Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ze škol se stává politické bitevní pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Julia Larson : https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-sport-mlady-boj-6456262/

Školníci, kuchařky a uklízečky se ocitli uprostřed politického boxerského ringu. V něm ovšem nelétají košťata a vařečky, ale politická prohlášení. Po krku si však nejde opozice s koalicí, ale žerou se nám tady koaliční strany navzájem. O co tu jde?

Článek

Je to jako vždy o penězích, ale také o důvěře a o politické moci. Pojďme se podívat, o jakou částku se tedy jedná. Už několik týdnů se tu dokola omílá číslo 800 milionů korun. Tolik přesně chybí na dofinancování školního personálu, čili na kuchařky, školníky a uklízečky. Možná se to někomu může zdát jako velká cifra. Ve skutečnosti je to ale v porovnání s objemem státního rozpočtu doslova jako když plivne. Přepočteno vzhledem k celkovým výdajům státu jsou to necelé 4 setiny procenta (0,04 %) z tohoto balíku.

Většina koalice nechává Beka ve školství vykoupat

Ministr Bek je už třetím ministrem školství v současné vládě. STAN nejdříve nominoval učitele Gazdíka, pak přišel nemastný neslaný Balaš a na jeho místě později přistál akademik a muzikolog Bek. Že by STAN chystal další výměnu v křesle ministra kvůli vlně nevole ve školách po zaslání rozpisů financí na tento rok, na kterém mnozí ředitelé nenechají nit suchou, se zatím nezdá. Co se ale zdá, je, že koalice nechává resort školství pod těžkou palbou a nehne brvou. Stávka, nářky, kritika odevšad, a to jak z řad opozice, ředitelů vzdělávacích ústavů, tak dokonce už si do Beka kopla i koalice. Říkám si, jestli to není nakonec schválně.

Zkusím tuhle svoji myšlenku rozvést a půjdu na to trochu od lesa. Když začal prosakovat vloni ze Stanjurova ministerstva financí nástřel rozpočtu MŠMT, kde najednou zela finanční díra velikosti kráteru jako po tunguzském meteoritu (mínus 30 miliard), začala jsem si říkat, že tady se asi někdo zbláznil. Kdyby totiž koalice chtěla splnit sliby o 130 procentech průměrného platu pro učitele, musela by naopak těch 30 miliard dodat. Ale ono asi spíš ne, ono už se totiž tehdy něco chystalo na tento resort pod vedením STAN.

ODS shrábne vše, STAN ostrouhá

Když jsem si totiž porovnala rozpočet školství s rozpočty ministerstev, které řídí ODS, tak to byla sakra jiná káva. A tak zatímco se ministryně Černochová naparovala, co všechno si nakoupí za zbrojní arzenál, musel ministr za STAN chodit škemrat, aby se mu do vládní priority, kterou údajně školství mělo být, dostalo aspoň tolik peněz, aby mohlo vůbec fungovat. Že se to úplně nepovedlo, dokazovala listopadová stávka a nakonec i současná situace, která je opět taková lehce předstávková.

Posuňme se ale v čase o kousek dál. Letošní rok je rokem dalších voleb a i volby do Sněmovny už se nám pomalilinku blíží. Vidíme, jak ministr vnitra Rakušan jezdí po hospodách se svojí diskusní show (já tomu říkám spíš kampaň) s názvem Bez cenzury. Během ní nám tvrdí, že teď už si na Fialu došlápne, že mu všechno řekne. Trapné hospodské dotazy mnohdy naprosto zmatených lidí streamuje na internetu a jeho PR tým mu z této taškařice vaří promo videa.

Rakušan okopává ODS kotníky, a tak Bek nedostane ani vindru

A do toho přichází opět ministr za STAN Bek, čili stranický kolega Rakušana, žádat o necelou miliardu na školství. Zatímco tedy milý Rakušan okopává kotníky premiérovi z řad ODS, Bek ze STAN nedostává na kuchařky, školníky a uklízečky ani vindru. A že se prý bude o penězích pro nepedagogy mluvit až v létě. Do té doby asi nechá premiér Beka pěkně vydusit. Jestli v tom vidíte to samé co já, tak tady se podle mne zcela odhodily koaliční masky a jde tu už normálně o tvrdý konkurenční boj v politickém ringu. A ten ring se nám nastěhoval, bohužel, do českých škol.

No a tak zatímco ministr Bek čelí další hrozbě stávky ve školách, hejtman Kuba z ODS se do něj trefuje slovy, že je to „politický neumětel“. Jeho straničtí kolegové už k němu mají také výhrady a prý je mrzí jeho „absolutní rádiový klid“. A předsedkyně TOPky Pekarová Adamová Beka kárá za to, že chce jednou navíc 4 miliardy, pak jednu miliardu, a že navyšuje svoje požadavky na rozpočet. Bek jí na to kontruje, že knížecí rady od ní neocení, a že chce spíš věcně jednat.

800 milionů pro nepedagogy snad nakonec někde milostivě najdou

Jak to celé skončí? Já osobně si myslím, že koaliční partneři nechají ministra za STAN ještě chvíli vařit ve vlastní šťávě, aby mu o prázdninách řekli, že 800 milionů na kuchařky a uklízečky nakonec milostivě někde vyšťourají. Mezi tím bude ministr kvůli nevoli ředitelů škol vláčen médii, dost možná bude vystaven další stávce a bude se svým stoickým ledovým klidem dokolečka vysvětlovat, že se snaží, ale že mu všichni hází klacky pod nohy. A jak správně napsal zde pro toto médium, že jde v rozpočtu školství o „delší, zato horší cestu“. Obávám se, že pokud by rezignoval, nezmění se vůbec nic. Premiér Fiala mu udělá pápá a bude prostě nový, v pořadí už čtvrtý ministr školství za STAN, který bude opět chodit a na premiérovi a ministrovi financí z ODS škemrat peníze na školy. Nepěkná vyhlídka, co říkáte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz