Hlavní obsah
Věda

Odkud se rozpíná vesmír?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NASA

Rozpínání vesmíru (dotaz č. 130)

My si tak chodíme do práce nebo do školy, pak zase domů, jezdíme na prázdniny či na dovolenou a mezitím se vesmír od svého počátku neustále rozpíná. S Vojtou se podíváme na počátek vesmíru.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Nedává mi smysl, že se ve vesmíru prostor rozpíná od středu. Jaký je vědecký pohled na „první vteřinu“, co se rozměrů prostoru týče?

Odpověď

Prostor se nerozpíná od středu, prostor se rozpíná rovnoměrně z každého bodu (aspoň podle současných teorií).

Vědecký pohled na první vteřinu je problematický, protože nemáme teorii schopnou smysluplně popsat tak extrémní podmínky, ani přístroje schopné nějak tento okamžik experimentálně měřit.

Elektromagnetické vlny, náš nejpoužívanější nástroj na výzkum vesmíru, vznikly nejdříve 300 000 let po velkém třesku, kdy se vesmír ochladil natolik, že se volné ionty vázaly v neutrálních atomech a elektromagnetické vlny mohly začít (víceméně) nerušeně procházet prostorem. Gravitační vlny už umíme měřit taky, ale zatím pokud vím žádné dostupné přístroje nejsou dostatečně citlivé, aby dokázaly změřit vlny hypoteticky vzniklé při velkém třesku.

Existuje mnoho hypotéz, které vysvětlují velký třesk alespoň do určité míry, nebo podávají alternativní vysvětlení – superstruny, inflace atd. Nicméně tyto hypotézy, ač hezky znějící, jsou obtížně až nemožně experimentálně testovatelné.

Odpověď by nám měla poskytnout tzv. teorie kvantové gravitace – teorie schopná popsat extrémní podmínky na extrémně malých vzdálenostech. Pokusů o tuto teorii je hned několik, žádná ale není kompletní.

Za tým Zeptej se vědce Vojta

Vojtěch Dolejš, Centrum molekulární biologie Univerzity v Heidelbergu

Zdroje

[1] The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory, 1999 by W. W. Norton & Company

[2] The Fabric of the Cosmos: Space, Time and the Texture of Reality, 2003 by W. W. Norton & Company

[3] The Hidden Reality: Parallel Universes and the Search for the Deep Laws of the Cosmos, 2011 by Knopf

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz