Hlavní obsah
Lidé a společnost

Král dechovek a princ Radovan: Josef Zíma způsobil vážnou nehodu, manželka tuto situaci nezvládla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Proslavila ho role prince v pohádce Princezna se zlatou hvězdou a stále aktivně vystupuje.Ve svých 92 letech je zpěvák a herec Josef Zíma stále ve vynikající formě, což se poštěstí jen málokomu. Jak sám prozradil, to nejhorší má za sebou.

Článek

Idol ženských srdcí

Během svého života Josef Zíma prožil a stále prožívá mnoho zajímavých životních okamžiků. I po letech si tento idol ženských srdcí udržuje početnou skupinu svých obdivovatelek. Právem je považován za legendu v oblasti herectví a zpěvu. Často je titulován jako nekorunovaný král české dechovky.

Josef Zíma se narodil v rodině učitelů dne 11. května 1932. Nesplnil velké očekávání svých rodičů stát se učitelem a místo toho si vybral cestu, na které bavil publikum a zpíval pro posluchače. Přestože doma převládala pedagogická atmosféra, Josef měl ve škole velké problémy s matematikou, kvůli kterým mu dokonce hrozilo, že z předmětu propadne. Naopak v hudební výchově se mu dařilo naprosto dokonale. Po dokončení studií na gymnáziu se Josef Zíma začal věnovat studiu herectví na DAMU v Praze.

Během tohoto studia se také soukromě věnoval i zpěvu. Byl členem Lidového souboru konzervatoře a od roku 1950 také sólově zpíval s Orchestrem Jaroslava Ježka. Po absolvování studia získal první herecké angažmá v Benešově u Prahy, kde působil až do roku 1955. Vojenskou službu vykonával v Armádním uměleckém souboru, a po vojně se stal členem Divadla satiry, dnes známého jako Divadlo ABC. V roce 1958 vydal desku Blues pro tebe, na které byla první píseň Jiřího Suchého jako autora.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Opilý Princ Radovan

Na filmovém plátně poprvé veřejně vystupoval v roce 1957 a během své herecké kariéry ztvárnil řadu rolí. Nezapomenutelným se stal díky postavě prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Původně měla roli princezny Lady ztvárnit Eva Klepáčová, tehdejší partnerka herce, ale kvůli pokročilému stádiu těhotenství byla během natáčení nahrazena Marií Kyselkovou. I Marie byla ale v době natáčení těhotná, ale její stav ještě nebyl tak nápadný jako u Evy. Josef Zíma později přiznal, že scénu s princeznou v zahradě natáčel ve značně opilém stavu, protože se mu předtím narodila vytoužená dcera Zuzana, kterou musel navzdory natáčení s kolegy zapít.

Měl ale kolem sebe perfektní tým maskérek, takže se jim podařilo jeho stav zamaskovat tak, že nikdo nic nepoznal. Kromě filmů se objevil také v několika televizních inscenacích a seriálech. Jako konferenciér se rovněž prosadil na televizních obrazovkách, například v dominantním pořadu Sejdeme se na Vlachovce. Ve zpěvu začínal jako popový zpěvák, věnoval se swingové hudbě a stal se jedním z prvních interpretů českého rock and rollu. V následujících letech nahrál několik populárních písní a vystupoval spolu s takovými umělci jako Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová a další. Od konce 70. let se zaměřil na dechovou hudbu a lidové písně, což mu přineslo velkou skupinu fanoušků, hlavně mezi seniory.

Stal se účastníkem tragické dopravní nehody

Ačkoliv měl Josef Zíma díky svému vzhledu a příjemnému hlasu velký úspěch u žen, téměř celý svůj život prožil po boku herečky Evy Klepáčové. Se svou budoucí manželkou se seznámil v kavárně Hybernia. Eva byla tehdy šestnáctiletá. Mezi nimi však přeskočila ta pravá jiskra až později, když Josef studoval na DAMU. Eva, která si mezi jinými zahrála i v pohádce Čert a Káča, se provdala za Zímu v roce 1958. Jejich manželství trvalo až do její smrti v roce 2012. Eva zemřela po dlouhé nemoci. Trpěla také maniodepresivní psychózou, jejíž vznik údajně spustila autonehoda jejího manžela.

Josef Zíma se totiž v roce 1959 stal účastníkem tragické dopravní nehody. Po představení ve Strakonicích vezl domů režiséra Jiřího Jungwirtha, zpěvačku Juditu Čeřovskou a Alenu Pánkovou, ale během jízdy usnul za volantem a auto narazilo do stromu. Po nehodě zemřel režisér na následky zranění v nemocnici a ostatní členové utrpěli velmi vážná zranění. Judita Čeřovská měla mnoho těžkých zranění, kdy lékaři uvažovali o amputaci nohy. Nakonec se zotavila, avšak po zbytek svého života měla vážné potíže s chůzí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

I přesto, že manželka Josefa Zímy nebyla přímo u dopravní nehody, nesla tuto situaci opravdu špatně. Psychicky se zhroutila a dokonce se pokusila o sebevraždu skokem z okna. V té době držela v náruči i svou několikaměsíční dceru. Naštěstí se její matce podařilo dítě v poslední chvíli zachránit. Herečka se při incidentu vážně poranila, ale přežila. Po celý život se však potýkala s vážnými psychickými problémy. Po nehodě byl Josef Zíma odsouzen k tříletému podmíněnému trestu, ztratil řidičské oprávnění a musel zaplatit škody a léčebné výdaje svým spolucestujícím.

Během své kariéry Josef Zíma nazpíval více než 200 písní a obdržel tři Zlaté desky a jednu Platinovou desku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz