Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Lékařská nevýhra: mladí lékaři budou nadále mývaly, na peníze si přijdou hlavně starší doktoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cico Zeljko Pixabay

Díky protestu mladých lékařů si nejvíce finančně polepší hlavně doktoři starší. Protest mladých, kteří nechtěli být jako mýval a mít kruhy pod očima z nevyspání, byl ukončen nasypáním peněz do výplat. Hlavní důvod protestu tak vyřešen vůbec nebyl.

Článek

Sama jsem v lékařské rodině, mezi lékaři středního věku mám kamarády a téma protestů je celkem častým tématem našich hovorů. Názory na protest lékařů, který ale vlastně úplně protestem nebyl a byl spíše nátlakovou akcí, při které odmítli dělat přesčasy, jsou opravdu velmi různé. Ale jeden směr hodnocení (zdá se mi) začíná převládat. Cíl akce splněn nebyl a lékaři staří i mladí budou mít dále pytle pod očima z nevyspání vlivem dlouhých služeb. Vláda v čele s premiérem jim zavřela pusu penězi.

Zdravotnictví jako toxické místo pro práci

O dlouhých službách hezky otevřeně a od plic nedávno mluvila například mladá lékařka a ženská tvář akce Nebuď mýval MUDr. Marie Svobodová, která říkala k současnému stavu, kdy mladí lékaři nejsou bráni vážně jako ti, co by mohli v našem zdravotnictví něco změnit: „To všechno dohromady dělá z českého veřejného zdravotnictví toxické místo pro práci nejen pro mladé lékaře.“ Myslím, že hlavně ženy, kterých je ve zdravotnictví čím dál víc, toto kolo boje tedy prohrály.

Jsou to právě ženy lékařky, které musí často velmi těžce skloubit práci výkonného lékaře, dobré matky a manželky. Právě ony vidí, jak je nesnadné (a vidím to u svých kamarádek lékařek) zařídit malému dítěti náplň volného času, odvést a přivést je na kroužek, který je brzy odpoledne, zařídit si volno, když mají děti volno a prázdniny atd. Lékaři středního věku, jak s nimi mluvím, chtějí mít víc času pro svoji rodinu, o víkendu si zajít na lyže jako my ostatní a neřešit, že v pátek začnou v nemocnici službu a vylezou z ní unavení v pondělí odpoledne. I takové dlouhatánské služby nejsou na některých odděleních neběžné.

Mladí lékaři si budou moci stěžovat, staří dostanou peníze

Co se asi povedlo, bylo, že nový zákoník práce se vrací k původnímu limitu 416 h dobrovolné přesčasové práce a jak se píše v prohlášení organizátorů akce, zároveň jim umožňuje pracovat 24 hodin, ale je vyžadován souhlas odborové organizace i samotného zaměstnance. ,,Ve věci vzdělávání jsme se s ministrem Válkem domluvili na vzniku pozice nemocničního koordinátora vzdělávání, jehož úkolem bude sledovat plnění vzdělávacích programů…a bude zřízeno místo pro stížnosti“, píše se dále v prohlášení.

No a pro starší zkušené lékaře je, samozřejmě, velkým plusem finanční bonus, který je nemalý a dělá 15 000 Kč. Mladší lékaři se musí spokojit s daleko nižší částkou, kterou by patrně po novém roce stejně dostali. Je ovšem pravda, že mladí lékaři si současně vydobyli možnost být při tvorbě zákona, který má naplnit požadavky tzv. Hegerova memoranda (základní plat lékaře v rozmezí 1,5 – 3× průměrné mzdy). A že je tudíž někdo začal brát aspoň trochu vážně. Právě jakási komunikační bariéra a podle mého názoru dokonce i jakási nadutost a nafoukanost, která je u této vlády mnohými z nás pozorována, způsobuje, že se rozhovory s lékaři, ale i učiteli, konají až tehdy, když vládě teče do bot a kdy venku zuří stávky a protesty.

Dá se vůbec věřit české vládě, že domluvená opatření dodrží?

Ovšem i všechny domluvené věci jsou podle informací z médií zatím jen ve fázi slibů. Že sliby jsou často chyby a co není oficiálně schváleno a odsouhlaseno, to neplatí, znají hlavně ty starší a ostřílenější tváře lékařských protestů, a to doktoři Kubek (šéf komory) a Engel (šéf odborů). Ale známe to například i my, učitelé, kteří jsme svůj protest organizovali nedávno. A to o penězích pro kantory přitom vůbec nebyl, ale i tak všichni víme, jak to s našimi 130 % průměrné mzdy je a bude. Že ačkoliv vláda něco deklaruje, píše si to dokonce do prohlášení, všude se tím chlubí, tak výsledek je úplně jiný a žádný z učitelů navýšení platu na své pásce po novém roce neuvidí. (To lékaři mají aspoň touhle.)

Ale zpět k lékařskému protestu. Že na veřejnosti budou lékaři těmi, kteří nedotáhli svoji „mývalovskou“ akci do konce, je fakt. Na druhou stranu, že to bylo určitě hlavně pro mladší ročníky (třeba 33letého viceprezidenta ČLK lékaře Jana Přádu) hodně těžké, je jasné. Sedět mezi znesvářenými stranami na jedné straně s ministrem Válkem a jeho kolegy z ministerstva a na straně druhé s lékaři Kubkem a Engelem u jednoho stolu, muselo být opravdu vyčerpávající. Jak mezi nimi funguje negativní chemie je vidět i přes obrazovky televize, to s nimi nemusíte ani sedět u jednoho stolu. „S přibývajícími týdny a narůstajícím psychickým i fyzickým vyčerpáním nám bylo čím dál jasnější, že některé věci prostě za čtvrt roku nezměníme,“ píše se v oficiálním prohlášení Sekce mladých lékařů k akci Nebuď mýval.

Fandím lékařům

Lékařům fandím a pevně doufám, že než nastoupí nová generace lékařů, kteří jsou teď teprve třeba na studiích gymnaziálních nebo na lékařských fakultách, že už se situace radikálně změní. Tvrdí to a doufá v to i můj rodinný zdroj informací, který ve funkci primáře strávil mnoho, mnoho let. A tak teď společně věříme a doufáme už vzhledem k našim přátelům ve zdravotnictví či vzhledem k našemu (třeba) budoucímu lékaři v rodině, že se tito lidé budou moci po službě v klidu vyspat, že nebudou sloužit dva nebo tři dny v kuse, že budou mít čas na své blízké, a přitom budou velmi slušně finančně zabezpečeni. Protože jinak nám další část lékařů uteče za hranice a nebo ještě v horším případě naše šikovná a chytrá omladina ani na ty lékařské fakulty nenastoupí. A to si určitě nemůžeme dovolit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz