Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Boušková si sáhla na dno: První manžel trpěl depresemi a pil alkohol, štěstí našla až napodruhé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/CC BY-SA 4.0

Po tragické smrti prvního manžela našla Jana oporu ve Václavu Vydrovi. Dobrý přítel se stal její životní láskou. Jejich vztah vydržel přes čtyřicet let. A právě oni dva dokazují, jak může být spojení dvou lidí pevné i v těch nejtěžších okamžicích.

Článek

Od dětství ji zajímalo divadlo

Jana Boušková se narodila 8.května 1954 a vyrůstala v Kladně. Již od dětství ji velmi zajímal divadelní svět. Když se v dospívání rozhodovala, jakým směrem se bude ubírat její budoucnost, byla zpočátku velmi nerozhodná. Uvažovala o profesi zubní laborantky, ale nakonec se však rozhodla stát se profesionální herečkou, což představovalo náročné studium na Pražské konzervatoři. Zde se také poprvé setkala s Václavem Vydrou, který se do ní ihned zamiloval. Jana však jeho city dlouho odmítala, neboť byla zaměřená na svou uměleckou dráhu.

Její herecká kariéra nabrala na obrátkách v dobách, kdy bylo Janě teprve dvacet let, a to krátce po přijetí do Národního divadla, kde se potkala se svým hereckým kolegou Petrem Svojtkou. Brzy spolu navázali hluboký citový vztah a po několika málo měsících známosti přijala Jana jeho nabídku k sňatku. Svojtka, byl již jednou rozvedený, měl nemanželskou dceru Janu a za sebou složitou minulost. Vědělo se o něm, že má vážné psychické problémy, které často zaháněl alkoholem. Janu nic neodradilo a přesto všechno se rozhodla jít za hlasem svého srdce, i když ji mnozí přátelé a známí od sňatku s Petrem zrazovali.

Zůstala sama se synem

Svojtek se po boku Bouškové velmi snažil a hodně se změnil a zklidnil. I přesto, že měl krásnou ženu a malého syna, se ale nevzdal své oblíbené riskantní záliby, kterou byla jízda na oji mezi dvěma tramvajovými vozy. Bohužel, tato zábava se mu 9. května 1982 stala osudnou. Nebezpečná jízda tak ukončila předčasně jeho život i společnou budoucnost s Janou. Zanechal po sobě zničenou vdovu a malého syna. Herečka tak zůstala sama na výchovu dítěte a nebýt maminky a sestry Evy, jen těžko by to ze začátku sama zvládla. V tomto jejím smutném období se znovu objevil přítel Václav Vydra, který Janě po Petrově smrti dodal znovu sílu a naději v nový život.

Na Štědrý den v roce 1983 udělal Václav své velké životní rozhodnutí a jednu ženu učinil šťastnou a druhé zlomil srdce. Začal žít s Bouškovou a zároveň opustil svou manželku, herečku Danu Homolovou. „Vašík jí tak dlouho pomáhal, až tam zůstal,“ řekla tehdy jeho bývalá manželka Dana. Jejich znovusetkání se proměnilo ve vztah, který byl zpečetěn v roce 2006 v nezabudickém kostelíku na Křivoklátsku. Vydra se stal nejen partnerem pro Janu, ale i otčímem pro jejího tehdy čtyřletého syna Jana. Později ještě do rodiny přibyla Janina neteř Terezka, které vážně onemocněla matka.

Přestože společně toužili po dětech, vlastní děti neměli. Ale i přesto se stali pevnou rodinou, která společně překonávala všechny životní nástrahy. Jana a Václav prožili společně mnoho šťastných i těžkých chvil, ale jejich láska a vzájemná podpora zůstávají stále nedotčené. Jana Boušková tvrdí, že klíčem k jejich dlouhotrvajícímu manželství je důležitý vzájemný respekt, schopnost dělat radost sobě i druhému, a vědomí, že měnit druhého člověka není ta správná cesta ke spokojenosti. Život je nevyzpytatelný a zároveň nádherně překvapivý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz