Hlavní obsah
Věda

Je přeležení ruky zdravotním rizikem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andisheh A, Unsplash

Přeležení ruky (dotaz č. 204)

To si tak krásně v noci hajáte, ale přeležíte si ruku. A co když se to stává pravidelně? Jakub a Martin nám řeknou, zda si máme dělat starosti.

Článek

Vědkyně a vědci, kteří působí na českých i zahraničních výzkumných institucích, odpovídají na dotazy ze sociálních sítí.

Dotaz

Jaký a má vůbec vliv na krevní oběh, když si někdo pravidelně „přeleží“ při spaní ruku?

Minutová odpověď

  • Pocit přeležení je způsoben stlačením nebo dočasným nedokrvením nervu
  • Občasné přeležení nepředstavuje významné zdravotní riziko
  • Často se dostavující pocit přeležení může být projevem závažnějšího onemocnění

Odpověď

Není známo, že by občasné přeležení mělo být nebezpečné, ať z kardiovaskulárního, či jiného hlediska. Příčinou pocitu přeležení („dead arm“) je stlačení nervu, nebo jeho dočasně omezené prokrvení.

Pokud k takovému stavu nedochází vysloveně často či dlouhodobě, nemělo by se stát nic. Na druhou stranu, je-li komprese nervu chronická (např. v důsledku zlomeniny), může k jeho poškození dojít.

Nicméně je dobré připomenout, že není obvyklé, že by k přeležení ruky docházelo pravidelně. Ač tedy samo o sobě přeležení ruky nebezpečné není, důvod, proč k přeležení došlo, nebezpečný být může (pravidelné přeležení ruky může být symptomem jiného, většího problému). Za určitých okolností je proto na místě konzultace s lékařem.

Jedna poměrně běžná příčina přeležení je, když v noci leží člověku na paži partner, čímž může utlačit radiální nerv (tzv. „honeymoon palsy“ neboli „obrna milenců“). Další poměrně častou příčinou je alkoholová intoxikace, která u opojeného způsobí, že mu nezafunguje reflex signalizující, že by ve spánku měl změnit pozici („saturday night palsy“ neboli „obrna sobotní noci“).

Zejména pokud se přeležení týká oblasti předloktí či zápěstí, může jít o projev syndromu karpálního tunelu, který utlačení nervu usnadňuje. Přeležení je také možné častěji očekávat u jedinců s HNPP (zkratka pro Hereditary Neuropathy with Pressure Palsies neboli dědičná neuropatie se vznikem otlakových obrn), což je dědičná porucha typicky způsobená nefunkčním genem PMP22.

V neposlední řadě může být přeležení ruky se ztrátou pohyblivosti nebo citlivosti (otlaková paréza) zaměněné a (ač vzácně) klinicky nerozlišitelné od mrtvice (iktu). Velice doporučujeme stránky iniciativy Čas je mozek. Zde jsou pěkně představeny nejčastější projevy mrtvice. Asi nejdůležitější je, že mrtvice se nesmí „přechodit“ s tím, „že to přejde“. Časné ošetření může vést k úplnému uzdravení, otálení naopak k trvalým následkům.

Závěrem – přeležená ruka sama o sobě velice pravděpodobně mrtvicí ani jiným vážným problémem nebude, ale pokud ji doprovází další obtíže nebo má pacient jinak zvýšené riziko vzniku mrtvice, platí princip opatrnosti a je lépe v případě podezření volat 155. Přinejhorším z toho bude jen „zbytečná“ telefonická konzultace.

Za Zeptej se vědce odpovídali Jakub a Martin

Mgr. Jakub Tomek, DPhil, University of Oxford & University of California, Davis

MUDr. Martin Pehr, 3. Interní klinika 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice (autor pracuje jako internista)

Doporučené odkazy

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz