Hlavní obsah
Věda

Projekt Zeptej se vědce aneb Neexistují hloupé otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zeptej se vědce!

Zakladatelky projektu Zeptej se vědce

Projekt „Zeptej se vědce“ vytváří prostor pro kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Naše odpovědi jste mohli doposud najít na Facebooku, Instagramu a Twitteru. Ode dneška i na Seznam Médium.

Článek

Proč Zeptej se vědce?

Každý chceme ověřené informace. O všem. O lécích, vakcínách, doplňcích stravy, ale i o vesmíru, ptácích nebo vaření těstovin. O naší společnosti, o naší planetě a životním prostředí. Chceme rozumět světu kolem sebe, ale v záplavě informací různé kvality je stále těžší se zorientovat.

Banda vědkyň a vědců se rozhodla, že s tím zkusí něco udělat. Naším denním chlebem je prokousávat se vědeckými články, kriticky vyhodnocovat jejich kvalitu a dohledávat potřebný kontext. Totéž jsme začali nabízet i veřejnosti prostřednictvím projektu Zeptej se vědce.

Kdokoli nám může položit otázku týkající se vědy (jakéhokoli oboru) a my se pokusíme odpovědět. Naše odpovědi opíráme o relevantní odbornou literaturu, zároveň se snažíme, aby byly srozumitelné pro širokou veřejnost.

Kde se můžete ptát? Na sociálních sítích! Konkrétně na Facebooku, Instagramu Twitteru.

Kdo odpovídá?

Většina z nás jsou PhD studenti a postdoktorandi z vědeckých institucí v Česku i zahraničí, přidávají se ale i seniorní vědci. Nedávno jsme založili Institut pro komunikaci vědy, který nám bude pomáhat s růstem projektu a zaštiťovat realizaci dalších nápadů.

Snažíme se naši iniciativu dál rozšiřovat a etablovat ve veřejném prostoru. Jsme moc vděční za otevřenou podporu vážených odborných společností a institucí.

Zároveň neustále sháníme kontakty na odborníky a vědce ze všech myslitelných oborů, kteří mají chuť přibližovat vědecky podložená fakta veřejnosti. Veškerá práce vědců je čistě dobrovolná, neplacená a nezávazná. Každý jednotlivec nebo spolupracující instituce si vždy mohou vybrat, zda ten který dotaz chtějí zpracovávat (nebo recenzovat).

Velmi stručná historie

Projekt založily tři vědkyně: Adéla Šimková, Kristýna Blažková a Tereza Ormsby.

Začali jsme odpovídat na vaše otázky přibližně v 10 lidech v roce 2021. Po 2 letech provozu spolupracujeme s více než 180 vědci a 11 vědeckými institucemi.

Každý den přijímáme nové dotazy, evidujeme je, třídíme a podle odborností „našich“ vědců posuzujeme, kdo se na zodpovězení dotazu nejvíce hodí. Postupem času jsme pro tyto účely vybudovali silný organizační tým a vnitřní infrastrukturu.

Foto: Zeptej se vědce!

... a desítky dalších

V současnosti odesíláme v průměru 50 odpovědí měsíčně a celkově už jsme zodpověděli přes 500 dotazů!

V posledních měsících jsme se pustili i do živých akcí „Zeptej se vědce live“, kde se může kdokoli živě ptát na dotazy z oborů zúčastněných vědců.

Chystáme rovněž vlastní web, aby byly naše odpovědi k dispozici i mimo sociální sítě.

Jak probíhá příprava odpovědi?

Kvalita informací, které posíláme do veřejného prostoru, je pro nás klíčová. Je to smyslem existence projektu. Proto má naše odpovídání přísná pravidla a je kolektivním dílem minimálně dvou vědců (autora a recenzenta) a editora.

Většinou to ale bývá více – o většině vašich dotazů totiž vedeme plamenné diskuse a navzájem se kritizujeme po odborné i stylistické stránce. Všechny naše odpovědi jsou ozdrojované a musí projít odbornou oponenturou.

Náš odpovídací proces krok za krokem:

1. přes sociální sítě nám pošlete svůj dotaz

2. dotaz zaevidujeme do našeho systému tabulek a diskusních vláken

3. hledáme vhodného vědce, který má čas a chuť odpovědět

4. hledáme vhodného recenzenta

5. po odborné recenzi text ladíme k maximální srozumitelnosti

6. po schválení autorem vám odešleme odpověď

7. z výsledného textu nachystáme příspěvek na sociální sítě a šíříme internetem

8. diskutujeme a zpracováváme kladné i záporné reakce na sociálních sítích

Foto: Zeptej se vědce!

Postup zpracování dotazů

Nechceme se vzdát vlastní pečlivosti, zároveň chceme držet krok s přibývajícími dotazy. V našem objemu práce potřebujeme profesionální organizační servis. Založili jsme pro ten účel sbírku na https://www.donio.cz/podpor-zeptej-se-vedce. Snažíme se s její pomocí zařídit financování nákladů spojených s provozem a propagací celého projektu v blízké budoucnosti. Budeme vděční za každý příspěvek!

Děkujeme, že naši práci sledujete a hlavně, že se ptáte! Každým dnem dokazujete pravdivost našeho motta: Neexistují hloupé otázky!

Projekt Zeptej se vědce na Seznam Médium

Projekt „Zeptej se vědce“ zprostředkovává kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Logo projektu Zeptej se vědce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz