Hlavní obsah
Seberozvoj

Jógou k nalezení míru. Nejen uvnitř sebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Šimečková

21. 6. je kromě prvního oficiálně letního dne také mezinárodním dnem jógy, kdy všichni praktikující jogíni oslavují tuto filozofii a způsob života.

Článek

Naštěstí jsou pryč časy, kdy západní společnost vnímala jógu jako náboženství nebo nějakou sektu. Osvěta, přísun informací a také rostoucí počet jógových lektorů a praktikantů udělala své a zbořila tyto mýty. Velká část společnosti však stále jógu vnímá hlavně jako fyzické cvičení, které je určené primárně pro ženy. Dovolím si nyní rozšířit tento pohled.

Věděli jste, že dříve byla jóga výsadou pouze mužů? Je tedy nesmírně zajímavé, že dnes je zaškatulkovaná jako cvičení pro ženy a muži se do jógových studií stále zdráhají zavítat. A je to velká škoda.

Já tvrdím, že jóga je pro všechny. Když chceme začít „chodit na jógu“, je důležitý správný výběr lekce a lektora, což může vyžadovat hledání, zkoušení a několik pokusů a omylů. Je to však alfa a omega – ten, kdo nás jógovými lekcemi provází nám prostě musí „sedět“. A samozřejmě potřebujeme odhodlání se jako osobnost rozvíjet. Nejen po fyzické stránce, ale i mentální, emoční a duchovní. Jóga je totiž komplexní praxe, která zasahuje do všech těchto rovin. Člověk se postupně mění a více se přibližuje své pravé podstatě. A pojďme si říct, že ne všem se do toho chce. Co kdybychom totiž zjistili, že jsme ve skutečnosti někdo jiný, než jsme si doteď mysleli? Z vlastní zkušenosti však mohu říct, že tahle jógová cesta stojí za to.

Pro mě je to již více než 10 let, kdy jógu pravidelně praktikuji na podložce i mimo ni. A jsem velmi vděčná, že mohu tento nástroj denně využívat k sebepoznání a navracení se do životní rovnováhy. Byly časy, kdy pro mě jógová praxe byla jediným pevným bodem v životě. I tohle byl můj motiv, proč se stát jógovou lektorkou a provázet ostatní na cestě životem skrze jógovou praxi. Pravidelné „jógování“ totiž zlepšuje lidské životy. Dnes už na podklad tohoto tvrzení existuje celá řada vědeckých studií. Nejlepší je však zažít to a prožít to na vlastní kůži.

A tak se nebojte jógu vyzkoušet. Možná zjistíte, že to pro vás není. A možná zjistíte, že je jóga báječný způsob, jak postupně nalézt životní harmonii a udržet se ve skvělé kondici až do vysokého věku.

Už v roce 1969 napsal český indolog PhDr. Boris Merhaut: „Lidé provozující jógu dovedou lépe odpočívat, redukují bezúčelnou pseudoaktivitu a spěch. Odkládají nejistotu introvertních lidí, jejich vystupování se stává přirozenějším a ukázněnějším. Žádoucí změny se jeví i v mravním charakteru: snižuje se popudivost, podrážděnost a agresivita.“

Jóga nám zkrátka pomáhá nacházet mír uvnitř sebe a tím i kolem nás.

Namaste.

Zuzana

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz