Hlavní obsah
Umění a zábava

Iva Janžurová se zúčastnila premiéry filmu Janžurka: Ačkoliv nemohla chodit, stejně dorazila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Herečka Iva Janžurová se ve čtvrtek 26. září 2024 zúčastnila premiéry dokumentárního filmu Janžurka, který se konal v Praze. Přestože se jednalo o významnou událost, herečka čelila zdravotním obtížím, které jí znemožnily plně se zapojit do programu.

Článek

Iva Janžurová, která v září oslavila úctyhodné 83. narozeniny, se na premiéře potýkala s nepříjemnými bolestmi kolen. Tato skutečnost ji bohužel přinutila zůstat sedět na schodech, odkud pak pronesla svou řeč k divákům. „Strašně mě bolí kolena,“ přiznala herečka otevřeně médiím. I přes tyto obtíže však Janžurová neztrácela svůj typický optimismus a smysl pro humor. Její přítomnost na premiéře byla pro všechny přítomné důkazem její nezdolné vůle a lásky k hereckému řemeslu.

Rodinná spolupráce

Dokument Janžurka je o to výjimečnější, že jej natočila dcera Ivy Janžurové, režisérka Theodora Remundová. Tato skutečnost dodává celému projektu osobitý a intimní rozměr. Sama Janžurová k tomu řekla, že je nadšená. „Překvapila mě dcera, že chce něco takového podniknout, ale protože ji mám ráda, tak jsem se podvolila. Byla na mě hrozně hodná, i když ví, že byla taky přísná, ale to mi vůbec nevadilo, protože se máme moc rády.“

Filmový portrét Janžurka nabízí divákům unikátní pohled do života jedné z nejvýznamnějších českých hereček. Zachycuje nejen její zásadní herecké role, ale popisuje i její osobní životní příběh. Remundová ve filmu ukazuje opravdovost, upřímnost a schopnost sebereflexe své matky. Sama Janžurová k obsahu dokumentu poznamenala: „Vystihnout vše v celém rozmezí života ve filmu nejde, každý má tisíce tajemství. Vzhledem k tomu, že dokument natáčela dcera, jsem věděla, že nebudu moct příliš lhát, ale trochu se mi dařilo v některých věcech uhýbat.“

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Bohatá filmografie

Připomeňme si, že Iva Janžurová se v posledních měsících objevila na velkém plátně hned několikrát. Od 12. září 2024 mohli diváci v kinech zhlédnout digitálně restaurovanou verzi filmu „Petrolejové lampy“ z roku 1971, kde Janžurová exceluje po boku Petra Čepka. O týden později následovala další klasika - „Morgiana“ z roku 1972, kde herečka ztvárnila dvojroli dvou sester.

I přes zdravotní obtíže Iva Janžurová opět dokázala, proč je považována za jednu z nejvýraznějších osobností českého filmu a divadla. Její účast na premiéře „Janžurky“ byla důkazem její profesionality a oddanosti své práci. Dokument, který vstoupil do kin 26. září 2024. Iva Janžurová tak i ve svých 83 letech dokazuje, že je stále neodmyslitelnou součástí české kulturní scény. Její energie, talent a osobitý humor nepřestávají fascinovat diváky napříč generacemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz