Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dětská hvězda Monika Kvasničková byla závislá na alkoholu. Dnes maluje a vystavuje po celém světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Monika Foris Kvasničková byla jednou z dětských hvězd, která měla skutečně velké ambice si splnit hereckou kariéru. Osud ji však svedl na jinou cestu a život jí ukázal i jeho stinné stránky. Co se stalo s bývalou dětskou hvězdou a čím se nyní živí?

Článek

Je to více než třicet let od doby, co se Monika Kvasničková zapsala do paměti diváků jako žačka osmé třídy, v divácky úspěšném seriálu My všichni školou povinní. Zde si zahrála roli Alenky Hajské, která byla velmi výraznou postavou tohoto seriálu. Dnes sice žije herečka spokojený život, ale v minulosti si sáhla na úplné dno. Prošla si vzestupy i pády, až se dostala do takové fáze života, že jí ovládaly návykové látky. Dokonce dlouhou dobu bojovala s depresí a závislostí na alkoholu. Svou první významnou roli získala v sedmi letech, a to ve filmu Kam uhnout očima. Na konkurz ji doprovodila její milovaná babička. Štáb sice zaujala, ale připadala jim příliš malá. Monika se však nedala odbýt a trvala na tom, že hrát bude. A svůj sen si také splnila.

Roli nakonec dostala a všechny před kamerou překvapila svým talentem. Po natočení zmíněného seriálu My všichni školou povinní dostávala jednu roli za druhou. Často se objevovala v populárních televizních kabaretech se Štěpánkou Haničincovou, Josefem Dvořákem a Jitkou Molavcovou. Byla atraktivní, spontánní a měla ostrý jazyk. Pokud bychom jí mohli dnes s někým srovnat, tak určitě s Tomášem Holým. I ten ve svém věku dokázal předvést svou aktivitu, prořízlou pusu a především ukázal, že dokáže zahrát jakoukoliv roli. Nikdy se nebál improvizovat a všichni ho měli rádi. Stejně na tom byla i Monika Kvasničková.

Dětská hvězda Monika Kvasničková byla závislá na alkoholu

V dětství zasáhla Moniku velká rodinná tragédie, která ji ovlivnila po celý život. Její mladší sestřička se udusila peckou z hroznového vína. Rodiče jí zakázali jít na pohřeb, protože ji považovali za malou holčičku, která by takové smutné události ještě neměla vidět. Neměla tak možnost se se svou milovanou sestrou ani rozloučit. Od té doby se rodiče o Moniku tak báli, že ji hlídali na každém jejím kroku, a to až přehnaně. Možná i proto s chutí natáčela, aby se vyhnula přílišnému dozoru. „Chápu, že o mě rodiče měli strach, ale bylo to svazující. Chtěla jsem tehdy být od rodiny co nejdál,“ řekla Monika pro Novinky.cz.

Studovala na konzervatoři herectví, zpěv a tanec. Nebyla však vzornou studentkou a školu nakonec nedokončila. Už během studií se poprvé setkala s alkoholem, který byl vždy přítomný na zkouškách i na představeních. Během své kariéry si zahrála přibližně 60 rolí ve filmech, seriálech, pohádkách, divadlech, muzikálech, dabingu nebo i v reklamách. Když jí zemřela maminka, její otec se znovu oženil. Vztah s macechou nebyl zrovna ideální. Jednou, když byla už hodně zoufalá, se dokonce pokusila utopit v řece. Tato smutná událost se odehrála u Vltavy, nedaleko Národního divadla. Náhodně tudy procházel muž se psem, který si všiml, co má dívka za úmysly. Vyprávěla mu svůj příběh a když se muž dozvěděl, že umí šít, nabídl jí, aby se podílela na šití kostýmů pro Národní divadlo. Tady brzy objevili její nadání a nabídli jí příležitost se uplatnit jako herečka. Když byla Monika plnoletá, měla vztah s Jiřím Krampolem. Dodnes jsou dobrými přáteli a na svou minulost vzpomínají s úsměvem.

Dnes maluje a vystavuje po celém světě

Další tragédii zažila kvůli svému prvnímu manželovi a otci jejich společného syna. Manžel Josef byl o hodně let starší než Monika a věnoval se léčitelství, při kterém používal konopí. Celá rodina se proto odstěhovala do Indie. V polovině 90. let byl Josef zatčen za pašování této drogy a odsouzen na deset let. Monice se zhroutil celý svět. Nevěděla co má dělat a co bude následovat. Navíc jí v té době zemřel tatínek na rakovinu. Bylo jí přibližně třicet pět let. Monika po všech těch bolestivých událostech upadla do velkých depresí. Ty zaháněla alkoholem. Její slibně se rozvíjející herecká kariéra, divadelní angažmá a filmování muselo jít stranou.

Po měsících smutku a utápění se v alkoholu, začala jednat. Podstoupila odvykací léčbu. Od té doby abstinuje. Jejím dalším osudovým mužem se stal Pino Foris, s nímž má syna, který se narodil ve Španělsku. Monika Foris Kvasničková je talentovanou malířkou a vystavovala své obrazy po celém světě, včetně Londýna a USA. Nyní se pomalu vrací k herectví. V posledních letech jsme ji mohli vidět ve filmu Místo zločinu Ostrava , Carnival Row nebo ve filmu Dcera čarodějky: Hadí dar. S manželem před lety otevřeli v Praze malou dětskou filmovou školičku, kde se věnují přípravě malých dětí na hereckou profesi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz