Hlavní obsah
Zdraví

Proč se při nemoci neočkuje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arek Socha, Pixabay

Očkování při nemoci (dotaz č. 112)

Očkování je nepochybně jedna z nejúčinnějších metod prevence nemocí. Je nějaký důvod odkládat očkování, když jsme nemocní? Na to odpovídá Kristýna.

Článek

Dotaz

Existují vědecké důkazy pro tvrzení, že očkování dočasně oslabuje imunitu? A podotázka: Je pravda, že při souběhu očkování proti covid-19 a infekce bývá „nejhorší“ průběh?

Odpověď

Úplně obecně je třeba říct, že pro očkování není mírná nemoc překážkou.

U středně závažného až závažného onemocnění se skutečně doporučuje očkování odložit. Mnoho lidí (včetně nás) ale nejspíš překvapí PROČ. Důvodem totiž je, že pokud by se po očkování člověka s akutní vážnou nemocí vyskytly po očkování nové příznaky, nedalo by se jasně určit, zda je to vedlejší účinek očkování, nebo příznak nemoci a např. její zhoršení (a z toho plynoucí potřeba jiného typu léčby) [1].

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že lékaři i veřejnost mohou mylně považovat řadu stavů za důvod očkování odložit (viz tabulka 4-2 v referenci [1]), přestože to není nutné.

Tvrzení, že by očkování dočasně oslabovalo imunitu, se nám nepodařilo vědecky doložit. Naopak se ve výzkumu ukázalo, že očkované děti byly méně náchylné i k jiným nemocem [2, 3].

Očkování proti covid-19 podléhá stejným obecným doporučením – očkovat je možné i při mírné nemoci, překážkou je pouze středně vážná nebo vážná nemoc [4]. Studií o souběhu očkování a onemocnění covid-19 je velmi málo. Teď spekuluji, ale předpokládám, že je to proto, že odlišit příznaky nemoci a vedlejší účinek očkování je velmi obtížné.

V publikaci z Izraele [5], která ale ještě neprošla recenzním řízením, se přesto zkusili na souběh očkování a nemoci podívat. Srovnali, co se stalo s lidmi, kteří dostali vakcínu Pfizer/BioNTech a zároveň u nich byl 1.–5. den od vakcinace pozitivní PCR test (tedy byli v době očkování nejspíše již nakažení). Tuto skupinu srovnali s lidmi, kteří na očkování vůbec nebyli. Dle předběžných výsledků to vypadá, že u pacientů, kde byl souběh očkování i nemoci, byla pozorovaná nižší úmrtnost i nižší míra hospitalizací, než u pacientů, kteří očkovaní nebyli (obzvlášť jasně u lidí 55+).

Dá se tedy říci, že použití očkování v průběhu onemocnění by nemělo průběh zhoršovat, ba naopak – dost možná by mohlo i pomáhat. Rozhodně je ale třeba to dále zkoumat. Při očkování nakažených lidí je samozřejmě zvýšené riziko pro očkující personál, a tak by se nejspíše muselo jednat o specializovaná pracoviště očkující jen nakažené.

Zeptej se vědce odpovídala Kristýna

Mgr. Kristýna Blažková, Ph.D., Ústav organické chemie a biochemie AV ČR

Zdroje:

[1] https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/general-recs/contraindications.html#t-01

[2] https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/109/1/124/79755/Addressing-Parents-Concerns-Do-Multiple-Vaccines?redirectedFrom=fulltext

[3] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/201371

[4] https://www.vakcinace.eu/doporuceni-a-stanoviska – Doporučení České vakcinologické společnosti z 21. 2. 2022

[5] https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.07.22268869v1

[6] https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-safety/immune-system-and-health

Anketa

Plánujete před zimní sezónou očkování proti chřipce a covidu?
Ano, proti chřipce.
0 %
Ano, proti covidu.
16,7 %
Ano, proti oběma nemocem.
50 %
Ne.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz