dotaz č. 260)

Hormonální antikoncepce – zázračná pilulka, nebo zaručený recept na podrážděnost a deprese? Anička nám vysvětlí, co o tomto dlouho diskutovaném tématu říká věda.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Jaký je vliv hormonální antikoncepce na psychiku? Existují na toto téma vědecké studie?

Minutová odpověď

  • Určité procento žen se v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce (HA) potýká s nežádoucími změnami nálad, podrážděností, zvýšenou úzkostí nebo dokonce depresemi.
  • Upozornění na tyto nežádoucí účinky nalezneme i v příbalových letácích jednotlivých výrobců HA dostupných na českém trhu.
  • Přímou souvislost mezi HA a změnami nálad je však obtížné prokázat. Prozatím nemáme v této oblasti k dispozici dostatek potřebných kvalitních studií (více viz dále v textu).
  • Odborná literatura zatím naznačuje možný negativní i pozitivní vliv HA na psychiku.

Odpověď

Vliv hormonů na psychiku je obecně velice komplexní téma, které se netýká pouze žen užívajících HA, ale i klasického cyklu a řeší se i hormonální vlivy u mužů.

Intenzivní vnímání emocí

Pokud se však zaměříme pouze na vliv HA, výsledky nedávné studie naznačují, že ženy, které ji užívají, intenzivněji vnímají emoce, a to jak pozitivní, tak negativní. Některé ženy pak v návaznosti na užívání HA pociťují celkové zhoršení svého psychického stavu.

V praxi však odborníci nejsou schopni předvídat, kterých žen by se problém mohl týkat. Bohužel zatím v této oblasti nemáme k dispozici dostatek studií, které by pomohly k vyvození přesvědčivých závěrů. Provedené studie mají rozdílné a rozporuplné výsledky, což může být způsobeno nejednotnými způsoby měření nálady a zároveň různými typy HA.

Co se vlastně bere v potaz?

Co se týká psychického stavu, výsledky se mohou lišit také podle toho, zda jsou brány v potaz skutečné duševní poruchy (klinická deprese, úzkosti, spavost/nespavost), nebo spíše jemnější změny nálad a rozpoložení. Je zapotřebí dalšího výzkumu, který by definoval fyziologické příčiny a lépe identifikoval jedince náchylné k negativním účinkům některých typů HA na náladu.

Podle informací, které máme k dispozici, se zdá, že určitou roli by zde mohly hrát např. socioekonomický status, věk prvního sexuálního styku, věk prvního užití HA, důvody užívání HA či délka užívání HA.

Studie zaměřující se na dospívající dívky zjistily, že dospívající dívky při užívání HA častěji uvádějí zvýšenou plačtivost, spavost a problémy s příjmem potravy. Zdá se však, že tyto příznaky se po vstupu do dospělosti zmírňují.

Příbalové letáky

V příbalových letácích jednotlivých hormonálních antikoncepčních přípravků dostupných na českém trhu zjistíme, že jejich výrobci užívání HA obecně nedoporučují ženám trpícím depresemi. Jinak se uváděné účinky na psychiku značně liší. Ve většině příbalových letáků HA najdeme zmínku o vlivu přípravku na změnu nálady, podrážděnost, úzkost nebo vznik depresí. Některé firmy uvádějí tyto nežádoucí účinky jako velmi vzácné (< 0,01 %), jiné naopak jako časté, které se mohou vyskytnout až u 1 z 10 žen.

Tyto výsledky však většinou vychází z klinických studií a uváděnou četnost zahrnuly bez ohledu na to, zda se zmíněné události vyskytly skutečně v důsledku užívání HA nebo nikoli. Při kvalitním srovnání velkého množství studií vyplynulo, že HA pravděpodobně nezvyšuje rizika depresivních symptomů oproti placebu.

Některé vědecké studie poukazují také na pozitivní účinky HA na psychiku. Ty lze očekávat především v premenstruační fázi cyklu, kdy může dokonce dojít ke zlepšení premenstruační dysforické poruchy (PMDD), což je vážná forma premenstruačního syndromu (PMS).

Někdy zlepšení nálady

U některých žen dochází k celkovému zlepšení nálady. Možnost osobní kontroly nad plodností, a především zamezení nechtěnému těhotenství i zlepšení mnoha nepříjemných obtíží spojených s menstruačním cyklem mají nepochybně vliv na fyzické i duševní zdraví žen a jejich sociální pohodu.

Výše zmíněné může hrát důležitou roli u žen trpících depresemi a úzkostmi, které mohou přispívat mimo jiné ke zvýšenému riziku neplánovaného těhotenství a s ním spojených zdravotních a sociálních důsledků. Pro ženy s těmito duševními poruchami, které se chtějí vyhnout nechtěnému těhotenství, tak může být účinná antikoncepce důležitou strategií pro udržení, a dokonce zlepšení duševního zdraví a pohody.

Mezery ve výzkumu

Jak jste si jistě všimli, tyto poznatky se zdají být v rozporu s obecnými doporučeními z příbalových letáků – totiž že ženy trpící depresemi by se měly HA spíše vyhnout. V tomto směru stále existují značné mezery ve výzkumu, které brání důkladnému pochopení nejúčinnějších přístupů k antikoncepci u žen s depresí a úzkostí. Zároveň je zde vidět, jak rozporuplná data máme k dispozici o vlivu HA na psychický stav a o jak komplexní téma se jedná.

Za Zeptej se vědce odpovídá Anna

Ing. Anna Keclíková, NTK - Národní technická knihovna

Odbornou recenzi poskytli Mgr. Lukáš Dušek, farmaceutický konzultant a Mgr. Adéla Šimková, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR

Zdroje

[1] https://doi.org/10.1186/s12905-022-01623-2

[2] https://doi.org/10.1007/s11920-019-1034-z

[3] https://doi.org/10.1038/s41386-019-0362-3

[4] https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.11.033

[5] https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2019.2838

[6] https://doi.org/10.1080/13625187.2016.1217327

[7] https://doi.org/10.1016/j.ajog.2014.12.010

[8] http://dx.doi.org/10.1192/bjo.2021.64

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Budeme rádi, když podpoříte naši činnost: darujme.cz/projekt/1209422

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz