Hlavní obsah
Věda

Ničí mikrovlnná trouba živiny?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stepan Kulyk, Unsplash

Ničí mikrovlnná trouba živiny? (dotaz č. 189)

Možná jste slyšeli, že mikrovlnná trouba vyzařuje smrtící radioaktivní záření (což samozřejmě nedělá). Určitě jste ale slyšeli, že ohřev v ní ničí v jídle živiny a vitamíny. Adéla a Anička vám teď vysvětlí, co mikrovlnka s jídlem dělá.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Jak je to s ohříváním jídla v mikrovlnné troubě? Opravdu se ohřevem všechny živiny zničí?

Odpověď

Všechny způsoby tepelné úpravy mohou snižovat nutriční hodnotu jídla a ničit některé živiny, u jiných naopak mohou pomoci našemu tělu je lépe strávit a vstřebat.

Pokud se budeme bavit o makroživinách, tedy sacharidech, tucích a bílkovinách, ty se ohříváním jídla v mikrovlnné troubě rozhodně nezničí. Bílkoviny pouze tzv. denaturují, tedy trochu změní svoji strukturu, což vede mimo jiné ke zničení toxinů a zlepšení jejich stravitelnosti. Totéž se děje i při jiných tepelných úpravách jídla. Krásným příkladem denaturace bílkovin je například uvařené vajíčko, kdy se z průsvitné tekuté hmoty stane pevná bílá.

Na druhou stranu vaření okrádá zeleninu zejména o vitamíny, které jsou citlivé na teplo nebo se rozpouštějí ve vodě, jedná se např. o vitamín B6, vitamín C či kyselinu listovou. V tomto směru má však ohřev v mikrovlnné troubě výhodu, neboť jsou díky kratší době ohřevu a použití menšího množství vody vitamíny a minerály lépe zachovány (oproti třeba právě vaření v hrnci).

Z perspektivy zachování živin je tedy ohřev v mikrovlnné troubě velmi šetrný a bezpečný. Většina obsažených mikronutrientů a antioxidantů zůstává v tomto případě zcela zachována.

Za tým Zeptej se vědce odpovídají Adéla & Anna.

Mgr. Adéla Šimková, ÚOCHB Praha – Ústav organické chemie a biochemie

Ing. Anna Keclíková, NTK – Národní technická knihovna

Zdroje

[1] Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: A review of recent studies, https://doi.org/10.1016/S0002-8223(21)03737-8

[2] The Effects of Microwave Radiation Relative to Conventional Cooking Systems on the Denaturation of Proteins, https://csef.usc.edu/History/2013/Projects/J0506.pdf

[3] Microwave cooking and nutrition. Harvard Health, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition

Anketa

Používáte mikrovlnnou troubu?
Ano, k ohřívání jídla nebo čaje.
79,2 %
Ano, k ohřívání i vaření.
7,1 %
Ne.
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 996 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz