Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dádu Patrasovou při natáčení seriálu Návštěvníci ohrožovali delfíni. Poté čelila obvinění z emigrace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Vzpomenete na scénu, kdy Dagmar Patrasová plave v bazénu? Během této scény provádí různá akrobatická salta a má na sobě nezvyklý kostým. Okolo ní plavou delfíni, což celou scénu činí velmi působivou a dojemnou. Ale naživo to bylo mnohem horší.

Článek

Seriál Návštěvníci si i po letech zachovává své prvenství mezi oblíbenými televizními pořady, které oslovují jak děti, tak dospělé. Tento sci-fi seriál z roku 1983, jehož autory jsou Ota Hofman a Jindřich Polák, vyniká skvělými hereckými výkony. Tím se řadí mezi významná díla tohoto žánru. Méně známým faktem však je, že natáčení bylo občas velmi komplikované a dokonce i nebezpečné. To na vlastní kůži pocítila zejména herečka Dagmar Patrasová, na kterou během natáčení zaútočili delfíni. Pro samotnou herečku to však nebylo celkově vůbec příjemné natáčení, protože delfíni ji najednou začali považovat za vetřelce ve svém bazénu.

Dádu Patrasovou při natáčení seriálu Návštěvníci ohrožovali delfíni

Natáčelo se v delfináriu v Nizozemsku, kde delfíni byli zvyklí na přítomnost lidí a na své ošetřovatele, kteří s nimi plavali v bazénu, trénovali je a krmili. Přestože setkání s cizími lidmi nemělo představovat žádné riziko, najednou se delfíni začali chovat podivně. Zřejmě je vyděsilo a znervóznilo oblečení, které měla na sobě herečka Dagmar Patrasová. Jejich ošetřovatelé se ve vodě mezi nimi pohybovali v tmavém neoprenu, ale Dáda Patrasová na sobě měla neobvykle se blýskající kostým. Možná se jim jen něco na přítomnosti Dády v jejich teritoriu nelíbilo. Ale v každém případě se jejich obvykle přátelské chování najednou zcela změnilo na agresivní.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustračni foto-krmení delfínů.

„Delfíni se kolem mě začali shlukovat. Připadalo mi to tak, že ve mně začínají vidět vetřelce. Bylo jich asi deset. Sjížděli se kolem mě a uzavírali kruh, naráželi do mě čumáky a jejich dobrácké oči měly najednou prázdný zlověstný výraz,“ řekla herečka, která se začala bát o svůj život. Dáda Patrasová byla velmi vyděšená a ošetřovatelé se marně pokoušeli delfíny odlákat, a to plným kbelíkem ryb. Ale ani to nepomohlo. Delfíni nadále doráželi na bezbrannou herečku a pokračovali v útoku. Nakonec zaměstnanci delfinária museli zasáhnout a rozhodli se skočit do vody, aby vytáhli Dádu na břeh, čímž jí v podstatě zachránili život. Podle některých jsou totiž delfíni v ohrožení velmi nebezpeční.

Poté čelila obvinění z emigrace

Netrvalo dlouho a vyskytl se další velký problém. Tentokrát nikoli kvůli delfínům, ale vzniklému nedorozumění s komunistickou stranou. Začalo se šířit, že Dagmar Patrasová zvažuje emigraci, což mělo za následek zastavení produkce seriálu. Chybělo natočit už jen několik málo scén, ale protože natáčení mělo probíhat v Německu, mohla by tak případná emigrace pro herečku být snadnější. Vedení KSČ si proto předvolalo Dagmar Patrasovou a režiséra Jindřicha Poláka, kde jim bylo dáno vážné napomenutí a oba se museli zaručit, že opravdu nemají v úmyslu zůstat na západě. Natáčení bylo později obnoveno a seriál byl dokončen. Nakonec Patrasová nejenže neemigrovala, ale během natáčení se zamilovala do hudebníka Felixe Slováčka, za kterého se později provdala.

Díky tomuto seriálu se Dagmar Patrasová dostala až na vrchol slávy a Návštěvníci z ní udělali sexsymbol tehdejšího Československa. Hodně tomu napomohl i fakt, že v seriálu se několikrát objevovala nahá, nosila velmi vyzývavé a dosti průhledné šaty a sami filmaři se ji snažili ukázat jako svůdnou ženu z budoucnosti. Ani občasná seriálová pleš jí na půvabech nijak neubrala. Seriál se navíc stal velmi oblíbeným nejen v tuzemsku, ale i v Německu.

Museli přejmenovat postavu

Zajímavostí je, že Návštěvníci se po roce 1989 dostali na černou listinu. Nikoli ale z politických důvodů, nýbrž kvůli tomu, že akademik Filip, kterého hrál Josef Bláha, nesl stejné jméno jako skutečný archeolog. Ten však mezitím zemřel a vdova zažalovala Českou televizi za zneužití jeho jména. Soud vyhrála a seriál měl i nadále stopku. Jako jediné řešení se ukázalo přejmenování této postavy na akademika Richarda – teprve potom se Návštěvníci mohli znovu vrátit na obrazovku.

Dagmar Patrasová se již od útlého dětství objevovala v televizních pořadech a věnovala se umění a hudbě, ke které ji vedli její rodiče. Navštěvovala lekce klavíru, chodila do výtvarného kroužku a zpívala v Kühnově dětském sboru. Po dokončení studií byla přijata do divadla Semafor. Ladislav Smoljak ji obsadil do komedie Vrchní, prchni. Dále jí proslavily role v seriálech Arabela, ale také v pohádkách. V 80. letech se prosadila jako zpěvačka dětských písní a moderátorka pořadů pro děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz