Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jablečný ocet je přírodní zázrak. Pomáhá při vaření, snižuje hladinu cukru v krvi a dezinfikuje rány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Jablečný ocet je hodně diskutovaným tématem nejen mezi kuchaři, ale i ve světě zdraví a wellness. Zatímco někteří lidé ho považují za přírodní zázrak s mnoha léčivými vlastnostmi, vědci jsou k jeho účinkům zatím zdrženliví.

Článek

V posledních desetiletích se jablečný ocet stal populární nejen v kuchyni, ale i jako doplněk stravy doporučovaný pro různé účely od hubnutí až po zlepšení trávení. Tvrdí se, že má protizánětlivé účinky, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, a dokonce podporuje zdraví srdce. Vědci však upozorňují, že mnoho z těchto tvrzení je založeno spíše na osobním pozorování než na pevných vědeckých studiích. Jedno staré přísloví praví, že jedno jablko denně zajistí zdraví a oddálí návštěvu u lékaře. Podobně platí i pranostika, že i jablečný ocet má obdobné účinky. Někteří tvrdí, že pouhá lžíce tohoto octa denně může posílit naše zdraví.

Jablečný ocet je přírodní zázrak

Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablek, které může zahrnovat jablečné slupky nebo i celá jablka včetně jádřinců. Slupky jsou hodně důležité, protože obsahují kvasinky nezbytné pro výrobu octa. Proces octového kvašení probíhá ve dvou fázích. Nejprve kvasinky spotřebují cukr a vytvoří alkohol. Poté se zapojí jiný druh kvasinek, konkrétně z rodu Acetobacter, které přemění alkohol (etanol) na ocet, tedy kyselinu octovou. Následně se ocet nechává zrát – čím déle, tím lépe. Hotový ocet lze filtrovat nebo pasterovat. Nechává se také nefiltrovaný a nepasterovaný, a to znamená, že obsahuje tzv. octovou mateřskou blánu, tedy kvasinky s enzymy a proteiny. Příznivé účinky jsou často přisuzovány právě této mateřské bláně, proto je nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet považován za cennější.

Foto: Pixabay/Public domain

Karafa s jablečným octem a kořením.

Několik studií naznačuje, že jablečný ocet může mít pozitivní účinky na diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi. O účincích jablečného octa na lidské zdraví bylo napsáno již mnoho. Zmiňuje se v souvislosti s hubnutím, snižováním hladiny cholesterolu a léčbou diabetu. Na druhou stranu, kuchaři a milovníci jídla jablečný ocet zbožňují pro jeho jedinečnou kyselou chuť, která obohacuje mnoho pokrmů. Je základem mnoha omáček, marinád a salátových dresinků. Můžete ho použít všude tam, kde byste použili běžný lihový kvasný ocet.

Snižuje hladinu cukru v krvi a dezinfikuje rány

Nefiltrovaný a nepasterovaný ocet vyniká příjemnou vůní a chutí po jablkách. Můžete ho také použít jako konzervant k nakládání zeleniny. Jablečný ocet (resp. kyselina octová) má dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. K čištění a dezinfekci ran jej používal už otec moderní medicíny, Hippokrates, a to před více než 2000 lety. Existují studie, které potvrzují, že jablečný ocet ničí bakterie zodpovědné za kažení potravin, což z něj činí účinný konzervant. Díky svým antibakteriálním vlastnostem je také vhodný při úklidu – ideální například k omývání dřevěných prkének. Lze ho použít i jako náhradu prášku do myčky nebo k leštění skel a zrcadel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jablečný ocet

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz