Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Šebánek: Proslavila ho role dědy Homolky, kterou získal náhodou. Kariéru ukončila vážná nemoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALLE - Chat GTP

Ilustrační obrázek

Josef Šebánek byl originální osobnost. Byl vždy pro každou legraci. Před kamerou vystupoval přirozeně. Ačkoliv jeho filmová kariéra trvala pouze osm let, dokázal se stát legendou, na kterou nikdo nezapomene.

Článek

Josef Šebánek se narodil 22. července 1915 v Podskalí u Voltýřova. Byl to český filmový herec, který získal srdce diváků zejména díky své roli dědy Homolky v trilogii režiséra Jaroslava Papouška. Ve svém životě vystřídal několik pracovních profesí. Nejprve pracoval jako vorař, lesní dělník, později jako automechanik v ČKD, řidič nákladního automobilu, soustružník a autojeřábník v podniku Konstruktiva. To, že se stane hercem, ho v mládí ani ve snu nenapadlo.

Bydlel v Praze, ale rád se vracel do svého rodného kraje. Na břehu orlické přehrady si pořídil chatu, kde si často užíval klidu i se svojí milovanou manželkou Marií. Josef Šebánek byl velký bohém s výjimečným smyslem pro humor a talentem na vyprávění. Miloval dobré jídlo, pití a uměl si života užívat naplno. Jeho osobnost natolik uchvátila kameramana Miroslava Ondříčka, že ho představil svému příteli, režisérovi Miloši Formanovi. Forman mu na místě nabídl roli ve svém nově připravovaném filmu.

Roli odmítal kvůli nedostatku zkušeností

Josef Šebánek se zpočátku bránil a odmítal se stát hercem. Tvrdil, že nemá žádné zkušenosti a neumí si zapamatovat ani datum narození, natož více textu najednou. Jeho přátelé ho ale přemluvili a vysvětlili mu, že taková příležitost se už nebude opakovat. Proto také roli ve filmu Lásky jedné plavovlásky přijal. Toto byl pouze začátek jeho herecké dráhy, která měla dosáhnout vrcholu až později. Dva roky poté si zahrál v další nezapomenutelné komedii Hoří, má panenko, kde ztvárnil jednoho z členů výboru plesu. Další velká nabídka na natáčení trilogie o rodině Homolkových na sebe nenechala dlouho čekat. Ale již během natáčení prvního dílu se u Šebánka začaly objevovat zdravotní problémy.

Josef trpěl mnoha nemocemi, ale samotné problémy se stupňovaly a byly natolik vážné, že kvůli nim musel odejít do invalidního důchodu. Jeho zdravotní stav se zhoršoval, především kvůli potížím se srdcem, ledvinami, cukrovkou a nádorem na močovém měchýři. To ho přinutilo odmítat i další filmové nabídky, které se hrnuly. Po natáčení posledního dílu Homolka a tobolka se Šebánek z hereckého světa stáhl do ústraní. Naposledy se objevil před kamerou v roce 1973, a to v roli zedníka ve filmu Maturita za školou. Odmítl také nabídku hrát po boku Jana Wericha, protože se obával, že by po boku takové herecké ikony neuspěl a ztrapnil by se na plné čáře.

Trpěl psychickými problémy

Šebánek si získal diváky svou bezprostředností přirozeností a energií furiantského a bodrého otce, který si od nikoho nenechá zasahovat do jeho tří velkých životních lásek. Mezi ně patřil fotbal, pivo a cigarety. Josef nikdy nemohl uvěřit tomu, že se z něho stala skutečná filmová legenda. Nikdy o herectví nepřemýšlel a od mládí se věnoval dělnickým profesím.

Ke konci svého života se Josef Šebánek potýkal i s psychickými problémy, začal se bát tmy, a proto během spánku nechával rozsvícené světlo. Pro své osobní pohodlí se přestal holit a nechal si narůst plnovous a viditelně zhubl. Josef Šebánek zemřel 13. března 1977 v Praze. Mnoho filmových tvůrců se o jeho úmrtí ani nedozvědělo, a tak mu ještě dlouho poté přicházely nabídky na natáčení filmů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz