Hlavní obsah
Lidé a společnost

Královně piruet Haně Maškové se osudnou stala rychlá jízda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní muzeum/ veřejně dostupné foto

Hana Mašková.

Hana Mašková během svého krátkého života dokázala opravdu hodně. Jako mladá se vypracovala a stala se slavnou krasobruslařkou. Zamilovala se a zažila velkou lásku s Jiřím Štaidlem. Její život ukončila tragická autonehoda. Bylo jí pouhých 22 let.

Článek

Přestože život Hany Maškové vyhasl v pouhých 22 letech, historicky se zařadila mezi nejlepší české sportovní legendy. Už ve svých 14 letech startovala na zimních olympijských hrách v Innsbrucku. Na další olympiádě a na všech mistrovstvích světa vystoupala na medailové stupně. Získávala jednu medaili za druhou. Druhá polovina 60. let byla v československém krasobruslení jednoznačně její životní érou. Pět let po sobě byla mistryní ČSSR. Vrchol její kariéry přišel v roce 1968, kdy na mistrovství Evropy ve švédském Västerås získala zlatou medaili.

Narodila se 26. září 1949 v Praze a její rodina neprojevovala ke sportu vůbec žádný vztah. Maminka Marie pracovala jako kuchařka a otec byl číšníkem. Přesto se u malé Hanky projevoval velký zájem o sportovní aktivity. Nadchlo ji jako většinu dívek tancování, navštěvovala hodiny baletu, učila se jazyky a hrála na klavír. Později se rozhodla věnovat krasobruslení, kterému se nadále věnovala profesionálně.

Při bruslení svým talentem zaujala trenéra

Pravděpodobně hledala únik z napjaté rodinné atmosféry. Její matka zažila velkou tragédii ještě před Hančiným narozením. Její první manžel byl duševně nemocný a při záchvatu zabil kladivem jejich dvě malé děti, šestiletou Marušku a jen několik týdnů starého Honzíka. Poté spáchal sebevraždu a oběsil se. Po návratu domů se její maminka úplně zhroutila. Po čase se znovu provdala a narodila se jim dcera Hanka, která byla jediné a vymodlené dítě, o které se až přehnaně bála. Do školky malou dcerku raději nedávala, protože se jí tam nelíbilo. Rozhodla se, že bude se svou dcerou trávit veškerý volný čas.

Chodili bruslit na Štvanici, kde se Hanka předváděla v bruslení, které ji velmi bavilo. Šikovná malá bruslařka zaujala svým mimořádným nadáním slavného trenéra Karla Glogara, který se zároveň věnoval mladým talentům a vyběru do sportovního oddílu. Hanka se postupně dostala k trenérce Míle Novákové, která na ni měla velký vliv, nejen ve sportovním, ale i v osobním životě. Hanka několikrát týdně vstávala ve čtyři ráno, aby stihla náročný trénink ještě před začátkem školy. Neměla čas na nic jiného než na své povinnosti, a tak na kamarády a dětské hry trochu zanevřela.

Měla mnoho obdivovatelů

Mladá a úspěšná krasobruslařka měla mnoho obdivovatelů a ctitelů. Ve svých devatenácti letech se však potkala s významným textařem Jiřím Štaidlem, a to na koncertě Karla Gotta. Jiří Štaidl byl starším bratrem hudebníka Ladislava Štaidla, který napsal texty k mnoha známým a oblíbeným hitům Karla Gotta jako například písně Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Lady Carneval nebo Kávu si osladím. Pro Helenu Vondráčkovou napsal také známé písně jako Lásko má, já stůňu nebo Pátá. Setkání pro tyto dva bylo osudové. Zamilovali se do sebe tak moc, že netrvalo dlouho a začali společně plánovat svatbu.

Díky Jiřímu Štaidlovi si začala Hana konečně užívat života. Jiří však nebyl oblíbený u jejích rodičů. Ti se ze všech sil snažili dceru od vztahu s bohémským partnerem odradit. Zejména Hančina matka nedokázala dceřinu lásku pochopit a přijmout. Po třech letech vztahu však nastal bolestný rozchod, protože kvůli svým pracovním závazkům se nemohli vídat. Hana byla kvůli sportovním povinnostem často na cestách, především ve Francii, zatímco Jiří pracoval v Německu. Oběma bylo jasné, že udržovat vztah na dálku by nemělo smysl. Přesto zůstali v kontaktu a nadále si přáli vzájemné štěstí.

Kariéru ukončilo vážné zranění

Velmi dobře rozjetou kariéru ukončilo Hančino zranění. Při nepovedeném trojitém rittbergru ve švýcarském Winterthuru si poranila kostrč. Na mistrovství světa v Coloradu Springs byla nucena po čtyřech povinných cvičeních odstoupit ze soutěže a rozhodla se, že svou krasobruslařskou kariéru navždy pověsí na hřebík. Hanka byla sice zklamaná z toho, že musí opustit vrcholový sport, ale zároveň si uvědomila, že je to i příležitost zažívat něco nového. Chtěla se vymanit z přehnané péče své matky, která na ni i v dospělosti stále dohlížela. Svůj tajný plán svěřila pouze své trenérce Míle Novákové, která nebyla jejím rozhodnutím nadšená, ale současně jí lidsky rozuměla a chápala. Společně pak údajně při procházce hodily Hančiny závodní brusle do jezera v Coloradu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V roce 1972 se Hanka se rozhodla odcestovat do Paříže a splnit si sen. Chtěla totiž bruslit ve slavné americké lední revue Holiday on Ice, což se jí nakonec podařilo. Představovala si, že si vydělá peníze, bude žít bez stresu a nebude pod takovou fyzickou a psychickou zátěží. A opravdu se jí dařilo, až do onoho osudného dne.

Hana Mašková se za volantem cítila svobodně

Zbožňovala rychlou jízdu, peníze jí nechyběly, a proto si koupila luxusní vozidlo. Jedna z těch divokých jízd se jí nakonec stala osudovou. Když se vracela svým vozem z Paříže do Poitiers se svou kolegyní, krasobruslařkou Květou Celflovou a stopařem, začalo hustě pršet a jejich auto se v zatáčce a při vysoké rychlosti srazilo s nákladním vozem. Z tragické dopravní nehody vyvázla pouze Květa Celflová, která utrpěla vážná zranění. Hana Mašková, kráska s romantickou duší a československá krasobruslařská legenda zemřela 31.3.1972 při převozu do nemocnice.

Zemřela ve věku 22 let. Úmrtí talentované krasobruslařky, která stála na prahu slibné budoucnosti, zarmoutilo celý svět. Její maminka, která si už dříve prošla strašlivou tragédií, prožívala znovu obrovskou bolest. Smrt Hanky také velmi zasáhla i bývalého přítele Jiřího Štaidla. Ten však netušil, že ho potká stejný osud jako jeho bývalou lásku. O rok a půl později, přesněji 9. října 1973, nezvládl ve vysoké rychlosti své nové auto a rovněž tragicky zemřel při autonehodě v Říčanech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz