Hlavní obsah
Sport

První cíl splněn, Sparta má jistotu podzimu v evropských soutěžích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Sparta splnila to, co se od ní očekávalo. Prošla přes irského mistra Shamrock Rovers ve druhém předkole Ligy mistrů a zajistila si tak po roce opět účast v evropských pohárech. Jakou soutěž bude hrát, to ještě neví.

Článek

Jistotou je, že ve hře zůstává vysněná Liga mistrů, od které ji dělí dva soupeři. Toho prvního z nich se dozví ve středu večer.

Nabízí se Rumunský mistr FCSB či Maccabi Tel Aviv. Druhý jmenovaný má duel druhého předkola rozehraný lépe, když v prvním zápase dokázal na hřišti soupeře vybojovat remízu 1:1. Ať tak či tak, ani jeden z nich nebude snadným soustem a pokud se Sparta nepoučí z výkonu s irským celkem, může být její další rival stopkou v cestě do milionářské soutěže.

Fotbal bez obran

Nikoho nepřekvapí, že Sparta nasadila v odvetě s Rovers opět sestavu slátanou převážně ze zástupců hráčů, kteří se do základu jen tak nepodívají. V obraně Ross s Pavelkou. Na křídlech Wiesner s Garcíou a v útoku Krasniqi, Daněk a Olatunji. Samotná sestava tak neslibovala útočné hody. Fotbal nám ale nakonec nabídl šest branek, z nichž dvě padly do sítě letenských.

Veterán David Pavelka na stoperu nepředvedl až tak špatný výkon. Jeho nesouhra s Rossem a Sorensenem však byla vidět. Celá trojice si počínala velmi naivně. Jestli to bylo způsobeno jejich nesehraností nebo podceněním soupeře s nižší výkonností, to se asi nedozvíme. Každopádně dostat dva góly od celku, který je kvalitou daleko za českým mistrem, to není dobrá vizitka.

Ona obrana hostujícího celku nepředváděla o nic lepší výkony. Jakmile Sparta zatlačila, nastal v pokutovém území Shamrocku chaos. Zápas se tak musel líbit především vyprodané Letné. Branek dost, fotbal nahoru – dolů. Pro trenéry, kteří nastolí nějakou strategii, noční můra.

Slabiny, které nevykazují zlepšení

Asi nikoho nepřekvapí, že nejslabšími články sparťanské sestavy byli stejní hráči, kteří ji sráží svými individuálními výkony již dlouhou dobu. Nepatřím k příznivcům Davida Pavelky, nicméně ten dnes mezi ty slabiny nepatřil. Hlavním problémem Sparty je dlouhodobě tápající Wiesner a posila v podobě Petera Vindahla.

Vindahl přišel na Letnou po odchodu Matěje Kováře, který mu nasadil vysokou laťku. S tou se ale dánský brankář nedokáže popasovat. Už když Sparta uplatňovala opci na přestup tohoto gólmana, řada fanoušků pochybovalo o kvalitě tohoto rozhodnutí. Vindahl je skvělý v rozehře, ale jeho brankářské schopnosti jsou daleko za očekáváním. Svým způsobem (v hokejové terminologii) hraje Sparta permanentní power-play. V bráně sice nikdo, ale alespoň hráč do rozehry.

Za nejslabšího hráče současné Sparty lze potom jednoznačně označit Tomáše Wiesnera. Ten proti Rovers při první brance soupeře nedokázal včas vystavit soupeře do postavení mimo hru. O minutu později zcela vypustil souboj s útočícím hráčem, který mohl poslat hosty dokonce do vedení. U druhé branky soupeře potom opět propadl a na Davida Pavelku tak zbyli dva soupeři. Není se tak čemu divit, že z toho byla branka.

Liga mistrů je ještě daleko

Sparta postoupila do dalšího předkola Ligy mistrů s celkovým skóre 6:2, což se s ohledem na kvalitu soupeře jednoznačně čekalo. Třetí předkolo jí bylo v loňské sezóně osudné, když vypadla v nervy drásajícím souboji s Kodaní. Letos jí nečeká snazší soupeř.

Ať FCSB nebo Maccabi Tel Aviv, představují silného protivníka. Sparťané se snaží rotovat sestavou tak, aby si odpočal každý z hráčů. Nicméně na různých sestavách je vidět různá kvalita. Problémem pro Spartu může být především šířka a kvalita jejího kádru. Základní jedenáctku mají letenští více než kvalitní. Lavička je však o několik levelů níže.

Nově příchozí hráči se ukazují, že do budoucna mohou být skutečnými posilami. Jejich adaptace je však pomalá. Zápas od zápasu se zlepšují, především Ross a Krasniqi. Nedokáži se ale ubránit pocitu, že měli přijít na začátku přípravy a ne týden před úvodem sezóny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz