Hlavní obsah
Rodina a děti

Když dostane chlap rýmečku, dopřejte mu trochu toho umírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: zmatkyzmatky

Rýžovar jako obličejová sauna

Dítě onemocní, vy se staráte dnem i nocí, sama se nakazíte a staráte se tím pádem o dva. A hned to od vás chytí váš partner. Doteď to bylo těžké, ale teď teprve nastane první dějství shakespearovské tragédie.

Článek

Posmrká balíček kapesníků během hodiny, kašle. Baterkou u zrcadla zkoumá stav mandlí a když teploměr hlásí 37,2 °C, jde vylovit z hlubin skříně pyžamo a vybrakovat lékárničku. Nemluví, pouze gestikuluje a vám má být jasné, že došlo na nejhorší. Hlava rodiny je nemocná.

Teď záleží, jaký máte doma typ. Buď se zasype farmaky tak, že nejde vidět ani postel, natož peřina, a vy jen občas uvidíte ruku, která se ve správnou chvíli vynoří a uloví si Paralen, Bromhexin, Tussin nebo Neo-angin. Tento typ muže je v tom velmi zběhlý, nejkratší cestou se dostane z té hromady ven, aniž by spadla jediná krabička, dojde si na záchod, uvaří si čaj (ano, opravdu sám) a odpotácí se zpět do své jeskyně. Ti lepší cestou vyhodí posmrkané kapesníky. Samozřejmě se tváří maximálně zkroušeně, a protože nemůže mluvit, alespoň náležitě heká. Z kuchyně se vám ztratí rýžovar, který našel svou novou funkci jako obličejová sauna. Toto je typ zvaný samotář. Rada pro vás, ženy, nedělejte NIC. Tím myslím, nebuďte proaktivní. Na samotáře to nefunguje, mají tím pocit neschopnosti a přehnané péče. Chtějí být zalezlí a truchlit nad svým stavem. Neuklízejte! Ani ty kapesníky a už vůbec jim nepřesouvejte léky! Péči si schovejte pro sebe a děti, ty to ocení. Zajistěte plnou lednici, protože samotář ji bude luxovat. Proběhne to v nočním čase, kdy všichni většinou spí. To jsou přesně ty momenty, kdy ráno přijdete do kuchyně a po kile pomerančů zbydou na stole jen slupky. Ano, tohle uklidit můžete.

Přesný protipól, který můžete mít doma, je drama queen. Jako své útočiště si vybere gauč v obýváku, abyste ho měla pořád na očích a hlavně v dosahu. Rádio nemusíte ani zapínat, o kvílení se postará on, a to i navzdory tomu, že nemůže mluvit. Nahlas se lituje, proč zrovna on, věta, že nechce být nemocný skřípe celým bytem. Musíte běžet z vedlejší místnosti, abyste mu podala kapky, které má metr před sebou na konferenčním stolku. Jelikož svou nemoc popírá, snaží se něco dělat, ale nejde to, což ho uvrhne do ještě větší mizérie. Tady, ženy, pozor. Pokud máte doma Neurol, Rivotril nebo láhev vína, dejte si. Naučte dítě, jak se má o sebe postarat samo. Je jedno, jak je staré, je mnohem větší pravděpodobnost, že to zvládne rychleji než jeho otec. Muž potřebuje veškerý váš čas a pozornost. Nákupy nevyskládávejte do lednice, to je zbytečná mezizastávka, noste mu to rovnou ke gauči. Zkuste ho rozptýlit třeba společnými fotkami z dovolené nebo z doby, kdy jste spolu začínali. Můžete zavzpomínat, jak bylo krásné, když jste nevěděla, že je drama queen. Měřte mu teplotu, dávejte obklady, vařte čaje, chvalte ho, objímejte a ujišťujte, že ho máte ráda. Cestou na nákup si zastavte někde mimo obec a zařvěte si na celé kolo.

Toto jsou dva typy, se kterými mám přímou zkušenost. Trošku jsem vám je přibarvila, ať vás to čtení taky baví, abyste dočetli až sem a já vám mohla říct jeden svůj chytrý závěr, který se dá aplikovat na muže i ženy a na všechny typy. Člověk je při nemoci zranitelný nejen fyzicky, ale i duševně, proto je vlídný přístup základ, v případě drama queen je to o to těžší, ale zařvat na něj v té chvíli - „ty jsi bačkora, vstávej a dělej něco“ - nepomůže jeho stavu, vašemu vzájemnému vztahu a ani domácí atmosféře. Navíc čím víc dusno, tím pomaleji se léčí.

My máme za sebou tři týdny nemoci, kdy jsme postupně padli celá rodina. Můj chlap je něco mezi oběma extrémy a já jsem musela odhadnout, ve které fázi zrovna je. Když jsme ale zrovna nezvraceli nebo neseděli s průjmem na záchodě a neplakalo miminko, leželi jsme všichni v objetí, dokud nás dávivý kašel nerozdělil.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Poznali jste v tom svého muže, nebo máte doma dosud neobjevený typ? Podělte se v komentáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám