Hlavní obsah
Umění a zábava

Českou Bardotku Janu Brejchovou rodiče vyhodili z domu. Ona si šla za svým snem a stala se úspěšnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Truus, Bob & Jan too/Flickr.com- public domain

Janě Brejchové se přezdívalo Česká Bardotka a stala se opravdu úspěšnou filmovou hvězdou. Její osud byl plný vzestupů a pádů a úspěšných filmových rolí. Své stáří už tak veselé nemá a jak sama uvádí, život se má žít, ne pouze přežívat.

Článek

Pracovala jako písařka

Jana Brejchová se narodila 20.1.1940 v Praze, kde prožívala dětství v poměrně chudé rodině společně se svými čtyřmi mladšími sourozenci, o které se musela mnohdy sama starat. Rodiče museli hodně pracovat, aby tak početnou rodinu uživili a proto se doma příliš nezdržovali. Ve čtrnácti letech, jen krátce poté, co Jana Brejchová dochodila základní školu, nastoupila do zaměstnání. V tehdejším národním podniku Laktos byla přijata jako písařka.

I když jí psaní na stroji zrovna nebavilo a neměla k tomu vytvořený žádný osobní vztah, byla velmi cílevědomá a spolehlivá, až se následně vypracovala na sekretářku hlavního inženýra. To ovšem nebylo její tajné přání, jen byla ráda za to, že dostala lepší místo, aby měla více peněz. Její tajné přání bylo stát se herečkou, ale k tomu vedla velmi trnitá cesta. I přesto si našla chvilku, aby se občas zúčastnila vyhlášeného konkurzu na nějakou novou hereckou roli. Po úspěšném castingu se poprvé objevila ve filmu Olověný chléb.

O nápadníky neměla nouzi

Mezi skutečné hvězdy se dostala díky hlavní dívčí roli ve filmu Vlčí jáma. Kvůli natáčení odešla ze svého zaměstnání a rozhodla se vydat na profesionální hereckou dráhu. Diváci ji obdivovali, navíc byla krásná a velmi žádaná, ale doma byla situace zcela odlišná. Se svými rodiči se začala hádat, protože oni s jejím povoláním nesouhlasili. Vše nakonec dopadlo tak, že se společně nedokázali domluvit. Když jednoho dne přišla domů z natáčení, rodiče ji sbalili kufry a vyhodili z domu. V té době se postavila na vlastní nohy a začala se naplno věnovat herectví. Talent mladičké vycházející hvězdy obdivoval i Miloš Forman. Jemu se její vystupování líbilo natolik, že si Janu odvedl rovnou k oltáři, a to ještě předtím, než se stihl proslavit jako filmový režisér. Ze začátku šťastné a spokojené manželství se ale postupem času rozpadlo, protože si Miloš Forman nalezl jinou životní partnerku.

A tak byla budoucí herecká hvězda opět volná. Obdivovatelé a ctitelé se kolem ní jen hemžili. Krátce po rozvodu s Formanem se v roce 1962 provdala za německého herce Ulricha Theina, s nímž otěhotněla, ale dítě se narodilo mrtvé. Ani toto manželství však Janě Brejchové nevydrželo, a proto se ve svých 24 letech provdala za svého hereckého kolegu Vlastimila Brodského. Svatební obřad se konal v pátek třináctého ve třináct hodin a na hostinu bylo pozváno třináct hostů. Po boku manžela účinkovala v mnoha filmech. A právě toto setkání bylo osudové.

Cesta do Hollywoodu se nekonala

Po několika letech vztahu se jim narodila dcera, která byla jejím vymodleným dítětem. Terezu kvůli jejímu pracovnímu vytížení vychovávala její sestra Hana, která byla doma se svými dětmi. Když Terezka začala chodit do školy, vrátila se domů ke své rodině. Mezitím její maminka Jana zářila na stříbrném plátně a pracovní nabídky se jen hrnuly. Ty největší přišly na vrcholu její kariéry, a proto dostala několik rolí i v zahraničních filmech. Vystupovala dokonce i v Rakousku či Německu a zřejmě jen politické poměry té doby jí zabránily se prosadit v zámořském Holywoodu. Jana Brejchová následně excelovala v mnoha filmech na domácí scéně a především vynikla v muzikálu Noc na Karlštejně. Stejně tak byla velmi úspěšná v mnoha seriálech jako je Arabela, kde rovněž hrála po boku svého manžela. V té době ale své city věnovala někomu jinému a rodila se nová láska, a to s kolegou Jaromírem Hanzlíkem.

Ale ani tento vztah Janě Brejchové nevydržel a po třinácti letech následoval další rozchod. Osudového muže nalezla až v Jiřím Zahajském. Jejich vzájemné sympatie byly silnější i přesto, že byl několik dlouhých let ženatý s televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou. S tímto mužem byla až dokonce jeho života. Dnes se jedna z nejkrásnějších hereček potýká s vážnými zdravotními problémy, a to několik dlouhých let. Pravidelně se o ní stará její dcera Tereza Brodská, která za ní dochází do specializovaného ústavu. Pro mnoho filmových a televizních fanoušků zůstane Jana Brejchová navždy českou Bardotkou, která jim pokaždé vyrazila dech.V roce 2010 obdržela Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz