Hlavní obsah
Lidé a společnost

Meteorolog Ján Zákopčaník před dvěma lety nečekaně zemřel. Jeho slogan mezi fanoušky žije dodnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Ján Zákopčaník byl jedním z nejoblíbenějších meteorologů mezi lidmi. Jeho typické rozloučení - příjemný večer a slunce v duši - si získalo velkou popularitu, ale také ho dostalo do nečekaných situací. Od jeho předčasného úmrtí uplynuly již dva roky.

Článek

Ján Zákopčaník se narodil 7. září 1958 ve slovenské vesnici Oblazov. Byl meteorolog s českým občanstvím a slovenskými kořeny. Proslavil se především jako dlouholetý moderátor počasí ve veřejnoprávním vysíláním České televize. Stát se meteorologem nebyl jeho dětský sen, protože se původně chtěl stát archeologem nebo pilotem. „Když jsem byl malý, chtěl jsem být archeologem nebo pilotem,“ vzpomínal v jednom ze svých rozhovorů. Maminka si přála mít ze svého syna kněze, ale to se jí nesplnilo. Vystudoval Matematicko fyzikální fakultu na Univerzitě Karlově.

Poté působil 8 let jako letecký meteorolog na letišti Václava Havla. Po nástupu do České televize se tento nenápadný muž stal brzy známou osobností. Od roku 1994 až do roku 2005 působil v České televizi, kde moderoval pořad Předpověď počasí a vedl redakci. Během této doby si získal velkou popularitu a pětkrát zvítězil v anketě Rosnička roku. Své pořady obvykle zakončoval slovy „Slunce v duši“. S tím však ale musel v roce 2001 ihned skončit, protože byl na trh uvedený nový bylinný likér stejného názvu. Tím se z jeho běžného pozdravu stala nečekaně skrytá reklama. Jeho zdravice i přesto zůstala pořád velmi populární frází.

Slunce v duši Jána Zákopčaníka

V uvádění počasí se vystřídalo mnoho televizních moderátorů, ale jejich tváře nebo jména často zapadly a nikdo si na ně dnes již nevzpomene. Ján Zákopčaník byl ale výjimečným člověkem, který zůstává v paměti lidí dodnes. Jeho uhlazené, galantní a přívětivé vystupování spolu s hebkým a příjemným hlasem, dělalo z jeho předpovědi počasí vyhledávanou součást zpravodajského bloku, na kterou se mnoho diváků těšilo, a to kvůli němu. Byl velmi oblíbený mezi lidmi i kolegy a jeho kariéra slibně stoupala. Kromě hlášení počasí také například natáčel reportáže pro pořad Receptář prima nápadů.

Ján Zákopčaník se odlišoval od ostatních meteorologů nejen stylem svého projevu a svým zvláštním vystupováním, ale především způsobem, jakým zakončoval každou předpověď počasí. Tradičně se loučil slovy „příjemný večer a slunce v duši“, přičemž si položil ruku na srdce a uklonil se. Ptáte se, proč právě slunce v duši? Ján Zákopčaník vysvětlil, že toto rčení mělo symbolizovat vnitřní světlo, pozitivní myšlení a optimismus. „Je to spíš o tom, že to slunce v duši musím neustále naplňovat a udržovat při životě. Není to něco, co by fungovalo samo od sebe,“ řekl dále v jenom ze svých rozhovorů.

Měl spory s vedením České televize

Ján Zákopčaník se o několik let později ocitl v dalších problémech se svým zaměstnavatelem. Částečně si za to mohl sám, jelikož se rozhodl čelit žertům, které na jeho adresu vysílali jeho kolegové v pořadu Česká soda. Po odvysílání několika vtípků se rozhodl odpovědět podobně. Během vysílání předpovědi počasí nechal na obrazovku vložit obrázek tří prasátek a prohlásil, že to jsou Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra. Vedení České televize tehdy jeho chování posoudilo jako hrubé porušení živého vysílání. Zákopčaník byl potrestán pokutou a dočasným zákazem moderování pořadu.

Jednoho dne nečekaně zemřel, předtím stihl vydat knihu

Po svém odchodu z České televize se Ján Zákopčaník opět vrátil k práci leteckého meteorologa v Českém hydrometeorologickém ústavu a také navázal spolupráci s Rádiem Blaník. Přestože z obrazovek zmizel, rčení o tom, že sejde z očí, sejde z mysli, se u něj nenaplnilo. Jeho příznivci na něj nezapomněli. Štěstí mu přinášela rodina. Ján byl rodinný člověk, který svůj čas rozděloval mezi pracovní povinnosti a rodinu. Se svojí druhou manželkou, ekonomkou Jitkou, se oženil již po pětitýdenním seznámení. Společně vychovávali tři děti - dceru Anežku a syny Jonáše a Marka.

Dne 22. června 2022 ve věku 63 let však Ján Zákopčaník nečekaně zemřel. Příčina jeho smrti zůstává dosud neznámá. Před svou smrtí stihl vydat knihu o svém životě s názvem Od záplav k zatmění. Ján Zákopčaník zanechal své rodině to, co ho proslavilo. Všichni na něho stále vzpomínají a přemýšlí, co se osudný den stalo. Byl totiž vždy plný optimismu, lásky a nadšení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz