Hlavní obsah
Internet a technologie

Pozor, ať vaše děti neskončí v králičí noře. Hrozí jim sebepoškozování, v lepším případě „trvalá“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Solen Feyissa Wikimedia Commons CC0

Ilustrační foto

Tento týden se v našich médiích objevila zpráva o tom, že Evropská komise zahájila vyšetřování čínské sociální sítě TikTok kvůli jejím dopadům na dětskou psychiku. S radostí to vítám.

Článek

Děti se totiž při užívání TikToku mohou stát snadno obětí efektu „králičí nory“. Tato sociální síť navíc sbírá množství dat o uživatelích, zjišťuje kde se nachází, kolik času na ní tráví a především, co je nejvíce zajímá. Vzniká tak algoritmus, který děti i mládež vede k tomu, aby určitá videa sledovali co nejvíce a věnovali jim stále více času. Dochází přitom k uvolňování dopaminu v mozku a navození příjemných pocitů.

Nebezpečný obsah

Zároveň však hrozí, že se mohou propadnou k nějakému nebezpečnému obsahu, týkající se například vzhledu nebo váhy. A právě ten na ně může mít fatální dopad, vyvolat poruchy příjmu potravy, či dokonce sebepoškozování a smrt. I na první pohled zdánlivě neškodná videa, třeba s tématem oblíbených domácích mazlíčků či vaření, vyvolávají závislost na sociálních sítích, na nichž pak děti tráví neúměrné množství času, na úkor prospěšné pohybové aktivity či zanedbávání školních povinností.

Kde končí data?

Evropská komise chce prostřednictvím vyšetřování také zjistit, jak tato společnost nakládá s daty uživatelů, díky čemu se jí vlastně daří dosáhnout toho, že se nemohou od sledování této sítě odtrhnout a proč je mnohem více návyková než ostatní. Podle Evropské komise TikTok také porušuje povinnost chránit nezletilé uživatele na internetu.

Vypadat jak idol

Nemalou roli však hraje i fakt, že mnoho rodičů vůbec nekontroluje, co jejich děti na sociálních sítích sledují, některé to dokonce vůbec nezajímá a jsou rádi, že od nich mají pokoj. Právě v tomto ohledu je jejich role nejdůležitější a měli by se více kontrolovat, co jejich potomci na internetu vlastně dělají.

Já sama jsem teprve díky informacím o nebezpečí TikToku konečně zjistila, proč můj dospívající syn tráví denně hodiny času v posilovně a v koupelně, začal flákat školu a svému vzhledu věnuje podstatně víc času než já.

Když jsem se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, šokoval mě odpovědí: „Trvalou“. Na mobilu mi pak ukázal, jak vypadá jeho vystajlovaný „idol“.

Zuzi Bémová

Zdroj:

ČT 24 Studio 6 22.2. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz