Hlavní obsah
Lidé a společnost

František Němec při natáčení úspěšné komedie málem zemřel. Kvůli němu se předělával celý scénář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TV Nova/ Veřejně dostupné dílo

Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny patří mezi filmovou klasiku minulého století, na kterou se Češi rádi dívají i po letech. Málokdo však ví, že jeho hlavní hvězda přišla během natáčení málem o život.

Článek

Jak dostat tatínka do polepšovny je oblíbená česká rodinná komedie. Byla natočena v roce 1978 jako televizní film, který režírovala a napsala Marie Poledňáková. Jde o volné pokračování televizní komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, ve které zazářil především mladý a talentovaný herec Tomáš Holý. Děj se odehrává na venkově, kam odveze tatínek Vaška spolu s jeho maminkou. Nejen vynikající prázdniny v prostředí skalního města, ale i postava dědečka zaujaldiváky natolik, že se nedokázali odtrhnout od televizních obrazovek. Hlavní hvězda seriálu, oblíbený herec a filmový tatínek František Němec, si ve svých 35 letech zahrál hlavní roli spolu s Janou Preissovou a Tomášem Holým. Jak se ukázalo, na tyto rodinné komedie se dívají nejen děti, ale i dospělí. Právě dospělí se během tohoto filmu dokáží vrátit zpět do dětských let a užívat si krásného venkovního života.

Při pádu si zlomil obě nohy

Ale i tyto rodinné komedie skrývají svá tajemství. Jen málokdo ví, že pro herce Františka Němce, který ztvárnil tatínka Luboše, mohla být především jedna filmová scéna osudná. Při lezení na mokrý pískovec totiž došlo k velmi nebezpečné situace, kdy se herec doslova ocitl na hranici života a smrti. V jeden moment se totiž herec špatně zachytil na skále, ze které málem spadl dolů. V ten moment mu zachránil život dosud neznámý muž, který se na natáčení podílel jako odborný dohled. Ten jeho lano zachytil a herce při pádu zajistil tak, aby nespadl až na samotnou zem. Jak je známo, obyvatelé malé vesničky, kde se komedie natáčela, rádi sledovali nejen průběh, ale také samotné herce těchto komedií.

Foto: Wikimedie commons/Public domain

Díky pohotové reakci muže, který ho jistil, zůstal herec naživu a nestalo se mu nic vážného. Co je ale kuriozitou a do dnešního dne na to vzpomíná je situace, kdy si při pádu zlomil obě své nohy. Následně byl několik měsíců na invalidním vozíku a natáčení této komedie bylo v ohrožení. Režisérka Marie Poledňáková následně musela předělat celý scénář tak, aby se Luboš mohl natáčení zúčastnit, ale zároveň, aby nikdo nepoznal, že utrpěl zranění.

Za svoji práci získal řadu ocenění

František Němec se narodil v roce 1943 v Sezimově Ústí. Absolvoval gymnázium a poté vystudoval herectví na pražské DAMU. Po úspěšném dokončení studia působil jako herec v Městských divadlech pražských. V roce 1982 se stal jedním z členů Národního divadla v Praze. Mezi jeho nezapomenutelné filmové role patří také seriál 30 případů majora Zemana, kde si zahrál roli plukovníka Žitného. František Němec se věnuje dabingu a působí jako pedagog na Divadelní akademii. Za svoji práci získal řadu významných ocenění jako například zasloužilý umělec, Cenu Thálie a také ocenění za dlouhodobý dabing cenu Františka Filipovského, která mu byla udělena v roce 2021.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz