Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Změna zákona o povinném ručení. Od 23. prosince za Vás pojišťovna nemusí nehodu uhradit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Klíma

Od 23. prosince 2023 začne platit nový zákon o odpovědnosti z provozu vozidla, který přináší několik významných změn. V článku se podíváme na tu nejdůležitější.

Článek

Novinky

  • Povinné ručení pro elektrokoloběžky a malotraktory
  • Nepovinná zelená karta na území ČR
  • Povinné ručení bude sjednávat provozovatel vozidla
  • Zvýšení minimálních limitů na 50 milionů

Současně se otevírají cesty k dalším výjimkám, které umožní pojišťovnám optimalizovat náklady na pojistná plnění.

Problém novely

Jeden z klíčových problémů nového zákona se pravděpodobně nachází v § 32 odst. 2, kde najdeme následující ustanovení:

(2) Pojistitel má vůči pojištěnému právo na náhradu toho, co za něho plnil, jestliže prokáže, že pojištěný způsobil újmu tím, že provozoval nebo užil vozidlo,

a) které svojí konstrukcí nebo technickým stavem neodpovídá požadavkům bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, obsluhujících osob, přepravovaných osob nebo věcí, nebo

b) jehož technická způsobilost k provozu vozidla nebyla schválena.

V novém zákoně totiž vypadl doplněk „a toto porušení bylo v příčinné souvislosti se vznikem újmy, kterou je pojištěný povinen nahradit.“

Pokud tedy máte prasklé světlo, špatné pneumatiky, nefunkční stěrače atd. může se stát, že pojišťovna nechá škodu zaplatit vás.

Příklad přímé souvislosti

Doteď totiž pojišťovna musela prokázat, že například nefunkční stěrač měl přímou souvislost se škodou. Řidič jel za krásného počasí a srazil chodce. Nefunkční stěrač neměl s nehodou nic společného, pojišťovna plnila. Pokud by ovšem řidič srazil chodce za hustého deště s tím, že mu plně nefungují stěrače, mohla pojišťovna dokázat, že díky špatnému výhledu (právě kvůli stěračům) chodce přehlédl a srazil - v tu chvíli pojišťovna plnit nemusela.

Dobrá zpráva

Naštěstí to není tak jednoznačné. Pojišťovny se řídí pojistnými podmínkami. Dobrou zprávou tedy je, že ne všechny pojišťovny se budou řídit zákonem, tedy příčinnou souvislost budou i nadále řešit.

Vedle srovnávání cen a základních asistencí je tak důležité brát zřetel i na to, zda pojišťovna v pojistných podmínkách uvádí text o příčinné souvislosti, nebo nikoliv.

Anketa

Máte auto ve správném technickém stavu?
Ano
93,7 %
Ne
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 238 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz