Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podle televize Nova prý není internet pro starý lidi, a tak pokračuje v jejich zesměšňování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VítVít Wikimedia Commons CC0

Ilustrační foto

Nedávno jsem se pohoršila nad tím, jak nekonečný seriál televize Nova Ulice dehonestuje seniory. Navzdory stížnostem jich samotných v tom ale ostudně pokračuje, ačkoliv by si spíše zasloužili velký obdiv.

Článek

Na osudech jedné z dlouholetých postav této telenovely, seniorky Vilmy Niklové, totiž Nova stále udržuje mýtus, že jsou senioři ubozí prosťáčci, kteří naletí každému, a bývají častou obětí různých internetových podvodníků. Když jí z účtu zmizely peníze, její arogantní syn se rozčiloval: „To je tak, když si důchodce hraje na ajťáka.“ Jako by se internetové podvody týkaly jen seniorů a nikoliv všech věkových skupin. Vystresovaná matka se proto dušuje, že už internet nepoužívá , a Lumír si před svojí partnerkou Kateřinou pochvaluje: „Já si myslím ,že ve výsledku jí to jenom prospěje. Internet není pro starý lidi. Za tím si stojím.“

Už zase máma

Je přitom velkým paradoxem, že seriál „Ulice“, patřící do vysmívané kategorie mýdlových oper, si vybudoval početnou základnu fanoušků na sociálních sítích, k nimž patří i mnoho seniorů. Sám se tedy trefuje do svých diváků a třeba Facebooku Novy je zřejmé, jak moc je ovlivňuje. Když dostali za úkol, aby „dali popisek“ k fotografii, na níž rozčilený Lumír sedí u stolu se sepnutýma rukama a hledí do stropu, komentovali ji například: „Já se z tý máti zblázním.“ „Už zase máma, co provedla ? A proč zase?“ „Bože, dej mi sílu, ať neuškrtím vlastní mámu!“

Naštěstí se však našlo i dost těch, co si vzali na paškál Lumírovu tloušťku, a spíše než jeho matce se vysmívají jemu samotnému. Nad vypaseným Liborem třeba vtipkují: „Bože, dej, ať tolik nežeru.“ Mimochodem obezita Čechů je mnohem větším problémem, než potencionální nebezpečí číhající na ně z internetu. Namísto toho, aby s tím Lumír něco udělal, pochvaluje si, že bere matku do cukrárny na dorty.

Senioři píší Wikipedii

Naštěstí ne každé médium přetrvávající mýty o seniorech udržuje. Kupříkladu Česká televize alespoň v tomto ohledu plní vzorně svoji veřejnoprávní funkci. Nedávno například odvysílala reportáž, věnovanou projektu „Senioři píší Wikipedii“. Právě oni se aktivně zapojují do vytváření české verze této obří encyklopedie a své znalosti tak nezištně předávají ostatním.

Podobně na tuto obdivuhodnou aktivitu nedávno upozornil i Český rozhlas. Zveřejnil příběh jedné z nejaktivnějších českých „wikipedistek“, doktorky Jiřiny Kádnerové. Ta se redaktorům pochlubila, že ji k „Wikipedii“ přivedl její vnuk, který ji chválil za to, že toho hodně ví. A tak se přihlásila do kurzu a dala se do psaní příspěvků, jimž věnuje spoustu času. Podobně aktivní je na internetu moje maminka a je to ona, kdo mě pravidelně varuje před možným nebezpečím hrozícím nejen mně, ale i dětem.

Zuzi Bémová

Zdroj: Televize Nova, Česká televize, Český rozhlas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz