Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bob Marley zemřel na rakovinu, když mu bylo 36 let. Byl otcem 11 dětí a přežil pokus o atentát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hudebním žánrem Boba Marleyho bylo reggae, které ho proslavilo po celém světě. Marley nebyl jen hudební ikonou, ale také známou osobností s nejméně jedenácti oficiálně potvrzenými dětmi. Delší dobu se však spekuluje, že jich může být i mnohem více.

Článek

Přestože žil jen šestatřicet let, dosáhl takových úspěchů, které se nepodaří úspěšnému zpěvákovi za celý jeho profesní život. Svůj život zasvětil reggae, nosil dredy a často byl viděn s jointem v puse, protože byl vášnivým příznivcem marihuany. Mezi jeho nejslavnější skladby patří One Love/People Get Ready, Could You Be Loved, Is This Love, I Shot The Sheriff a Buffalo Soldier. Znáte tyto písně a víte, o kom je řeč? Tak společně zavzpomínejme na legendu, která dostala hudbu na zcela jinou úroveň.

Bob Marley se narodil 6. února 1945 v jamajské vesnici Nine Mile jako Robert Nesta Marley. Jeho matka Cerdella Malcolm byla původem Afro-Jamajčanka a jeho otec Norval Sinclair Marley pracoval jako kapitán u Royal Marines. Bobova výchova byla převážně v rukou jeho matky, neboť jeho otec byl kvůli práci často mimo domov. Když bylo Bobovi deset let, otec zemřel na infarkt a matka ho přestala zvládat. Následně však potkala svou novou lásku, který bral Boba za svého syna. On se však se smrtí svého tatínka nemohl vyrovnat a žádného jiného ve svém životě nechtěl. Matka se znovu provdala, a to za amerického státního úředníka Edwarda Bookera, který měl ze svého předchozího vztahu dva syny. S těmi si nikdy Bob Marley nerozuměl.

Bobovo dětství bylo velmi těžké. Kvůli svému smíšenému původu čelil mnoha posměšným nadávkám a byl nazýván jako bílý kluk. Bob Marley později řekl, že tyto nepříjemnosti mu pomohly k tomu, aby nikdy nestál na straně bílých, ani černých, ale pouze na straně Boha. Nikdy nechtěl mezi lidmi dělat rozdíly. Už od raného dětství měla budoucí hudební ikona neobyčejný talent. Byl schopný předpovídat lidem budoucnost a často je děsil tím, co je podle něj čekalo. Většinou se to všem splnilo a nikdo nechápal, kde se v něm takový talent bere.

Po roce stráveném v kingstonských ghettech se vrátil do své rodné vesnice a všem oznámil, že je jeho snem stát se zpěvákem. Bob Marley, Bunny Livingston a Peter Tosh, byli kamarádi, kteří společně trávili spoustu času poslechem rhythm and blues z amerických rozhlasových stanic. Brzy poté se rozhodli založit hudební skupinu nazvanou Wailing Wailers. Jako oddaní rastafariáni si nechávali růst dredy a kouřili marihuanu, kterou považovali za posvátnou bylinu přinášející osvícení. Zároveň byla marihuana jistým symbolem kluků, kteří chtějí změnit svět. Ale ve svém stylu a v tom, co si nikdo neuměl představit.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Byl otcem 11 dětí a přežil pokus o atentát

S rostoucí popularitou Boba Marleyho se jeho kamarádi z kapely rozhodli pro sólovou kariéru. Bob Marley si najal novou kapelu a vydal několik politicky angažovaných alb. Jeho písně často ukazovaly na problémy jako je rostoucí nezaměstnanost, přídělové zásobování potravin a politické násilí. To z něj učinilo významnou kulturní ikonu. Kvůli svým kontroverzním písním se stal terčem nenávisti a 3. prosince 1976 byl na něj během zkoušky jeho kapely spáchán atentát. Ozbrojenci začali střílet na všechny přítomné a Bob Marley byl zasažen do hrudní kosti a bicepsu. Jeho žena Rita utrpěla zranění hlavy. Navzdory závažnosti zranění oba přežili.

Bob Marley je oficiálně otcem jedenácti dětí, avšak některé zdroje naznačují, že jich mohl mít i více. V roce 1966 se na Jamajce oženil se svojí životní láskou Ritou Andersonovou. Rita měla dvě děti, které Bob adoptoval. Společně měli další tři děti dceru a dva syny. Bob měl také šest dalších dětí s šesti různými ženami. Věrnost pro něho nikdy nebyla posvátná, ačkoliv si stále zakládal na své víře. Mnoho z jeho potomků se věnuje hudbě. V roce 1978, když si Bob Marley zranil nohu při hraní fotbalu, došlo k nečekanému zjištění. Lékaři při vyšetření objevili rakovinu kůže. Toto onemocnění se velmi vzácně objevuje u lidí s tmavší barvou pleti. Přestože mu byla doporučena operace, Bob Marley ji odmítl kvůli rastafariánské víře, kterou vyznával.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jeho stav se zhoršoval, on však stále pracoval

Přes svůj zhoršující se zdravotní stav Bob Marley pokračoval v koncertování, a dokonce vyprodal slavný Madison Square Garden v New Yorku. Jeho poslední vystoupení bylo 23. září 1980 v Pittsburghu. Sotva dokončil píseň, rozhodl se bojovat s nemocí. Podstoupil chemoterapii, během níž ztratil svoje osm let nestříhané dredy. Bohužel už bylo příliš pozdě. V roce 1980, při běhu v Central Parku v New Yorku, Bob Marley zkolaboval. Rakovina se mu rozšířila do mozku, jater a plic. Bob Marley zemřel 11. května 1981 v nemocnici v Miami, bylo mu 36 let. Jeho poslední slova byla adresována synovi Ziggimu, řekl mu: Za peníze si život nekoupíš.

Byl pohřben se svou kytarou Gibson Les Paul, pukem marihuany, prstenem od etiopského prince Asfy Wossena, fotbalovým míčem a biblí. Jeho tělo bylo přepraveno letecky zpět na Jamajku, kde se během jednoho dne u rakve sešlo 40 000 lidí, aby mu vzdali poslední hold. V roce 1986 vzniklo Muzeum Boba Marleyho, které se nachází v Kingstonu na Jamajce. Muzeum je nejenom jeho bývalým domem, ale také místem, kde byl na jeho osobu spáchán atentát. Můžete v něm nalézt jeho osobní věci, nahrávací studio, výstavní síň či obchod se suvenýry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz