Hlavní obsah
Seberozvoj

Lásku si musíš zasloužit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / NoName_13

Zdá se to jako nevinné přesvědčení, které jsme si někde na cestě životem vzali za své. Lásku si musíš přece zasloužit. Za to, že jsi hodná holčička, hodný chlapeček…

Článek

Ukliď si pokojíček, měj dobré známky. Potom tě budeme mít rádi. Když se vztekáš a neděláš to, co my chceme, to tě rádi nemáme. Buď víc taková, ale nebuď příliš maková. Tady jsi příliš zbrklý, ale tohle děláš moc pomalu. Prostě nikdy nejsi tak akorát…

Postupem času se tohle přesvědčení v určitých aspektech pozmění. Podstata ale zůstává stejná.

Buď dobrá hospodyňka, manažerka v nadnárodní firmě a nejlépe vše dohromady. Navíc k tomu buď sexy a upravená podle posledních trendů, neustále usměvavá a pomáhej ostatním.

Vydělávej spoustu peněz, pravidelně choď do posilovny, aby ses vyrovnal těm vyphotoshopovaným týpkům z časopisu. Vař, uklízej, a ještě k tomu buď výborný kutil, který po večerech vše opraví…

Buďme prostě DOST DOBŘÍ, abychom si mohli lásku zasloužit. Dokud nebudeme perfektní, lásku si nezasloužíme. Kdo by nás taky mohl milovat, že? Takové ne-dokonalé…

Je to přesvědčení, které jsme si jako malé děti vytvořily a prožíváme ho dodnes. Dokud ho nepřenastavíme.

Tento limitující vzorec nám říká, že nejprve musíme něco udělat, stát se lepším, chytřejším, hodnotnějším, úspěšnějším, bohatějším, organizovanějším jedincem… A až poté máme nárok na lásku od rodičů, partnerů, přátel… Tohle přesvědčení máme uvnitř sebe a naše vnější realita nám jej pouze reflektuje. A tak prožíváme nespokojené a toxické vztahy, které nám jen potvrzují naše vnitřní přesvědčení a pocit méněcennosti. Potřebujeme se neustále zdokonalovat a dokazovat sobě i ostatním, že jsme dostateční, abychom si lásku zasloužili.

Jediné, co ve skutečnosti potřebujeme, je dát lásku sami sobě a uvědomit si, že jsme dost dobří. Teď a tady. Ve formě, v jaké se aktuálně nacházíme a se vším, co k nám patří (to tzv. pozitivní i to tzv. negativní). Všechno tohle jsme my v té nejdokonalejší podobě, v jaké právě teď můžeme být. A je to tak v pořádku.

Láska je všude kolem nás, a hlavně uvnitř nás. Jen se na ni naladit. Nepotřebujeme si ji zasloužit. Nepotřebujeme pro ni cokoliv dělat. Je tu pro nás všechny.

Stačí se zastavit a napojit se na své nitro. Je to totiž místo, kde máme vše. Kde leží to pravé božství a zdroj té nejčistější a bezpodmínečné lásky. Stačí ho pouze objevit uvnitř sebe. Jakmile se to stane, realita kolem nás se tomu přizpůsobí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz