Hlavní obsah
Cestování

Mrtvé moře Západních Čech: Kamencové jezero s plovoucím molem a průzračnou vodou je oázou klidu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Máte rádi koupání? Pak byste měli navštívit Kamencové jezero v západních Čechách. Tato unikátní vodní plocha s rozlohou 16 hektarů vznikla zatopením starého lomu. Vysoký obsah minerálů a kyselost vody způsobují, že se jezero podobá Mrtvému moři.

Článek

Kamencové jezero, které je známé jako Mrtvé moře Západních Čech, se nachází v Chomutově. Toto jezero je ojedinělým přírodním úkazem, který jinde v Česku není. Vzniklo zatopením kamencového dolu a postupem času se proměnilo v oblíbené rekreační středisko s léčivými účinky. Podobné jezero existovalo v Kalifornii, ale to je již v dnešní době vyschlé. Naproti tomu Kamencové jezero u Chomutova stále svou vodou přináší osvěžení a radost návštěvníkům z nejrůznějších částí Evropy.

Jezero vzniklo zaplavením těžební jámy

Jeho vznik se datuje od roku 1466, kdy se o něm poprvé objevily knižní zmínky. V roce 1558 se začal v oblasti těžit především kámen, což významně zvýšilo rozvoj průmyslu v této lokalitě. V roce 1812 se však těžení dostalo do velkých problémů, a tím se ukončila veškerá činnost lomu. Došlo k postupnému zaplavení těžební jámy vodou, která z okolních hornin získala vysokou koncentraci minerálů. V roce 1894 byly v blízkosti jezera vybudovány Kamenné lázně, které využívaly právě vodu z tohoto jezera. Lázně se specializovaly na léčbu nemocí jako je revmatismus, chudokrevnost a další.

Lázeňské centrum přitahovalo návštěvníky z celého světa, kteří hledali především úlevu od svých zdravotních potíží. Jezero má nyní podstatně větší rozměry, než byla jeho původní podoba. Jeho šířka je přibližně 240 metrů, délka 676 metrů a maximální hloubka vody dosahuje 3,4 metru. Okolí jezera lemují travnaté svahy a písečné pláže, a to včetně té nudistické. Voda v jezeře vytváří unikátní ekosystém s minimem vodních živočichů, a tím je zamezen růst řas a sinic.

Plovoucí molo a mnoho atrakcí

Voda má ale i velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Její účinky mají působit na zlepšení stavu pokožky, bolesti kloubů a svalů a podporuje celkovou regeneraci těla. Toto přirozeně minerální jezero láká návštěvníky nejen ke koupání, ale i k možnostem využití bahenních obkladů a dalším přírodním terapiím. Voda v Kamencovém jezeře je známá díky svému obsahu hořčíku, jódu a zejména velkého množství solí. Díky tomu má vysokou hustotu a slanost, a to umožňuje návštěvníkům se udržet na hladině bez námahy, podobně jako ve slavném Mrtvém moři. Tato vlastnost je zároveň důvodem, proč se Kamencovému jezeru přezdívá „Mrtvé moře Západních Čech“.

Největší atrakcí Kamencového jezera je plovoucí molo, které je největší v České republice. Na délku má téměř 100 metrů, a je vybaveno několika bazény. Zahrnuje vyhrazený prostor pro malé děti a speciálně uzpůsobený bazén pro vstup vozíčkářů do vody. Další ne méně zajímavou atrakcí Kamencového jezera je 780 metrů dlouhá trať pro vodní lyžování, která je ojedinělá v České republice. Pro ty, kteří by zde chtěli strávit delší dovolenou, se můžou ubytovat v místním kempu. V okolí kempu se návštěvníci mohou těšit na letní kino a občerstvení, které svou nabídkou uspokojí velké i malé návštěvníky. V okolí Kamencového jezera najdete mnoho zajímavých míst pro výlety, například Podkrušnohorský zoopark nebo zámek Červený Hrádek a malebné Bezručovo údolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz