Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Bláha byl velký milovník žen, okouzlil i Janžurovou. Své zdravotní problémy zaháněl alkoholem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Život Josefa Bláhy provázela manželka, oficiální milenka a další ženy. Tento charismatický herec, který je původem z Jugoslávie, uměl získat srdce žen nejen svým pohledem. Jenže nikdy si neuměl vybrat, která je ta pravá.

Článek

Josef Bláha, který je divákům známý jako inspektor Brůžek ze seriálu Hříšní lidé Města pražského, se nenarodil v Československu, jak si někteří mohli myslet. Světlo světa spatřil 8. června 1924 v Novom meste, které bylo součástí tehdejší Jugoslávie. Prvních jedenáct let svého života strávil ve svém rodném městě, než se s rodiči přestěhoval do Písku. Právě Písek byl rodným městem jeho tatínka. Tady se věnoval dokonce hokeji a zkoušel i atletiku.

Když Josef dokončil pátou třídu, jeho rodina se přestěhovala do Prahy, což pro něj představovalo mnoho nových možností. Nejvíce ho zaujalo divadlo, kterému se plně oddal. Chodil na všechna pražská představení, někdy i třikrát denně. Jeho otec si však přál mít z Josefa lékaře a chtěl, aby studoval medicínu. Josefovy školní výsledky však nebyly pro univerzitu uspokojivé a rodiče se nakonec smířili s tím, že jejich syn absolvoval pouze dvouletou obchodní školu. Současně se ale věnoval ochotnickému divadlu.

V období druhé světové války byl nasazen na nucené práce. Pracoval v lékárně, skládal brambory nebo dělal pikolíka v hotelu. Po skončení války dokončil studium herectví na pražské DAMU, kde byl přijat na první pokus. Studoval pod vedením vynikajícího herce Ladislava Peška. Měl tak pevný základ pro svou skvělou budoucí kariéru.

Po krátkém působení v divadle u Ference Futuristy se dlouhodobě usadil v Divadle na Vinohradech, kde působil od roku 1951 až do roku 1991, což bylo téměř až do konce jeho života. Málokdo o něm ví, že měl původně od dětství problémy s českým jazykem a zvláště s výslovností záludného ř. To však jeho herecké kariéře nijak nebránilo jen marně bychom hledali zaškobrtnutí v jeho perfektní výřečnosti.

Ztratil komunistickou legitimaci

Konec války přinesl naději na lepší časy, a to i díky nastupujícím komunistům a vládě lidu. Josef Bláha se z počátku této nové vlny účastnil spíše jen z donucení, ale brzy pochopil, že získané úspěchy ho budou stát ztrátu svobody. Rozhodl se proto odejít z politického dění, ale potřeboval najít způsob, jak to udělat přesvědčivě a bez podezření. Vymyslel si chytrý trik.

Oznámil vedení KSČ, že ztratil svou stranickou legitimaci. To se nakonec ukázalo jako naprosto bravurní řešení. Jeho straničtí soudruzi byli sice zklamaní, ale nespolehlivého člena nemohli ve svých řadách tolerovat. Josef Bláha byl tedy z komunistické strany vyloučen, což mu plně vyhovovalo. Přestože občas musel přijmout roli od sovětského autora, byla to přijatelná cena za získanou svobodu, po které tolik toužil.

Josef Bláha je známý především jako inspektor Josef Brůžek z televizního seriálu Hříšní lidé Města pražskéhoPanoptikum Města Pražského a na ně navazující série filmů Partie krásného dragouna, Smrt černého krále, Pěnička a Paraplíčko a Vražda v hotelu Excelsior. V těchto sériích si zahrál po boku Josefa Vinkláře, Františka Filipovského, Jaroslava Marvana, Jiřího Adamíry a Ondřeje Havelky. Hrál také v seriálu Návštěvníci. Diváci si ho mohou pamatovat jako Achilla Nerudného ze seriálu Byl jednou jeden dům nebo tajemníka z Muže na radnici. Další jeho nezapomenutelnou rolí byl inspektor leteckého provozu z příběhů Pana Tau. V televizi se Bláha často objevoval v komediích, zatímco na divadelních prknech se věnoval klasice.

Profesionální nevěrník

Josef Bláha byl celý život věrný oblíbenému Divadlu Na Vinohradech. Situace v jeho manželství však tak příznivá už nebyla. Možná to bylo kvůli jeho zděděnému temperamentu po svých jižních předcích nebo kvůli jeho povaze. Jedno je však jisté. Jeho žena Bohumila prožívala nelehké manželství. Josef Bláha kromě své manželky udržoval také dlouhodobý vztah se svou milenkou Vlastou Valentovou, o které Bohumila věděla. Stejně tak věděla Vlasta o tom, že je Josef zadaný. Není jisté, zda oběma ženám tato situace vyhovovala, nebo se s ní pouze smířily, ale pro Josefa Bláhu to byl způsob, jakým fungoval po mnoho let.

Podváděl i milenku

Mohlo by se zdát, že, muži jako byl Josef Bláha, by mohla stačit pouze manželka a jedna milenka. Opak je ale pravdou. Milenka Josefa Bláhy se o své místo v jeho životě musela prát a dělit s dalšími ženami, mezi nimiž se často zmiňovalo i jméno herečky Ivy Janžurové. Avšak ona nebyla jedinou. Josef Bláha dokázal klamat i svoji oficiální milenku a všeobecně bylo známo, že má více milostných afér, včetně krátkodobých románků. Přestože nebyl typickým krasavcem, jeho šarm, humor a galantní chování mu pomáhaly získávat ženské srdce. Jeho přitažlivosti a kouzlu dokázalo odolat jen málo žen.

Jeho talent stále láká ke sledování filmů

Bez ohledu na to, jaký byl osobní život Josefa Bláhy, jeho herecké umění, které nás baví mnoho let i po jeho smrti, mu nelze upřít. Jeho talent stále láká ke sledování detektivních seriálů, komedií a pohádek, ve kterých se objevuje jeho jméno. V roce 1984 byl oceněn titulem zasloužilý umělec. V pozdějším věku se stupňovaly jeho zdravotní problémy, trpěl zažívacími potížemi a stále více zaháněl své neduhy alkoholem. Posledních pět let života bojoval s rakovinou jícnu. Nemohl jíst, jen pít, a jeho milované pivo mu manželka musela dávat brčkem. Nakonec zákeřné nemoci podlehl 6. prosince 1994, půl roku po oslavě svých sedmdesátých narozenin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz