Článek
Byl to jeden z těch dnů, kdy se všechno sype. Po práci jsem spěchala domů, hladová, a rozhodla se ohřát si polévku. Jenže když jsem otevřela mikrovlnku, měla jsem chuť ji raději zavřít a tvářit se, že neexistuje. Uvnitř to vypadalo jako abstraktní obraz z polévky, omáčky a kdoví čeho ještě.
Abych byla fér – nebylo to jen moje dílo. Žijeme tu s manželem a dvěma dětmi, a zdá se, že každý z nás má speciální talent na to, nechat jídlo „vybouchnout“ uvnitř mikrovlnky. Problém je, že nikdo už pak nemá stejný talent na úklid.
Vyndala jsem houbičku a čisticí sprej a pustila se do toho. Po pěti minutách drhnutí jsem si všimla, že mě bolí ruka, a mikrovlnka stále vypadá, jako by uvnitř proběhla kulinářská exploze. Byla jsem připravená to vzdát a radši si dát chleba se sýrem, když mi zazvonil telefon.
Byla to máma. Při řeči jsem se zmínila, že bojuju s mikrovlnkou.
„Proč ji drhneš?“ divila se. „Stačí miska s vodou a citrónem. To přece víš.“
„Nevím,“ přiznala jsem. „A zní to jako babská povídačka.“
Máma se zasmála. „Vyzkoušej a pak mi poděkuj.“
Dobře, řekla jsem si, nemám co ztratit. Vzala jsem misku, naplnila ji do půlky vodou, přidala pár koleček citrónu – ne kapky, ale přímo ten krásně žlutý plod nakrájený na plátky – a vložila dovnitř. Nastavila mikrovlnku na pět minut.
Když se časovač zastavil, otevřela jsem dvířka. Mikrovlnka byla plná horké páry, která voněla svěže po citrónu. Vzala jsem čistý hadřík a zkusila setřít jednu zaschlou skvrnu. Ta se smekla pryč, jako by tam nikdy nebyla.
Nemusela jsem drhnout, tlačit ani nadávat. Všechno, co ještě před chvílí drželo jako přilepené, se teď vzdávalo bez boje. Za tři minuty jsem měla mikrovlnku čistou a lesklou.
Přišla jsem na to, proč to funguje – pára z vody uvolní zaschlé zbytky a kyselina z citrónu pomáhá rozpouštět mastnotu. Ale hlavně… je to jednoduché. Žádné chemikálie, žádný zápach po čisticích prostředcích. Jen vůně čerstvého ovoce.
A musím přiznat, že mě to trochu změnilo. Do té doby jsem si myslela, že úklid je prostě nutné zlo, při kterém se člověk musí nadřít. Ale tohle byla malá lekce, že někdy stačí vědět, jak na to – a práce se udělá skoro sama.
Druhý den jsem to vyprávěla kolegyni v práci. Zasmála se, že o tom ví už roky, a dodala, že místo citrónu někdy používá plátek pomeranče nebo pár kapek octa, když doma zrovna citróny nejsou. Od té doby jsem si udělala z „citrónové mikrovlnky“ malý rituál – jednou týdně, a i když není špinavá, jí dopřeju voňavou páru.
Dokonce jsem to naučila i děti. Když se teď stane, že uvnitř něco vybouchne, už se nevymlouvají – prostě napustí misku vodou, přidají citrón a za pár minut je uklizeno. A víš co? Trochu se bojím, že mikrovlnka je teď čistší než naše jídelní stůl.
Jak na to – citrónový trik pro mikrovlnku
- Do misky nalijte vodu (asi do poloviny).
- Přidejte pár koleček čerstvého citrónu nebo 2–3 lžíce citrónové šťávy.
- Vložte misku do mikrovlnky.
- Nastavte časovač na 5 minut na plný výkon.
- Po dokončení nechte dvířka zavřená ještě 1–2 minuty, aby pára působila.
- Opatrně vyjměte misku a měkkým hadříkem setřete nečistoty.