Hlavní obsah
Věda

Je riskantní skákat rozehřátý do studené vody, jak nás varovaly Rychlé šípy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jonathan romain, Unsplash

Skok do vody (dotaz č. 360)

Za letních veder by se člověk nejraději hned zchladil v pěkně studené vodě. Ale není to nebezpečné? Na to se podíváme se Soňou.

Článek

Dotaz

Zajímalo by mě, nakolik je relevantní výstraha z knih o Rychlých šípech: „Hoši, neskákejte uřícení do studené vody.“ Vzpomínám si na komiks, kde jeden z hochů výstrahu ignoroval a draze za to zaplatil (životem).

Minutová odpověď

  • Neskákat do studené vody, pokud již vím, že mám kardiologický problém nebo můj blízký příbuzný měl problém se srdcem – reálně hrozí zástava srdce.
  • Neskákat do vody, když jsem sám a nemá mne kdo vytáhnout v případě šokového stavu/křečí.
  • To, že je skok do vody pro vás v pohodě, neznamená, že je to bezpečné pro vaše kamarády.

Odpověď

Při skoku do studené či ledové vody dochází k aktivaci „cold shock“ reflexu (chladový šok – aktivace sympatiku). To je část autonomního nervového systému (řídící úkony útrob), který zahrnuje lapání po dechu (hyperventilace a ztráta kontroly nad dýcháním), zrychlené dýchání, zrychlený tep (tachykardie) a náhlé zúžení povrchových cév (vasokonstrikce, snížení průtoku krve, které vede k rapidnímu zvýšení krevního tlaku).

Při ponoření obličeje dochází ale i k aktivaci parasympatické nervové dráhy (část autonomního nervového systému; signalizace přes nervus vagus – „diving reflex“, „potápěčský reflex“) [1, 2]. V případě opravdu ledové vody dochází i ke zpomalení přenosu neuromuskulárního signálu, a tedy neschopnosti se hýbat (ale to obvykle až po pár minutách ve studené vodě).

V důsledku nekontrolovaného dechu může snadno dojít k vdechnutí vody a následnému tonutí.

Poznámka: Sympatikus a parasympatikus jsou součástí autonomního nervového systému, jehož hlavním úkolem je udržování stálého vnitřního prostředí organismu. Obvykle pracují protichůdně, ale v řadě situacích pracují společně a doplňují se. Velmi zjednodušeně řečeno sympatikus je zodpovědný za reakce na hrozící nebezpečí – mobilizuje energetické zásoby, tlumí trávení, aktivuje organismus. Parasympatikus naopak je aktivní dominantně v době klidu – aktivuje trávení, zvyšuje zásobení krví do oblasti zažívacího traktu.

V důsledku náhlého stažení cév dochází k prudkému zvýšení krevního tlaku. Srdce musí náhle pracovat proti velkému odporu a v případě srdeční vady může dojít k jeho selhání (a to i v případě mladých lidí včetně dětí). To v kombinaci s přítomností ve vodě může být fatální.

Je třeba mít na mysli, že například v létě nebo po sauně jsou kvůli regulaci teploty povrchové cévy rozšířené a ke zmíněnému stažení cév stačí i relativně „teplá“ voda. Důležité je také poznamenat, že spodní vrstvy vody zejména v přírodních koupalištích mohou být výrazně chladnější. A to byl právě případ popisovaný v Rychlých šípech.

V případě neurogenního chladového šoku, tedy v důsledku aktivace sympatiku i parasympatiku zároveň, kdy dochází ke konfliktu autonomních nervových drah, může u osob s existujícími rizikovými faktory (o nichž obvykle předem nevíme, např. onemocnění koronárních tepen nebo zbytnění myokardu) dojít k arytmii a zástavě srdce (a to i u dětí [3]).

Důvodem pro to je, že termoreceptory v kůži reagují na chladové podněty, které mají za následek aktivaci sympatiku (chladový šok – sympatikus – zrychlený tep a dech), a ty v obličejové oblasti při ponoření nebo postříkání aktivují parasympatikus (reakce na tonutí – zpomalení tepu). S ohledem na aktivaci vagové stimulace v oblasti obličeje je nebezpečí větší v případě skoku s plným ponořením se do vody [4].

V případě delšího pobytu ve studené vodě je třeba brát v potaz podchlazení a s ním spojené komplikace.

Za Zeptej se vědce odpovídala Soňa

RNDr. Soňa Kauerová, Ph.D., IKEM

Odpověď recenzoval RNDr. Adam Obr, Ph.D., Ústav hematologie a krevní transfuze

Zdroje

[1] Knechtle B, Waśkiewicz Z, Sousa CV, Hill L, Nikolaidis PT. Cold Water Swimming-Benefits and Risks: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2020

[2] Shattock MJ, Tipton MJ. 'Autonomic conflict': a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012

[3] Batra A.S., Silka M.J. Mechanism of sudden cardiac arrest while swimming in a child with the prolonged QT syndrome. J. Pediatrics. 2002

[4] Khurana RK, Wu R. The cold face test: a non-baroreflex mediated test of cardiac vagal function. Clin Auton Res. 2006

Anketa

Jak na koupališti nebo u moře vstupujete do vody?
Opatrně a dlouho se osměluji s vodou do půlky stehen
57,1 %
Jdu neohroženě vpřed, dokud nelze plavat
33,3 %
Skáču rovnou šipku
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Podpořit nás můžete na donio.cz/podpor-zeptej-se-vedce.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz