Hlavní obsah
Cestování

Castel del Monte: Proslavil se úspěšným seriálem Smysl pro Tumor a označuje ho magické číslo 8

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Italská pevnost Castel del Monte je zásadním místem seriálu Smysl pro tumor. Právě zde se odehrála památná scéna, ve které byl rozptýlen popel hlavního hrdiny Antonína Vaňka, kterého ztvárnil Jiří Bartoška.

Článek

Castel del Monte je hrad, který je umístěný v kraji Apulie, na jihovýchodě Itálie, konkrétně v provincii Barletta-Andria-Trani. Ta se nachází přibližně 20 km na jih od Andrie, která se nachází blízko Bari. Od roku 1996 je tento hrad na seznamu světového dědictví UNESCO. Rozkládá se na vrcholu ve výšce 540 metrů nad mořem a disponuje kouzelným výhledem na Jaderské moře. Byl postaven na příkaz císaře Fridricha II. Štaufského. Po jeho porážce v bitvě u Beneventa v roce 1266, se hrad proměnil ve vězení pro tři vnuky Fridricha II., kteří zde byli drženi v okovech po několik desetiletí. V roce 1299 byli přemístěni do hradu Castel dell'Ovo v Neapoli.

Hrad v sobě ukrývá mnohá tajemství

Hrad je vlastně středověká pevnost a nedávno se dostal do širšího povědomí českého publika prostřednictvím oblíbeného seriálu Smysl pro tumor. Hrad má osmiúhelníkový tvar s osmi symetricky rozmístěnými věžemi a zdmi stejné výšky a délky. Věže dosahují výšky 24 metrů, což je trojnásobek čísla osm. Interiér hradu obsahuje osm síní a nádvoří, které je také osmihranné a zdobené osmi gotickými oblouky. Účel hradu zůstává stále nejasný, ale označuje ho magické číslo 8. Chybí mu kuchyně a spižírny což naznačuje, že nebyl určen jako trvalé obydlí. Také chybějící stáje vylučují možnost, že by šlo o lovecký zámeček, obzvláště proto, že v okolí neexistoval žádný lovecký revír.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Označuje ho magické číslo 8

Na základě matematicko-astrologických záhad spojených s hradem se předpokládá, že císař hrad využíval pro odpočinek, zábavu, meditaci nebo studium. Je známo, že sem jezdili učenci řeckého, arabského, židovského a italského původu. Tento hrad je nazýván Korunou Apulie a patří mezi ikonické symboly regionu s vynikající ukázkou středověké architektury. Stavba hradu byla započata v roce 1240 a byla dokončena o deset let později, tedy v roce 1250, kdy zemřel Fridrich II. Štaufský. Tento hrad dnes přitahuje mnoho turistů, kteří jsou fascinováni jeho historií, krásou a tajemstvím. Vzdálenost z různých míst České republiky k cíli je přibližně 1300 kilometrů. Cesta trvá 13 až 15 hodin bez zastávek.

Proslavil se seriálem Smysl pro Tumor

Castel del Monte zaujal české publikum jednou rolí v seriálu Smysl pro tumor. V tomto seriálu postava Antonína Vaňka, kterou si zahrál Jiří Bartoška, popisuje hrad jako místo, jež byla v jeho okolí nalezena bakterie sloužící jako základ jednoho z léků proti rakovině. Antonín v seriálu Smysl pro tumor sice zemřel, ale jeho odkaz byl stále centrem hlavního dění. Po jeho smrti vzal Filip Kalina, jeho filmový přítel, vnučku Antonína, Hanku Vaňkovou a společně se oba vydali k hradu Castel del Monte. Tam v srdceryvné scéně společně rozsypali Antonínův popel do okolní krajiny. Castel del Monte se dostal i na italská eura. Zdobí jednocentovou minci a dostal se tak mezi mistrovská díla italského umění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz