Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Olmerová byla dvakrát ve vězení. Ke konci života holdovala alkoholu a bojovala s depresemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Veselá - DALLE-Chat GTP

Ilustrační foto

V jiném režimu by se stala světovou hvězdou. V tom minulém se svojí povahou Eva Olmerová tvrdě narážela. Za své názory byla dokonce i ve vězení a velmi tam trpěla. Nikdy však ničeho nelitovala.

Článek

Eva Olmerová byla vynikající jazzová zpěvačka a šansoniérka, která žila skutečně divokým životem, který se podobal spíše rockové hvězdě než umělkyni z legendárního divadla Semafor. Na tomto místě kdysi začínala jako náhrada za Evu Pilarovou. Její hlas, který byl jako stvořený pro jazz a blues, ji v šedesátých letech 20. století řadil mezi nejvýraznější postavy na české hudební scéně. Přesto se jí nikdy nepodařilo plně prosadit, částečně kvůli nepřízni komunistického režimu a zdravotním problémům.

Eva Olmerová se narodila 21. ledna 1934 a poté, co všechno zpěvačka prožila, nebylo divu, že závěr života prožívala v těžkých depresích, byla závislá na alkoholu a nikoho nechtěla vidět. S problémy se ale musela potýkat už v dobách svého dospívání, i když rodinné zázemí měla zpočátku velmi dobré. Toužila se stát zpěvačkou, chodila na hodiny klavíru, ale rodiče si pro svou dceru takovou budoucnost nepředstavovali. Zlom nastal, když bylo budoucí šansoniérce čtrnáct let.

V té době se její rodiče rozvedli a ona zůstala s otcem a nevlastní matkou, aniž by se jí někdo zeptal, se kterým z rodičů by chtěla trávit dětství. Zrovna s otcem dobrý vztah neměli. Rodina měla chatu blízko Štěchovic a mladá Eva tam s kamarády často utíkala. Chodila na střední školu, ale protože jí to tam nebavilo, odešla se učit dámskou krejčovou. Od svých 16 let zpívala na odpoledních čajích po různých barech, vinárnách a jazzových klubech. Její pověst jazzové ikony jí zajistila vstup do všech klubů. Naučila se pít, kouřit a být nezávislá.

Eva Olmerová byla dvakrát ve vězení

První vážnou srážku s bývalým režimem utrpěla ještě před dovršením svých osmnáctin. Protože její dědeček byl britský občan a strýček sloužil za války u anglického letectva, Státní bezpečnost si ji předvolala k výslechu. Tam na ni dělali nátlak, aby ji získali ke spolupráci. Přestože musela stát dlouho nahá v chladné místnosti a strávit tři noci v kobce, stejně ji nezlomili. Později řekla, že za tu dobu zestárla o mnoho let.

Když ji pustili, dostala doma výprask od otce, který se o ni bál a nevěděl, kde byla. Když otci vše vysvětlila, dal se do breku a prosil o odpuštění. Na truc se velmi brzy vdala, a to jen proto, aby nebyla závislá na svém otci. Její manžel měl násilnickou povahu, takže spolu skoro nežili. Evu stále sledovala STB a bylo otázkou času, kdy se znovu dostane do nějakého problému. Po hádce s příslušníkem Veřejné bezpečnosti, kterého uhodila botou, si vysloužila 14 měsíců za mřížemi.

Ke konci života holdovala alkoholu a bojovala s depresemi

Za mříže se dostala pak ještě jednou, a to za autonehodu. Ve vězení strávila celkem dva roky a zažila kruté zacházení a šikanu ze strany vězeňkyň. Ty o Eviny ruce dokonce zhasínaly cigarety. První manželství skončilo rozvodem, stejně tak, jako další dvě. Třetí vydrželo pouze rok. Eva toužila po dětech, ale ani v jednom vztahu jí to nevyšlo. Kvůli svým postojům a názorům se v té době Eva potýkala stále s různými zákazy. Neměla ani citové zázemí, a tak začala hledat útěchu v alkoholu. Eva Olmerová se také potýkala s depresemi, které se snažila zahnat pitím a užíváním velkého množství léků. I přes to, že jí chyběla ledvina a nesměla vůbec pít alkohol.

Stávalo se, že se opila i během natáčení ve studiu. Zdraví se jí hroutilo, a nakonec se odmítla i léčit. V poslední fázi života trpěla silnými bolestmi. Její zpěv nadchl i věhlasnou Ellu Fitzgerald. Zemřela na cirhózu jater v pouhých 59 letech, a paradoxem je, že ji přežili oba její rodiče. Na Evin pohřeb přišlo dva tisíce lidí. Je pohřbená na Holešovickém hřbitově v Praze. Přátelé Evy Olmerové na ni vzpomínají jako na citlivou a upřímnou ženu, která se nebála použít i silnější výraz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz