Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Školství: čeká nás náraz do zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Congerdesign Pixabay

Školní vlak už nemá brzdy, čeká nás brzy náraz. Případná stávka je jen malá výhybka.

Článek

Útok na školy 2023

Podívejme se, jak to šlo od léta se škrty v rozpočtu školství. Nejdřív ministerstvo financí vytáhlo pro školy sumu mínus 29 miliard. Tolik se mělo ušetřit. To už, prosím, není součást rozpočtové odpovědnosti, ale zločinný útok na naše vzdělávací ústavy. Takový návrh může skutečně udělat jen někdo, kdo hodlá vzdělání našich dětí zmačkat a hodit do koše. Pak začalo vyjednávání a nyní jsme v lehkém plusu. Stále to ale ještě nestačí, protože stále ještě chybí do konzervace současného stavu (o které mluvil ministr Bek) zhruba 5-6 miliard. O těch se pod hrozbou stávky stále ještě jedná a uvidíme zřejmě ve čtvrtek, jak to bude.

Podvod ?

Pojďme se podívat, co se píše v programovém prohlášení naší milé vlády o nepedagozích (např. kuchařkách) a ostatních pedagozích (vychovatelkách, asistentech), která má tak ráda naše české školy, a která původně chtěla dávat do školství takové procento HDP, aby to odpovídalo průměru vyspělých zemí OECD: Zajistíme vyšší platy pro ostatní pedagogické a nepedagogické pracovníky a garantujeme jejich navyšování podle růstu průměrné mzdy v ČR.“ Dívám-li se na tuto větu s odstupem pár měsíců od zveřejnění, tak mě napadá jediné slovo: podvod. Podvod na voličích a občanech naší republiky.

Další kláda na učitelská záda

Po covidu a krizi na Ukrajině se bude teď na učitelská záda opět nakládat další kláda? Poté, co učitelé museli mnoho měsíců na své děti hledět zpoza obrazovek počítačů, aby se pak vlastně částečně stali zaměstnanci hygienické stanice a děti jim slinily na všemožné testy na covid a dále po začátku války bez protestu přijímali žáky cizí národnosti, je na závěr čeká odměna. Budou muset kvůli tupým škrtům předělávat ŠVP, spojovat zase skupiny do větších celků, přestanou diferencovat a individualizovat. Máme tu totiž pohromadě děti inkludované, ale také talentované, máme tu cizince, máme tu najednou po fiasku s přijímačkami mnohde přeplněné gymnaziální třídy na výjimku až se 34 studenty v lavicích a my řešíme, kde ještě budeme ubírat peníze? To jako fakt?

Následky budou drsné

Pojďme si říci, jaké následky toto chování bude mít na naše děti a učitele. Děti, které jsou v mnoha školách již pár let zvyklé na evropský standart (tandemovou výuku či dělení hodin využívá asi 40 % škol), se zase seskupí do velkých tříd a dostanou se ke slovu na pár vteřin za hodinu. Inkludovaní žáci, kterým stát sebere asistenty, budou v lepším případě jen sami zaostávat, v horším případě vyrušovat a zaostávat ve výsledcích tak bude celá třída. Studenti učitelství, kteří to sledují, půjdou do jiných oborů a mladí talentovaní, kteří se rozhodují, kam dál po maturitě, určitě na peďáky nebo školy s učitelským studijním programem nezamíří. Už tak se nám tedy prohloubí často neaprobovaná výuka, která už je teď v některých regionech katastrofální. Sami si prohlédněte čerstvou mapu zpracovanou ČŠI, přičemž zjednodušeně řečeno, kde na mapě vidíte červenou, tam je už dost zle. Podle výzkumu se přitom nejvíc neaprobovanost podepíše na matematice a přírodních vědách. Vzhledem k tomu, že naši zemi živí průmysl, tak pánbůh s námi.

Foto: Zpráva ČŠI

Zpráva ČŠI, neaprobovanost

Proč se to vše děje?

Ptám se sama sebe, jak je tohle vůbec možné? Jak někdo dopustí, že jsme ten rozjetý a celkem správně nasměrovaný vlak dopustili zabrzdit a začínáme couvat? Kde se zastavíme? V roce 2018? Nebo zacouváme s podmínkami ve školství až do úrovně socialismu? Budou se ve třídách tísnit děti po 35 až 40? Budou naše děti učit studenti po maturitě? To vše jsem sama zažila jako puberťák v české socialistické škole. Už chybí jen učení na směny, protože nebyli učitelé.

Zaslechla jsem v médiích jeden velmi dobrý postřeh. Že se do školství nepohrnou finance do doby, dokud nebude mít premiér a zároveň ministři školství a financí sami děti školou povinné. Dokud sami nezakusí, co to je, jaké problémy se s dětmi řeší. Plně s tím souhlasím a navrhuji pro ně udělat přesně takový filtr. A já k tomu přidávám, že se problém zásadním způsobem zřejmě nevyřeší ani do doby, do kdy budou na jakýchkoliv rozhodovacích místech sedět jen muži. A ať se podíváme na jakékoliv zasedání orgánů v ČR, většinou to tam vypadá (pánové teď prominou) jako osada havranů. Sem tam holubička, ale jinak samé kvádro. No a vzhledem k tomu, že naše školství je přefeminizované (ne že by jinde nebylo), tak tu máme další problém, který to vše ještě prohlubuje. A ten problém se jmenuje příliš velký soucit a přemíra pocitu zodpovědnosti, čili vše, co se pojí spíš se ženským pohlavím. Takže která paní učitelka by školáčka chudáka nechala stát před školou a šla stávkovat. Ale mladí lékaři to klidně udělají…Česká paní učitelka ale potáhne káru dál. A politici na to spoléhají a nakládají a nakládají.

Foto: Pexels, Pixabay

Kantoři stárnou, za 10 let nebude mít kdo učit

No a poslední faktor, který ještě zrychluje náraz do zdi, je věk. Kantoři stárnou. Průměrný věk učitelů je v Česku už teď vysoký a nastane již velmi brzy doba, kdy do důchodu začnou odcházet kantoři po tisících. Tisíce a tisíce jich půjdou každý rok na odpočinek. Kdo si myslí, že je přesvědčí za současné situace, aby zůstali, ten se mýlí. Na univerzitách sice studují učitelství mladí lidé, ale na generační výměnu to stačit nebude. To už se ví teď. Nastane naprosto stejná situace, jako byla teď s těmi přijímačkami. Všichni z demografických ukazatelů vědí, že se blíží průšvih, ale nikdo s tím nic nedělá. Je to smutné zjištění. Bohužel, lepší zprávy v nejbližším čase neočekávám. Za pár dní je tu pravděpodobně stávka, která není příjemná pro žádnou ze stran. Ale jak píšu na začátku, je to jen malá výhybka. Vlak už se dal do couvání a jen tak to nezastavíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz