Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Andresíková: Čarodějnice z Arabely málem skončila na vozíku, manžel spáchal sebevraždu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustrační obrázek

Janu Andresíkovou si diváci pamatují jako nepostradatelnou čarodějnici z pohádkového seriálu Arabela. Tato výjimečná herečka ale ztvárnila i plno zajímavých rolí jak divadelních, tak filmových. Věnovala se i dabování.

Článek

Jana Andresíková se narodila 2. dubna 1941 v Kroměříži, kde během studia na jedenáctiletce získala první divadelní zkušenosti v amatérském divadle. Láska k divadlu byla tak velká, že po maturitě pokračovala ve studiu herectví na JAMU v Brně, kterou dokončila v roce 1964. Ještě během studií se objevila ve filmu, a to v menší roli sekretářky ve filmovém dramatu Mykoin PH 510 z roku 1963. Po absolvování JAMU se Jana vydala rovnou do Prahy, kde se stala členkou právě založeného divadla Maringotka. Další dva roky hrála v divadle Za branou. V roce 1969 se vzdala stálého angažmá a od té doby, až do konce života, spoléhala jen na vlastní síly jako herečka na volné noze ve filmu, televizi a rozhlase.

Nejvíce se proslavila jako čarodějnice

Herečka se dále objevila v několika filmech, především na přelomu 60. a 70. let. Mezi její největší počiny patří filmy Zabitá neděle a Valerie a Týden divů, kde ztvárnila minimalistické role. Během 70. let hrála různé vedlejší role matek nebo učitelek ve filmech jako My tři a pes z Pětipes, Jak se točí rozmarýny nebo Kočičí princ. Její typická přísná tvář jí předurčila i k rolím německých žen ve filmech o druhé světové válce. Všimnout jsme si jí mohli i v oblíbených komediích Pátek není svátek a Causa králík. Dále se objevila v několika kriminálních filmech. Ve světě televizních seriálů se objevila ve Třiceti případech majora Zemana a ve druhé řadě Nemocnice na kraji města. Výrazně se prosadila jako čarodějnice a pomocnice Rumburaka v pohádkovém seriálu Arabela, čímž se zapsala do povědomí široké veřejnosti.

Léta ji pronásledovaly tragédie

Osobní život Jany Andresíkové nebyl moc veselý, ale i přesto rozdávala radost divákům a posluchačům. Léta ji pronásledovaly tragédie, které by vystačily na několik životů. Měla velmi křehké kosti a každý, byť i malý pád, mohl znamenat velkou a bolestivou zlomeninu. Potkaly ji i děsivě vypadající autonehody. Po jedné z nich musela strávit rok na nemocničním lůžku a nevěděla, zda se ještě někdy vůbec postaví na nohy. Problémy však nesouvisely jen s jejím zdravotním stavem. Ani v soukromí neměla na růžích ustláno. První nepovedené manželství s režisérem Janem Moravcem skončilo rozvodem již po třech letech. Znovu se Jana Andresíková provdala za Jiřího Jiráka, který spáchal sebevraždu. Po této tragédii se dlouho léčila s poraněnou duší. Navzdory všem zdravotním problémům se ale nikdy nevzdala herectví.

Po onemocnění covidem se již zcela nezotavila

Díky tomu po ní zůstalo 50 filmů a přes dvacet televizních seriálů. Jana Andresíková také působila v dabingu a za celoživotní mistrovství dostala Cenu Františka Filipovského. Svůj hlas propůjčila světovým hvězdám, mezi které patří například Whoopi Goldbergová ve filmu Sestra v akci. Vyučovala také na pražské DAMU nebo na soukromé herecké škole v Praze. Poslední roky nijak nevybočily z Janiny těžké životní cesty. Potýkala se s Alzheimerovou chorobou, prodělala těžký infarkt a mrtvici. Podstoupila operaci po zlomenině krčku a poté žila v sanatoriu. Po onemocnění covidem se již nikdy zcela nezotavila. Stačila si ještě zahrát v Kameňáku a v pohádce Čertova nevěsta. Do hereckého nebe odešla 19.října 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz