Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pamatujte při zařizování zahrady na hmyz a drobné zvířectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stephan Eickschen, Unsplash

Květiny pro včely, čmeláky a další hmyz (dotaz č. 99)

Kdo by neměl rád včeličky, čmeláčky a další užitečný hmyzeček. Jaké však květinky, keříky a stromečky bychom jim měli na naší zahrádce naservírovat? Na to se podívala Barbora.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Chystáme se zařizovat zahradu a chtěli bychom, aby byla co nejvíc přívětivá pro včelky, čmeláky a další užitečný hmyz, popřípadě další drobné zvířectvo. Jaké bychom tam měli zasadit květiny, keře či stromy?

Odpověď

Spíš než nekonečný výčet druhů, poskytnu vám obecné principy, kterými se můžete při výběru řídit.

Zaměřila bych se na rostliny původní v naší krajině. Určitě nic nezkazíte tím, když vyberete rostliny s různorodými květy, opylovači bývají různě zaměření – rostliny s plochými a miskovitými květy (např. pampeliška, kopretina, mák, divizna, sasanka, kopr) jsou k dispozici širokému spektru opylovačů a zvládají je i ti s krátkými sosáky – mouchy, pestřenky, brouci. Rostliny s trubkovitými květy (např. hořec, prvosenka) si vyberou opylovači s delšími sosáky. Pyskaté květy (např. šalvěj, mateřídouška) bývají oblíbené u blanokřídlých.

Zvážila bych dobu, kdy rostliny kvetou a vybrat je tak, aby vždy nějaké kvetly v různých fázích sezóny. Kromě rostlin doporučuji do zahrady rozmístit i skrýše – třeba kulatina s kůrou nebo svazky klacíků poskytnou přístřeší spoustě tvorů, vhodné jsou i možná o něco estetičtější hmyzí hotely.

Za Zeptej se vědce Barbora

Mgr. Barbora Jelínková, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, katedra experimentální biologie rostlin

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz