Hlavní obsah
Věda

Zkoušeli jste se z letadla dívat přes okénko na hvězdy? A viděli jste nějaké?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ali Abdul Rahman, Unsplash

Letadlem blíže ku hvězdám (dotaz č. 582)

Dotýkat se hvězd z čistě praktického hlediska nedoporučujeme. Ale přiblížit se k nim můžete – pokud nemáte po ruce raketu, tak třeba aspoň letadlem. Bára vám dnes prozradí, jak můžete pozorovat hvězdy během nočního letu.

Článek

Dotaz

Proč při nočním letu (zhruba sedmihodinovém) přes Indický oceán a Arabský poloostrov ve výšce 11 km nejsou vidět hvězdy (až třeba i Mléčná dráha) a obloha je tmavá? Určitě celou dobu mraky nebyly.

Minutová odpověď

  • Nevím o žádné objektivní překážce pro pozorování hvězd z letadla.
  • Pro astronomické pozorování z letadla platí obvyklé podmínky – obloha bez mraků, oko adaptované na tmu a nízký světelný smog.

Odpověď

Děkujeme za hezký astronomicko-cestovatelský dotaz! Není důvod se domnívat, že by hvězdy z letadla nebyly vidět nikdy, v týmu Zeptej se vědce se dokonce ozvali amatérští astronomové, kteří hvězdy z letadla osobně pozorovali.

Pokud jste žádné vesmírné objekty za jasné noci cestou neviděla, bylo to nejspíš ze stejných důvodů, kvůli kterým není optimální pozorovat noční oblohu přes okno z bytu.

Pokud bylo v letadle rozsvíceno, měla jste nejspíše oči přizpůsobené vyššímu světelnému toku. Adaptaci oka na tmu je potřeba věnovat nějaký čas. Zároveň světlo z kabiny letadla, které se odrazilo od okna do vašeho oka, mohlo mít vyšší světelný tok než světlo, které z hvězdy doputovalo až do vašeho oka. Velmi by pomohlo, kdybyste odstínila okolí například dekou, kterou byste si přehodila přes hlavu a přidržela u horního okraje okna.

Druhým kazičem pozorování mohlo být vnější osvětlení letadla a případně také Měsíc, obojí by vás rušilo podobně jako tzv. světelný smog ve městech.

Třetím problémem mohlo být správné nasměrování očí. Hvězdy je třeba hledat spíše nad letadlem. Zní to banálně, ale oči jsou umístěny při sezení poblíž horní poloviny poměrně malého letadlového okénka, které v tomto případě omezuje zorné pole.

S pozdravem a přáním budoucích úspěchů na poli amatérské astronomie za Zeptej se vědce odpovídala Bára

Mgr. Barbora Fordey, přístrojová optička, toho času na mateřské dovolené

Odpověď recenzoval Mgr. Jan Ebr, Ph.D., Fyzikální ústav Akademie věd ČR

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Podpořit nás můžete na donio.cz/podpor-zeptej-se-vedce.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz