Hlavní obsah
Věda

Ničí kovové nože vitamíny při krájení ovoce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rayia Soderberg, Unsplash

Léto nám nabízí spoustu ovoce a zeleniny– melouny, broskve, rajčata, v zimě máme jablka, pomeranče a do čaje si vymačkáváme půlku citronu. Pokud jste slyšeli o tom, že kovové nože ničí vitamíny v ovoci, Terezie vám teď vysvětlí, jak to doopravdy je.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Z hodin středoškolské biologie mi uvízl v hlavě apel naší učitelky – ať nekrájíme ovoce kovovým nožem. Že se tím zničí vitamíny. A já vůbec nevím, co je na tom pravdy.

Minutová odpověď

  • Nenašla jsem žádný výzkumem podložený způsob, jak by krájení ovoce kovovým nožem mohlo zničit vitamíny v něm. Proto můžete ovoce krájet kovovým nožem bez obav dál.

Odpověď

Většina kuchyňských nožů je z nějakého druhu oceli, budeme tedy uvažovat, že kov, který přijde do kontaktu s ovocem, je železo. V ovoci jsou především vitamín C, vitamíny skupiny B a betakaroten (provitamín A). Každý tento vitamín je chemicky úplně jiný, tak se nyní budeme bavit pouze o vitamínu C, kterého je v ovoci nejvíce.

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) působí v těle jako antioxidant. To znamená, že když je naše tělo ve stresu a tvoří se v něm kyslíkové radikály, které ničí naše tkáně, vitamín C umí tyto radikály zneškodnit [1]. Dělá to tak, že jeden svůj elektron předá kyslíkovému radikálu, a tím ho redukuje do nereaktivní, tedy neškodlivé podoby. A co to vlastně je ta oxidace a redukce? Při oxidaci látka elektrony „dává“ a její oxidační číslo se zvyšuje (například Fe0 na Fe2+). Při redukci látka elektrony přijímá a její oxidační číslo se snižuje (například Fe3+ na Fe2+).

Jedna z nejdůležitějších rolí vitamínu C v těle je „asistence“ při syntéze kolagenu [2]. Enzymy, které zajišťují syntézu kolagenu, mají ve svém aktivním centru železo v druhém oxidativním stavu: Fe2+. Fe2+ se má tendenci samovolně oxidovat (ztratit jeden elektron) na Fe3+. Takový enzym s Fe3+ je nefunkční. Vitamín C železu předá jeden svůj elektron, a tím je enzym znovu funkční. Mohl by vitamín C takto reagovat i se železem v noži?

Železo

V noži je železo v oxidativním stavu nula Fe0. Železo by mohlo podle periodické soustavy prvků existovat v oxidativním stavu Fe2-, teoreticky má proto možnost ještě další elektrony přijmout. Mohl by tedy vitamín C při kontaktu s nožem dát 2 elektrony železu? Podařilo se připravit sloučeniny s Fe2- za extrémního tlaku a teplot [3], které při krájení ovoce jistě nenastávají. Takto by se vitamín C použitím železného nože zničit nedal.

Vitamín C je důležitý také pro lepší absorpci nehemového železa z potravy (převážně železo nepocházející z masa). Váže železo do komplexu, který usnadňuje jeho přestup přes střevní stěnu do krve [4]. Když je vitamín C schopný vázat železo, mohl by se navázat na železo v noži, čímž by ho v ovoci ubylo? Vitamín C tvoří komplex se železem ve stavu Fe2+ [5]. Půjčuje Fe2+ dočasně dva elektrony, což by u Fe0 z nože nešlo. Tedy ne, vitamín C se na železo v noži vázat nebude a nebude s ním ani jinak reagovat.

Co oxidace?

Uvažovala jsem, že by se železo v noži mohlo samovolně nebo působením kyselin z ovoce oxidovat (neboli reznout) na Fe2+. Potom by situace byla jiná a vitamín C by se teoreticky mohl na toto železo vázat. Taková reakce vitamínu C se železem z nože by ale neprobíhala příliš rychle, neboť nůž je v kontaktu s malou částí ovoce po velmi krátkou dobu. Tedy i případné množství zničeného vitamínu C by bylo zanedbatelné vzhledem k jeho celkovému množství v ovoci.

Betakaroten je také antioxidant jako vitamín C. Výzkumy ukazují, že betakaroten podporuje vstřebávání železa z potravy [6] a nic nenaznačuje, že by mohl být železným nožem zničen. Skupina vitamínů B je chemicky velice rozdílná, a tak by princip jejich zničení železným nožem mohl být různý, ale zdroje neukazují na možnost ničení kovovým nožem žádného z nich.

Shrnutí

Nenašla jsem tedy žádný výzkumem podložený způsob, jak by krájení ovoce kovovým nožem mohlo zničit vitamíny v něm. Proto můžete ovoce krájet kovovým nožem bez obav dál.

Za celý tým Zeptej se vědce odpovídala Terezie.

Ing. Terezie Páníková, ÚOCHB Praha – Ústav organické chemie a biochemie, VŠCHT Praha

Zdroje

[1] Effects of ascorbic acid supplementation on oxidative stress markers in healthy women following a single bout of exercise

[2] Review Article Ascorbic acid: The chemistry underlying its antioxidant properties

[3] Samson, S. ; Stephenson, G. R. „Pentacarbonyliron“ in Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis (Ed: L. Paquette) 2004, J. Wiley & Sons, New York. DOI:10.1002/047084289.

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/

[5] Iron supplements: the quick fix with long-term consequences | Nutrition Journal

[6] Vitamin A and beta-carotene can improve nonheme iron absorption from rice, wheat and corn by humans

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz