Hlavní obsah
Lidé a společnost

Drzý Pepíček z Kameňáku: Tomáš Lipský herectví pověsil na hřebík, jeho dědečkem byl Oldřich Lipský

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Veselá DALLE-Chat GTP

Ilustrační foto

Tomáš Lipský je mezi lidmi známý jako drzý Pepíček z populární série Kameňák. Herec bavil diváky svými vtipnými a poněkud zapeklitými komentáři. Jeho výstupy udělaly dojem nejen na publikum, ale i tehdejší režii tohoto kultovního seriálu.

Článek

Tomáš Lipský se narodil 16. dubna 1990 v Praze a pochází z významné české umělecké rodiny. Je potomkem váženého režiséra Oldřicha Lipského a prasynovcem herce Lubomíra Lipského. Místo pokračování v jejich herecké tradici si však Tomáš našel vlastní cestu, jak se udržet ve filmové branži. Rodinné zázemí mu sice poskytlo solidní základy a inspiraci, ale rozhodl se uplatnit svůj talent v oblasti kameramanství. Poprvé zazářil před kamerou v seriálu Mach, Šebestová a Kouzelné sluchátko, který natočil Václav Vorlíček.

O dva roky později se objevil v Troškově veselohře Kameňák, kde ztvárnil uličníka Pepíčka Nováka, jenž trefně glosuje dění v rodině i městečku a svým rodičům způsobuje nejednu horkou chvilku. „Byl jednou jeden král a ten měl tři dcery. Nejstarší byla ošklivá, prostřední hloupá a nejmladší byla také učitelka.“ Drobný Tomáš s brýlemi, který vypadal spíše jako nadaný premiant, si natáčení zřejmě velmi užíval a sbíral herecké zkušenosti. Jednou prohlásil, že by se rád stal hercem, a to komediálním. Rád by si zahrál v podobných veselohrách jako jeho prastrýc Lubomír Lipský, kterého proslavily role ve filmech Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Šest medvědů s cibulkou, které režíroval jeho dědeček Oldřich Lipský.

Stal se oblíbeným dětským hercem

V roce 2003 jej obsadil režisér Zdeněk Troška do role nezbedného Pepíčka ve své filmové komedii inspirované populárními vtipy s názvem Kameňák. Po triumfu v těchto několika dílech se stal malý Pepíček velmi oblíbeným dětským hercem. Původně to vypadalo, že Tomáše čeká bohatá herecká kariéra. On se však rozhodl zvolit jiný směr svého úspěchu.

Tomáš se rozhodl pracovat za kamerou. Vystudoval Vyšší odbornou filmovou školu v Písku a poté pokračoval na FAMU v Praze, kde se zaměřil na studium kameramana. V roce 2021 úspěšně dokončil studium a získal titul Magistr umění. Během studia měl také příležitost nasbírat cenné zkušenosti na Chapman University v Kalifornii. Ačkoli se nyní věnuje především práci kameramana, režiséra a scenáristy, při studiu si přivydělával jako model pro známé značky. Tato činnost mu nejen finančně pomohla k tomu, aby si vytvořil jistou rezervu, ale také mu dala šanci zazářit před světovými fotoaparáty. K jeho nedávným filmovým počinům, na kterých má velkou zásluhu, můžeme například vyjmenovat filmy Bod varu a Mašťácká opera. Pro TV Nova naopak natočil dokument Policie Modrava.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kameraman

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz