Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skončila obří stávka ve školách. Jaké jsou další scénáře? Vydrží Mikuláš Bek do Mikuláše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ma Boite A Photos Pexels

Jako první scénář mě napadá demise ministra Mikuláše Beka, nebo vzplanou ještě větší nepokoje a dojde na demisi celé vlády? Anebo proběhne dosypání peněz do kasičky rozpočtu školství a uspokojení požadavků stávkujících?

Článek

1. Demise ministra Beka

Ministr školství je velmi ohrožený druh. Za 30 let sedělo v křesle, ve kterém si teď hoví pan Mikuláš Bek, 20 různých ministrů (převážně mužů). Slovo ,,hoví“ ale asi není úplně to pravé. Myslím, že jeho křeslo spíš připomíná rozpálenou plotnu. A mám takové tušení, že pokud pan Mikuláš ve své sesli vydrží do Mikuláše, bude to jeho úspěch. Moc času mu ale nedávám. Jako první variantu totiž vidím demisi ministra školství, protože se mu to v rezortu už rozjelo tak moc, že nestíhá reagovat. A navíc si svým antiučitelským postojem naštval kupu lidí ve školách. Například ty jeho zmanipulované grafy s nápisem Fakta ke stávce, o nichž už na základní škole učíme, že takhle přesně se to dělat nemá, pouze dokládají zoufalství na MŠMT. Nicméně, má se prý opět vyjednávat, a to už ke konci tohoto týdne. Tak si počkáme. Řekněme si ale na rovinu, že pokud Bek padne, STAN už má všechny své kandidáty na ministra školství vyčerpané. Čili koho by straníci místo Mikuláše Beka do ministerské školní sesle dosadili, je ve hvězdách. A hlavně visí ve vzduchu otázka, jestli by to k něčemu vůbec bylo.

Foto: Zuzana Růžičková

2. Větší nátlakové akce a demise vlády

Druhý scénář je další stávka a tentokrát ve větším rozsahu. Mezi odboráři, kteří jsou teď na koni, a hlavně mezi radikálnějšími učiteli, se už šeptá (či dokonce polohlasně hovoří) o delší stávce. Nebo také o jiných formách protestu, jako je nevydávání maturitních vysvědčení. To už by bylo ovšem jiné kafe. Dovedete si představit, jak by to ovlivnilo rodiče-voliče, když by se stávka protáhla třeba na týden, nebo na dva? Já osobně tomu sice nedávám příliš velkou šanci, ale na druhou stranu, kdo z nás před 14 dny věřil, že stávkovat budou tři čtvrtiny všech škol, že? Myslím, že tato varianta číslo dvě už by pravděpodobně vedla k pádu vlády. Té vlády, kterou zřejmě většina současných protestujících učitelů volila. Kantoři jsou totiž typickými představiteli voličstva pětikoalice. Ovšem jak je vidět, premiér Fiala si dovede svými výroky natolik během pár hodin znepřátelit učitele, že i tohle nepokládám za zcela vyloučené. Jakási povýšenost či nadutost s jakou poslední dobou vystupuje, je totiž zvlášť na učitele, kteří za takové chování tepou i vlastní žáčky, jako rudý hadr na býka. Navíc by premiér Fiala nebyl prvním (a asi nebude ani posledním), kdo z ODS za podobné situace musel předat premiérské kormidlo někomu jinému.

3. Peníze se najdou a ministr Bek začne konečně řešit důležité koncepční věci

Třetí scénář je pro stávkující příjemný a představuje jakési zadostiučinění. Vláda pochopí, že ozdravný balíček školství neuzdraví, ale zneschopní. Ministr Stanjura nakoukne do kasičky a zjistí, že to promile z celkového domácího rozpočtu, které odbory na zafixování současného stavu ve školství požadují, někde najde a těch pár miliard nejen, že přislíbí, ale do rozpočtu školství skutečně nalije. První vlaštovka ohledně PHmax už totiž přistála a střední školy místo 15 % mají redukovat hodiny už jen o 5 %. (Ovšem tím neříkám, že je to ok) Nebo se peníze tuto středu dosypou rozhodnutím poslanců, kteří budou projednávat ve třetím závěrečném čtení zákon o státním rozpočtu na rok 24. No a ministr Bek začne opět místo školní kasičky řešit důležité věci, jako je reforma, tj. Strategie 2030+, změny RVP (čili to, co se mají čeští žáci a studenti učit), kvalitní výuka budoucích pedagogů, nový systém přijímaček a další problémy, které už tak dost hoří. Učitelé budou dál v klidu dělit hodiny na důležité předměty, studenti nepřijdou o své semináře, kuchařkám a školníkům se nesníží platy a nějak se v klidu vše překulí do dalšího, tentokrát volebního roku. A v něm, jak my všichni, kdo sledujeme léta politiku, dobře víme, se už nepopulární kroky nikdy nedělají. Nikdy. Čili ani ve školním roce 2024-25.

Který ze tří scénářů se vyplní, anebo jestli se někde vykulí scénář číslo čtyři, uvidíme již brzy.

A jak to vidíte vy? Hlasujte v anketě a pište do diskuse.

Anketa

Jaký bude podle vás po stávce další vývoj ve školství ?
Demise ministra školství Beka.
45,8 %
Další nepokoje a demise vlády.
0 %
Uspokojení požadavků stávkujících zaměstnanců ve školství.
16,7 %
Jiná varianta.
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Lze si poslechnout jako PODCAST.

Foto: Zuzana Růžičková

Autorka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz