Hlavní obsah
Zdraví

Je zdravé si do kávy dávat mléko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sarah Elizabeth, Unsplash

Mlíko do kafe (dotaz č. 254)

Zásadní otázka: Mlíko do kafe – ano, nebo ne?

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Jak je to z vědeckého hlediska s mlékem do kávy? Je to méně zdravé, nebo ne?

Odpověď

Ohledně přidávání mléka do kávy panuje spousta mýtů a legend, z nichž valná většina je nepravdivá. Jednoduchá odpověď na otázku, zda je přidávání mléka do kávy zdravé, nebo ne, zní, že je to stejné, jako pít mléko a kávu zvlášť. Tyto dva nápoje spolu nijak výrazně neinteragují a není potřeba se obávat vzniku škodlivin, o jejichž existenci se tradují velmi zajímavé historky.

Není to ovšem ani tak, že by přídavek mléka do kávy byl zcela bez důsledků.

Mléko obsahuje proteiny a tuk, které mohou ovlivnit vstřebávání některých bioaktivních složek kávy – zkoumaný je hlavně efekt na vstřebávání antioxidačních složek kávy, tedy především chlorogenní kyseliny (CGA). Je prokazatelné, že mléčné proteiny (lactalbuminy a kaseiny) mohou tyto antioxidační komponenty kávy efektivně vázat. To ale samo o sobě nijak nenaznačuje, zda je tato vazba z hlediska vstřebávání a biologické aktivity kávových polyfenolů „prospěšná“ či ne.

Závěr ze studií zkoumajících efekt mléka na vstřebávání bioaktivních komponent kávy není jednoznačný, objevily se jak výsledky naznačující negativní efekt mléka na vstřebávání polyfenolů, tak výsledky naznačující zlepšení.

Lze konstatovat, že přídavek mléka není jediná věc, která biologickou dostupnost těchto zdraví prospěšných látek může ovlivňovat. Podobně záleží na stylu přípravy kávy, kvalitě zrn a stupni pražení.

Mléko do kávy si tedy klidně přidávejte dle libosti, škodlivé to rozhodně není. Přinejhorším získáte z kávy méně zdraví prospěšných látek.

Za Zeptej se vědce odpovídal Adam

RNDr. Adam Obr, PhD, Ústav hematologie a krevní transfúze

Zdroje

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1897516

Anketa

Čím si zjemňujete kávu?
ničím
27,6 %
kravským mlékem
64,7 %
rostlinným mlékem
3,3 %
rumem
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6250 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz